Blizu 500 žena pregledano je, u jedinom mobilnom mamografu koji je od 11. oktobra „aktivan“ na Kalemegdanu, a još nekoliko stotina njih čeka da dobije termin u zemlji u kojoj godišnje od raka dojke umre 1.600 pacijentkinja, koje su bile nečije majke, sestre, ćerke, prijateljice. Interesovanje žena u Beogradu je, prema rečima lekara, ove jeseni premašilo sva očekivanja, pa jedva postižu sve da ih snime. Telefoni za zakazivanje su usijani, zbog čega mnoge ne mogu ni da dobiju vezu, a tako ni termin, pa će, ovaj nažalost usamljeni mamograf u glavnom gradu, verovatno ostati da radi i tokom novembra, ne bi li rezultati snimanja spasili i prevenirali bolest što većeg broja žena koje imaju između 45 i 69 godina.

Pročitajte još:

Rak dojke kosi žene u Srbiji, a naša zemlja druga je u Evropi po broju umrlih od ove surove bolesti. Nažalost, za sve koje žele da obave preventivni pregled nema mesta, odnosno nema termina u retkim domovima zdravlja u kojima se još radi mamografija, a u glavnom gradu trenutno je dostupan samo jedan mamograf, u kojem dnevno više od 60 žena bude pregledano.

Uz pomoć medija, apela lekara, ali i velike smrtnosti koja nas plaši, žene u Srbiji su se osvestile i shvatile da prevencija spašava život, a u slučaju najsmrtonosnijeg raka dojke, mamografija je zlatni standard u skriningu.

Problem je što za sve zainteresovane – nema dovoljno mesta. Termini se brzo popune, a mamograf je samo jedan.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

„Ne stajemo, radimo bez pauze. Termini se popunjavaju kao na traci. Ima dana kada pojedine žene ne stignu na pregled zbog gužve u prevozu i onda pregledamo one koje su u prolazu. Ponudimo im mamografiju i naravno odmah prihvataju. Interesovanje je ogromno, čini mi se da smo do sada pregledali njih 1.000 iz svih delova grada. Istina je da ne mogu sve da dobiju vezu, jer je telefon kol centra usijan. Pregledi traju 15 minuta i nemamo ni minut pauze između pacijentkinja. Nažalost, samo ovaj autobus radi u celom gradu, a mislim da ćemo produžiti preglede i u novembru jer je još mnogo žena koje žele i koje treba da se pregledaju, jer rak dojke je masovni ubica u Srbiji“, kaže za Nova.rs jedna od medicinskih sestara koja radi u kamionu za mobilni mamograf.

Osim što nema mamografa, nema ni blizu dovoljno radioloških tehničara obučenih za skrining mamografiju.

„Nedostatak stručnog osoblja je stravičan, to je i razlog zašto se mesec dana čeka rezultat, kad nemamo dovoljno ljudi koji znaju da ih čitaju“, kažu zaposleni na mamografiji.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Pojedine žene imale su danas sreće da dobiju pregled i bez zakazivanja.

„Krenula sam u šetnju Kalemegdanom i ugledala kamion za mamografiju. Svratila sam da pitam kako da zakažem pregled, a na moje veliko iznenađenje, pozvali su me da se odmah pregledam. Sestre su mi rekle da zakazane žene kasne zbog saobraćajne gužve, pa dok njih čekaju, mogu mene da snime. Sve je trajalo 15 minuta, bezbolno je, a sreća je što sam kod sebe imala ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu, jedino potrebno za pregled. Uzeli su mi broj telefona i mejl adresu, kako bi mi javili rezultat. Majka mi je imala rak, odstranjena joj je jedna dojka, što znači da sam u rizičnoj grupi. Žene ne žele da umiru, već da se leče na vreme, a važno je obaviti mamografiju pre nego što nas nešto zaboli, jer kako kažu lekari, tada je uglavnom već kasno“, kaže za Nova.rs Svetlana Bajić (57), koja je danas pregledana u mobilnom mamografu.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Do pre 10 godina se posle ginekološkog pregleda odmah išlo na mamografiju, kaže za naš portal Radoslava Videnović (73), koja je danas takođe imala sreće da “upadne“ u tuđi termin.

„Bila sam u prolazu i pozvali su me da se pregledam, a ima žena koje zovu danima i ne mogu da dobiju vezu da zakažu termin. Inače sam aljkava po pitanju pregleda, ne sećam se kad sam bila poslednji put. Pripadam Domu zdravlja ‚Stari grad‘ i sećam se kada sam pre 10 godina odlazila kod ginekologa, da su tada u roku od dan, najkasnije dva, zakazivali mamografiju. Bilo je to nekad vrlo ažurno, a sad ili ne radi mamograf ili nema termina, a žene umiru od raka u ogromnom broju“, naglašava Radoslava.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Nažalost, nisu svi dobrodošli na pregled.

“Rekli su mi da sam prestara jer imam 79 godina i ne spadam u kategoriju koja ima prednost za mamografiju, već u onu koja verovatno treba pregled da plati privatno ili da se odmah javim na groblje. Celo jutro dolaze žene koje su ogorčene, kažu da i 30 puta zovu telefonom, ali nema šanse da dobiju vezu. Došla sam sa prijateljicom da se ona pregleda, jer ja nisam više bitna. Ne mogu na pregled ni u dom zdravlja jer se tamo dugo čeka ili ne radi mamograf. Bar da imamo neki fond u koji ćemo da plaćamo osiguranje, pa da znamo da ćemo tako moći da snimimo sve što je potrebno kad dođemo u neke godine, da nam ovo državno više ne pokriva osnovne preglede”, požalila se u razgovoru za Nova.rs Nevenka Dačić (79), a ostala je u šoku kada smo je informisali da je cena mamografije u privatnim ustanovama od 5.500 do 7.000 dinara.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Mobilni mamograf počeo je sa radom 11. oktobra, a planirano je da pregledi budu obavljani do kraja meseca.

“Razmotrićemo mogućnosti za produženje akcije u skladu sa brojem zainteresovanih žena, a pregledi se vrše svakog dana i vikendom, od devet do 19 sati. Termini se brzo popunjavaju. Pregledi se zakazuju na 15 minuta, jer je to vreme  koje je potrebno kako bi se uzela anamneza. Nakon toga žena se u kabini priprema za pregled i ulazi u deo za mamografsko snimanje, koje obavlja radiološki tehničar obučen za skrining mamografiju. U mobilnom mamografu pregleda se dnevno oko 60 žena, a samo u prva tri dana bilo ih je 176”, kažu za Nova.rs u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Tокоm окtоbrа – Mеđunаrоdnоg mеsеcа bоrbе prоtiv rака dојке, sкrеćе sе pаžnjа nа rаsprоstrаnjеnоst оvе bоlеsti uz pоruкu „Pogledaj, pregledaj, proveri”. Podsetimo, svake godine u Srbiji 5.000 žena oboli od raka dojke, a njih 1.600 izgubi bitku sa bolešću. Naša zemlja nalazi se na 18. mestu u Evropi po oboljevanju, a drugi smo po smrtnosti žena od ove kancerogene bolesti.

Zašto je mamografija zlatni standard

Mamografija je zlatni standard organizovanog skrininga raka dojke. Ovim pregledom otkrivaju se promene koje se ne mogu napipati ili uočiti drugom vrstom pregleda. Kada se otkrije na vreme, u ranom stadijumu, rak dojke je izlečiv u visokom procentu, hirurške metode su poštedne, oporavak je brži, kvalitet života obolele žene je mnogo bolji u odnosu na kvalitet života žena kod kojih se rak dojke otkrije u kasnijoj fazi. Zakazivanje pregleda u mobilnom mamografu moguće je svakoga dana od 10 do 14 sati, na brojeve telefona: 060/7171523 i 060/7171969, као i putеm mејlа: [email protected].

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar