"Šta smo mi, idioti? Došla sam na štakama na pregled i sad mi kažu da nema termina, a telefon za zakazivanje je dva dana zauzet, zvala sam uporno i ne vredi, ovo je katastrofa", rekla nam je, vidno besna Milijana Petrović (61), jedna od žena koje su juče, po kiši, došle na preventivni mamografski pregled na Kalemegdanu, ali nisu imale sreće, jer svi termini, do 31. marta, već su zauzeti.

Medicinske sestre, koje su odbile da razgovaraju sa ekipom Nova.rs i objasne nam kako će i kada ove žene moći da dođu na pregled, zapisivale su imena i brojeve telefona pacijentkinja, sa napomenom: „Ako neko otkaže, zvaćemo Vas!“

Umorne, ljute i razočarane, žene su pokušavale da dobiju odgovor zašto nema više termina, ali bezuspešno.

Mobilni mamograf Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Celo jutro zovem i stalno je zauzeto. Došla sam lično da zakažem, ali rekli su mi da su svi termini već zauzeti. Upisale su moje ime i prezime, uzele su broj telefona i to je to. Sad mi ostaje da čekam ako neko otkaže. Organizacija im je nula“, kaže Jasmina Berisavljević (56), koja je samo dva dana od početka rada mamografa, došla na preventivni pregled, ali uzalud.

Većina žena koje su juče stajale u redu i raspitivale se za termine, imaju istoriju bolesti na dojkama.

Iako smo više puta pokušavali da dobijemo objašnjenje od zaposlenih u mobilnom mamografu, nije bilo odgovora, nisu nam odobrili da uđemo, čak su spustili roletne kako naša ekipa ne bi zabeležila situaciju i ljude koji unutra čekaju, a dobar glas o preventivnim pregledima treba daleko da se čuje. Međutim, od zaposlenih ni traga, ni glasa.

Žene koje su se već borile sa rakom dojke, radile su mamograf u Domu zdravlja Stari grad u Siminoj ulici, međutim, tamo se, kažu, dugo čeka, a i aparati su stari i nesigurni.

„U Siminioj sam radila mamografiju, ali lekari su mi rekli da su mamografi stari i da pregled, ako je moguće, uradim na drugom mestu. Imala sam zdravstveni problem i moram da radim mamograf na svake dve godine. Taman je toliko prošlo od poslednjeg, a evo sad nema mesta“, kaže Gordana Gajić (60).

U bolovima je čekala i Milijana Petrović, koja je do Kalemegdana došla na štakama.

„Polomila sam nogu, sve me boli, došla sam na štakama, samo da me pregledaju. Mislila sam da ako dođemo dobrovoljno, da ćemo odmah biti primljene, ali nema šanse. Svi kukaju kako ima mnogo karcinoma i žene umiru od raka dojke, a sad nema termina. Još 2020. našli su mi nešto na levoj dojci, pa sam išla na onkologiju gde su me jedva primili. Svakako imam izveštaj lekara na kojem piše da sam prioritetan pacijent. Čekala bih i sat vremena i duže, ispred, na klupi, samo da me prime. Moraju da imaju prioritete, ali neće ništa da nam objasne. Nismo kreteni da stojimo ovde u redu ni za šta“, ljutito nam je rekla Milijana.

Međutim bilo je i zadovoljnih pacijenata.

„Operisala sam dojke pre sedam godina i moram da idem na redovne kontrole. Mislim da je jako dobro što imamo mamograf i besplatne preglede, a pre dva dana sam zakazala za danas. Videla sam na televiziji da radi mamograf, odmah sam pozvala telefonom i dobila sam ih. To je bilo prvi dan kad je otvoren, ali kažu da sad nema više termina, znači da sam imala sreće“, kaže Radmila Ćupić (56).

Posle razgovora sa ženama, koje nisu dobile termine za preventivne preglede, obratili smo se Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

„Samo u prva dva dana pregledane su 152 žene. Svi termini su popunjeni, ali se ženama koje se interesuju za mamografiju uzimaju kontakti, kako bi se u narednom periodu organizovali pregledi i za njih“, kratko su odgovorili za Nova.rs u Institutu.

Podsetimo, do 31. mаrtа, u mоbilnоm mаmоgrаfu, којi је pоstаvljеn nа Каlеmеgdаnu, sprоvоdićе sе zakazani prеvеntivni prеglеdi žеnа stаrоsnе dоbi оd 45 dо 69 gоdinа, које nisu urаdilе mаmоgrаfiјu u prеthоdnе dvе gоdinе.

U Srbiji godišnje 1.600 žena umre od raka dojke

Prema podacima od pre 2020., u Srbiji oko 4.600 žena oboli, a oko 1.600 umre od raka dojke svake godine. Statistike pokazuju da svaka osma ili dvanaesta žena ima rizik da oboli od raka. Kako bi prevenirali ove crne brojke, a u susret 20. martu Nacionalnom danu borbe protiv raka dojke, organizovani su besplatni pregledi u mobilnom mamografu. Radno vreme mamografa je od 8 do 20 časova. Pregledi se obavljaju uz zdravstvenu knjižicu ili ličnu kartu, a zakazuju se na brojeve telefona: 060 717 15 23, 060 717 1969, ali nažalost trenutno nema više slobodnih termina.

BONUS VIDEO Kako do preventivnog mamografskog pregleda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar