rak dojke
Foto: Shutterstock

Nisu žene krive što oboljevaju od raka dojke, već sistem, jer većina domova zdravlja nema mamografe, a radiologe možemo na prste da izbrojimo. Zbog nedovoljnog broja aparata i lekara, koji umeju da čitaju snimke, žene mesecima čekaju na mamograf, potom još nekoliko nedelja nema rezultata, a bolest se brzo razvija, priča za Nova.rs Domina Spasić, predsednica Udruženja “Budimo zajedno”, čije su članice žene obolele i lečene od raka dojke.

Pročitajte još:

Potreba za radiolozima, koji umeju da čitaju snimke mamografa sve je veća u našoj zemlji, gde je broj obolelih žena od raka dojke više nego zabrinjavajuć.

“Epidemija raka dojke među ženama u Srbiji mogla bi biti zaustavljena ili bar usporena, ako bismo imali mamografe u svakom domu zdravlja u svim gradovima u zemlji, ali i radiologe, koji umeju da čitaju snimke. Onda se ne bi čekalo na mamograf po dva, tri i više meseci, pa posle snimanja još nekoliko nedelja na rezultate, koji su retko kad benigni. Tek kad dobiju rezultat, stiže i dijagnoza, a onda operacija, ako je moguća, pa terapija. Sve je to vrlo usporeno i zato imamo više žena u bolnicama, nego u redovima za preglede” objašnjava Spasićeva.

Zbog popunjenih termina za mamografiju, u svim ustanovama u kojima se nalazi ovaj medicinski aparat, neretko se u većim gradovima postavljaju mobilni mamografi, koji su pokazatelj, koliko je interesovanje među ženama za očuvanje zdravlja – svi termini “odu” u jednom danu!

Mobilni mamograf Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Stalno se u javnosti kritikuju žene, kako neće da idu kod lekara, a kad se objavi da je postavljen mobilni mamograf i da je pregled besplatan za recimo 1.000 žena, svi termini popune se u jednom danu. Problem je što te žene, čak i kad stignu da zakažu snimanje u pokretnom mamografu, nedeljama čekaju rezultat, jer nema ko da očita snimak, a moraju biti dva nezavisna čitanja. Kapacitet lekara ne dozvoljava više termina, a za dve nedelje, koliko uglavnom stoji mamograf na javnom mestu, moguće je snimiti 1.000 žena. S obzirom na mali broj radiologa koji umeju da čitaju ove snimke, oni ne smeju da snimaju više pacijentkinja, jer ne znaju koliko bi one onda morale da čekaju. Dešava se da im stigne rezultat koji pokazuje maligni tumor, a da je stigao tri ili četiri nedelje ranije, one bi već završile sa operacijom i uveliko išle na terapiju” kaže naša sagovornica.

Najteža je situacija u unutrašnjosti, u malim mestima, jer tamo nema ni mamografa, ni radiologa, ni edukacije po pitanju raka dojke, kaže Spasićeva.

Foto: Shutterstock

“Iz malih mesta često dolaze veoma mlade žene u Beograd na onkologiju, sa uznapredovalim rakom dojke na lečenje. To je horor, koji možemo sprečiti. Ovo bi trebalo da bude prioritetan problem za zdravstvene vlasti, jer situacija sa rakom kod žena izmiče svakoj kontroli, a ovaj kancer je izlečiv, ako se na vreme dijagnostikuje. Neophodni su nam samo mamografi i više obučenih ljudi koji sa njima umeju da rade” naglašava predsednica Udruženja “Budimo zajedno”.

Žene, koje su se već borile sa rakom dojke, najčešće se javljaju na mamograf, jer su im neophodne kontrole. Međutim, ni one često ne mogu da dobiju termin.

“Išla sam na mamograf u Dom zdravlja Stari grad u Siminoj ulici. Međutim, tamo se sad dugo čeka, a lekari su mi sugerisali da idem negde drugo na snimanje, jer su kod njih aparati stari i nesigurni. Imala sam zdravstveni problem i moram da radim mamograf na svake dve godine. Kada je na Kalemegdanu bio pokretni mamograf, nisam mogla da dobijem termin. Zvala sam isti dan kad je postavljen i rečeno mi je da nema mesta. Sad ću verovatno platiti privatno, jer ne želim više da čekam“, kaže za Nova.rs Gordana Pejić (61).

Foto: Shutterstock

U privatnim klinikama cena snimanja na mamografu je 5.000 dinara.

“Nemaju sve žene novac da plaćaju privatno snimanja, ultrazvuk i sve neophodne preventivne preglede, koji bi trebalo da budu obezbeđeni u domu zdravlja. One čekaju svoj termin, a dok ga dočekaju, bolest nažalost često uzme maha” ističe Spasićeva.

Najbolju dijagnostičku metodu za rano otkrivanje raka dojke – mamografiju, mogu da rade sve žene nakon 40 godina starosti na osnovu prethodne indikacije od strane kliničara ili radiologa. Ovo snimanje može se raditi i kod žena mlađih od 40 godina, ukoliko postoji klinička osnovana sumnja za postojanje patološkog procesa. Snimanje se radi od 5. do 15. dana menstrualnog ciklusa (računato od prvog dana menstruacije). Ukoliko žene imaju neredovne menstrualne cikluse ili su u menopauzi, može se raditi bilo kada.

U Srbiji 4.600 žena oboli svake godine

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4.600 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke. Ukoliko se otkrije u ranoj fazi, ovaj kancer može biti potpuno izlečen. Mamografija predstavlja rendgenski pregled za otkrivanje promena u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Trenutno skrining mamografija daje najpreciznije rezultate u ranom otkrivanju raka dojke. Mamografija se izvodi snimanjem obe dojke i za većinu žena je bezbolna i kratko traje. Republika Srbja je započela program za rano otkrivanje raka dojke, skrining mamografijom, koji je besplatan za sve žene starosti od 50. do 69. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare