Roditelji učenika OŠ "Vladislav Ribnikar" i dalje su uznemireni nakon inicidenta koji se dogodio u petak kada je u rancu jednog od đaka pronađen nož. Gordana Gavrić, čije dete pohađa 6. razred u "Ribnikaru" u izjavi za Nova.rs kaže da škola i dalje ne preduzima ništa, kao i da su tokom pomenutog inicdenta deca bila uplašena, a da su informacije stizale kasno.

Skoro deset meseci od tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ kada je učenik (14) ubio devetoro dece i čuvara, iz ove obrazovne ustanove i dalje stižu uznemirujuće vesti.

Učenici osmog razreda su u rancu školskog druga pronašli nož. Detalje ovog slučaja javnosti su otkrili uznemireni roditelji. Škola je ćutala.

Ćerka naše sagovornice Gordane Gavrić pohađa šesti razared, a u razgovoru za Nova.rs kaže da se o učeniku koji je doneo nož govorilo i ranije.

Javni čas ispred „Ribnikara“Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Začuđujuća poruka psihologa deci

„Iz tog odeljenja gde je pronađen nož roditelji su još ranije govorili da postoji problem i da su prijavlji. Ovo je sada bila eskalacija. Krajnje je upitno šta je škola preduzela. Začuđujuća je informacija da je psiholog škole rekla đacima: ‘Ako pronađete sledeći put nož, vi mi javite’. Nisu đaci istražitelji i policija da to rade. Vi toj deci namećete strah i obavezu da budu usmerena ka takvim nekim pitanjima, umesto da opuštena budu u školi i da razgovaraju, uče…“, kaže naša sagovornica.

Dodaje da su deca stalno pod nekom tenzijom da li će im se nešto desiti, kao i da bezbendost u školi nije na nivou na kom bi trebalo da bude.

„Dete me pozvalo i reklo za nož“

Informaciju da je dečak doneo nož u školu, naša sagovornica dobila je od svoje ćerke koja pohađa šesti razred.

„Dete me je pozvalo telefonom i reklo kratko: ‘Mama, neki dečak je uneo nož u školu, mi smo u panici, moram sad na čas da se vratim, samo da znaš’. Imajući u vidu šta se dešavalo 3. maja, baš sam se uzemirala. Poslala sam poruku na roditeljskoj grupi, razredna mi je odgovorila da je direktiva direktora inače da deca ne napustaju školu sama, ukoliko roditelji ne dođu po njih. Moj komentar je bio da nismo besposleni, svi radimo, nismo odmah tik uz školu i ne možemo odmah da se stvorimo tu. Izrevoltirana time, ja sam sat vremena zvala na fiksni telefon škole, međutim niko se nije javio dugo. Na kraju, slušalicu je ipak podigla sekretarica škole koju sam odmah zamolila da mi prebaci direktora. Ona mi je rekla da sedi u drugom delu škole i da ne može da me prebaci na dirktora“, priča Gordana Gavrić.

Pročitajte još

Komentar koji je dobila sa „druge strane žice“ ju je povredio. Iako se u danu incidenta MUP relativno brzo oglasio, prve informacij iz škole stigle su tek popodne.

„To je toliko bilo uvredljivo, apsurdno i ponižavajuće, da ni dete do pet godina ne bi poverovalo u to. Zamislite da tako komuniciraju sa roditeljem deteta. Prvu informaciju dobili smo tek popodne. Kada je sve prošlo, direktor se oglasio i rekao da je pronađen neki predmet u rancu i da je situacija mirna. Rekao je i da ukoliko smo uznemreni, možemo da potražimo psihološku podršku. Nedopustvio je da se on  oglasi poslepodne i da nam se saopšte delimične informacije“.

„Trgne me svaki poziv dok mi je dete u školi“

Gavrić podvlači da su deca i roditelji izgubili poverenje u školu, i da su shvatila da im se plasiraju neistine.

„Pojedina deca su tog dana, kada se desio incident sa nožem plakala, a nastavnici su ih smirivali i govorili da će sve biti u redu. Reakcija učenika je bila prirodna. Poverenja nema više, to je sigurno. Deca su nam zbog tragedije 3. maja sazrela pre vremena“, kaže sagovornica Nova.rs.

Javni čas ispred „Ribnikara“ Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Na pitanje šta planira dalje, sagovornica našeg portala odgovora:

„Trgne me svaki poziv dok mi je dete u školi. Posle 3. maja je postojala ta neka ideja da odemo u neko mirno mesto, pa onda vidite dogodili su se Dubona i Malo Orašje. Shvatite da je svet u sunovratu i da ne možete da pobegnete od sebe. Moje dete je ostalo u toj školi, jer sam smatrala da je dobro da bude sa svojim drugarima i da podele patnju. Moramo biti tu jedni za druge, ne možemo samo da bežimo. Treba svi da iskažu svoje mišljenje, ne treba se skrivati. Posmatrajte situaciiju od 3. maja do danas, sve više ljudi se osmelilo da priča“, podlvači Gavrić.

Pročitajte još

Pismo direktoru „Ribnikara“ Ljubomiru Pjevoviću uputila je nezadovoljna reakcijom rukovodstva na poslednji incident, ali i preporukom da danas, povodom Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, deca dođu u školu u roze majicama.

Prema nezvaničnim informacijama, danas je u školu došlo samo troje učenika iz odljejenja u kom je u rancu đaka u petak donet nož.

BONUS VIDEO Počeo „javni čas“ ispred Ribnikara: Okupljaju se roditelji i đaci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare