Foto: Shutterstock

Četiri deteta preminula od velikog kašlja u Institutu za majku i dete u Beogradu, saopštio je danas upravnik pedijatrijske klinike Instituta za maku i dete Dragan Vukomanović. Kako su navodili lekari, postoje tri stadijuma ovog oboljenja, a prvi simptomi ove bolesti pojavljuju se nakon perioda od 7 do 10 dana, a najduže 21 dan od kontakta sa obolelom osobom.

U kataralnom ili prvom stadijumu su dominantni simptomi i znaci slični prehladi (kijanje, curenje iz nosa, blago povišena telesna temperatura ili odsutnost njenog porasta, blag kašalj), koji traju jednu do dve nedelje.

U drugom, paroksizmalnom stadijumu, sa pojačavanjem simptoma i znakova oboljenja iz prvog stadijuma dolazi do značajnog pogoršanja tegoba u smislu intenziteta i učestalosti kašlja sa paroksizmima, naročito tokom noći.

Drugi stadijum ove infekcije može da traje od jedne do šest nedelja. Između napada kašlja osoba ne mora odavati utisak da je bolesna, objavio je ranije Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

U poslednjem, rekonvalescentnom stadijumu, koji traje nedeljama i mesecima nakon početka bolesti, postepeno dolazi do povlačenja tegoba i potpunog oporavka obolelih. Najčešća kompikacija velikog kašlja je zapaljenje pluća koja je i najčešći uzrok smrti kod obolele odojčadi.

Kašalj
Kašalj; Foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

Naravno, i ova bolest izaziva komplikacije. One mogu biti neurološke, kao rezultat smanjenog dotoka kiseonika u mozak su konvulzije i encefalopatija. Ostale blaže komplikacije su zapaljenje srednjeg uha, anoreksija, dehidratacija. Kao posledica povećanog pritiska prilikom paroksizmalnog stadijuma, dolazi do krvarenja iz nosa, pojave kile i pneumotoraksa.

Ova bolest je izazvana bakterijom Bordetella pertussis. Bakterija se pričvrsti za trepljasti epitel respiratornog trakta i luči toksin koji izaziva paralizu „treplji“ i inflamaciju i otežano izbacivanje respiratornog sekreta.

U najvećem riziku za ozbiljne komplikacije i smrtni ishod su upravo odojčad mlađa od 12 meseci, koja je nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana.

Najznačajniji rezervoari infekcije za odojčad su majke, sa učešćem od preko 30%. Prema rezultatima dostupnih studija, 12-26% odraslih osoba sa produženim kašljem serološki je pozitivno na pertusis i stoga oni predstavljaju značajne rezervoare za dalji prenos infekcije.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar