Od četiri bebe koje su umrle usled posledica velikog kašlja (pertussisa) u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", najmlađe troje nažalost nisu stigli da prime ni prvu dozu vakcine. Iako u saopštenju Ministarstva zdravlja stoji da su sva deca imala manje od tri meseca, prema informacijama do kojih je došla Nova.rs, ni četvrto dete, koje je imalo gotovo godinu i po dana, nije bilo vakcinisano protiv ove smrtonosne bolesti.

Naime, prema podacima iz Servisa javnog zdravlja, od 1. januara do 31. decembra 2023. godine na teritoriji Srbije prijavljena su ukupno 1.342 potvrđena slučaja pertusisa kod kojih je dijagnoza postavljena tokom 2023. godine.

„U tom periodu, od početka sezone respiratornih infekcija, prijavljena su tri smrtna ishoda kod nevakcinisane dece mlađe od tri meseca, kod kojih je potvrđen pertusis“, piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Vakcina protiv velikog kašlja prima se najranije sa navršena dva meseca, a troje od četvoro preminule dece, su se, nažalost, razbolela u tom periodu, i nisu dobila neophodnu zaštitu.

Intenzivna nega Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ulici Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dete koje je imalo 17 meseci, takođe je podleglo ovoj bolesti, ali do ovog uzrasta nije primilo nijednu dozu vakcine.

„Majka deteta bila je vrlo isključiva po pitanju vakcinacije i kada smo pitali za vakcinu protiv pertussisa, rekla je da dete nije vakcinisano, što nas je sve ostavilo u šoku. Dali smo maksimum da spasimo svu decu, ali građani, posebno roditelji treba da znaju da je u pitanju opasna bakterija koja dovodi do smrti, naročito kod novorođenčadi, ali i starije dece koja nisu imunizovana. Posebno je teško ako dete ima još dodatnih zdravstvenih problema, kao blizanci, koji su bili na našoj intenzivnoj nezi, a koji su prevremeno rođeni, jedno je preminulo od velikog kašlja, drugo je na respiratoru, u veoma teškom stanju“, objašnjava za Nova.rs lekar iz Instituta, koji je zamolio da ostane anoniman.

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Dr Vukan Čupić, Institut za majku i dete
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Lekari od prošle godine upozoravaju na porast broja zaraženih velikim kašljem, pre svega među decom i apeluju na vakcinaciju, ali broj pacijenata se još ne smanjuje, a sada smo svedoci i fatalnih ishoda ove surove bolesti.

Pročitajte još:

Podsetimo, dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike u ovom Institutu, saopštio je javnosti da je četovoro dece preminulo od pertussisa.

U jutarnjem programu RTS, naveo je da mala deca, odnosno odojčad, uzrasta dva, tri ili četiri meseca, mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku velikog kašlja.

Foto: Shutterstock

„Ona je nažalost kod nas u Institutu za majku i dete završena kod četiri bolesnika smrtnim ishodom. Jedno dete je trenutno na mehaničkoj ventilaciji, takozvanom respiratoru, što znači da je respiratorno i životno ugroženo. Broj pozitivne dece na pertusis je oko 70. Od toga je hospitalizovano pola bolesnika i ukazuje na eksponencijalni porast dece koja ispoljavaju tešku kliničku sliku ove bolesti“, rekao je Vukomanović.

Takođe, lekari upozoravaju da je veliki kašalj zarazno oboljenje, koje se prenosi kapljičnim putem, a prvi simptomi nastaju sedam do deset dana posle infekcije.

Beba, kovid, covid, koronavirus, vakcina, vakcinacija
Foto: Shutterstock

Imunizacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja se sprovodi kod beba od navršena dva meseca života, primenom kombinovanih vakcina. Primarnu seriju treba završiti pravovremeno do navršenih šest meseci života.

Prva revakcinacija se daje u drugoj godini života primenom jedne doze kombinovane petovalentne vakcine DTaP-IPV-Hib (Pentaxim). Primarna vakcinacija se sprovodi sa tri doze kombinovane petovalentne vakcine DTaP-IPV-Hib.

Foto: Shutterstock

Druga revakcinacija se sprovodi primenom jedne doze kombinovane četvoro-valentne vakcine (DTaP-IPV, Tetraxim) pre upisa u prvi razred osnovne škole ili tokom prvog razreda. Treća revakcinacija daje se primenom jedne doze kombinovane dT vakcine (Ditevaksal-T za odrasle) u završnom razredu osnovne škole, a najkasnije do navršenih 18 godina života.

***

BONUS VIDEO: 600 beba dobilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare