Foto: Shutterstock

Da bi žena u Srbiji, kod koje postoji sumnja na rak dojke, uradila sve obavezne analize i snimanja u privatnoj klinici, potrebno je da izdvoji jednu mesečnu platu, odnosno više od 50.000 dinara. One koje nemaju da daju ovaj novac “za dijagnozu”, kasno stižu na preglede u državnim ustanovama, u fazi kada im uglavnom više nema pomoći.

U protekle dve godine pandemija koronavirusa onemogućila je ženama u Srbiji da obavljaju preventivne preglede, ali i da dobiju pravovremenu dijagnozu kada je u pitanju malignitet. Razlog je nedostatak stručnog kadra, ali i medicinski aparati, koji najčešće nisu u funkciji, zbog čega se termini za pojedina snimanja dobijaju i pola godine nakon što dođe do sumnjive promene u organizmu, a kancer ne čeka.

Iako je svima već poznato da je rak dojke najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji, od kojeg svake godine oboli njih 4.600, a 1.600 umre, u našoj zemlji ove pacijentknje, koje su nečije majke, bake, tetke, sestre, ćerke, su na poslednjem mestu.

„Dok sam se kupala osetila sam neku kvržicu ispod desne dojke. Uplašila sam se i već sutradan otišla u dom zdravlja po uput za ultrazvuk. Rekli su mi da nema termina za taj mesec, da sačekam sledeći. Znači trebalo je da sedim i da čekam tri nedelje sa tom kvržicom, koja možda nije opasna, a možda bi mogla da me košta života. Pretrnula sam od straha, iako u porodici nemam nikoga ko je imao malignitet, a nemam ni 40 godina. Iz doma zdravlja sam izašla i dok sam bila na ulici pozvala sam jednu privatnu kliniku da zakažem ultrazvuk. Rekli su mi da dođem istog dana u šest sati uveče. Otišla sam i urađen mi je pregled. Ispostavilo se da je u pitanju cista, koja je najverovatnije benigna, ali zahteva praćenje. Pregled i ultrazvuk koštali su me ukupno osam hiljada dinara. Svakako da sam čekala do sledećeg meseca, verovatno bih poludela. Tako je moglo da bude i nešto ozbiljno, pa da mi skrate ili oduzmu život jer nema termina, a ja nemam para“, ispričala nam je majka je dvoje dece Milijana Simeunović (36), koja radi kao pravnik u jednoj privatnoj firmi u Beogradu. Da, ona je jedna od žena u Srbiji koja nije htela da dočeka smrtnu presudu i platila je više od 50.000 dinara za dijagnostiku.

Na onkološkim odeljenjima širom Srbije gotovo da više nema slobodnih kreveta, a pacijenti, prema rečima lekara, uglavnom stižu kasno, u četvrtom stadijumu raka, kada za njih malo šta mogu da učine.

„To su ljudi koji nisu imali novca da odu na preventivni pregled, nego su čekali upute i termine u državnim bolnicama, u kojima ili nema lekara ili aparati za snimanja ne rade. Tako da ni termini koji se čekaju i po nekoliko meseci, ne vrede. Oni koji nemaju novac osuđeni su da čekaju državnu ustanovu, do koje najčešće dođu kasno. Za preventivni pregled, bilo da je ginekološki ili ultrazvuk dojke, mamografija, bilo koje snimanje, potrebno je minimum 200 evra ukupno. Ako treba uraditi i biopsiju, to je onda skoro duplo skuplje. Dijagnostika raka dojke kreće od ultrazvuka, pa sledi pregled hirurga, potom mamografija ako lekar smatra da je neophodno, možda i magnet, kako bi se na kraju uspostavila dijagnoza“, objašnjava za Nova.rs dr Tatjana Vešović, specijalista ginekologije iz Opšte bolnice u Vršcu.

Pa iako su prеvеntivni prеglеdi kao dео Nаciоnаlnоg prоgrаmа rаnоg оtкrivаnjа каrcinоmа dојке, којi sprоvоdi Ministаrstvо zdrаvljа, već godinama aktuelni, odnose se samo na žene od 50 do 69 godina života, a rak dojke sve češće pogađa mlađe od 40. Međutim, čak i ako spadate u rizičnu starosnu grupu, često je nemoguće otići na mamografsko snimanje u državnu ustanovu, jer su aparati neretko pokvareni ili nema raspoloživog radiologa koji bi pročitao snimak.

„Pandemija koronavirusa je samo dodatno pokazala sve propuste i tragedije našeg zdravstvenog sistema. Sada znamo da nemamo dovoljan broj aparata u ustanovama, nemamo dovoljno stručnog kadra, a posebno smo u deficitu sa radiolozima, koji su obučeni da rade na mamografijama. Tek ćemo u budućnosti imati veliki problem sa skriningom i sa ranim otkrivanjem malignih tumora dojke. Žene ne mogu da dobiju termin za pregled ili snimanje, jer ili aparati ne rade ili nema radiologa. Nemamo adekvatne protokole za ovu bolest. Skrining nije dovoljno zaživeo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Na skrining se pozivaju žene koje imaju preko 50 godina, a nama u bolnicu stižu pacijentkinje sa kancerom mlađe od 40, pa čak i od 35 godina. Današnji način života, stres, zagađenja, hormnoske kontraceptivne terapije, sve to dovodi do raka“ navodi dr Vešović.

Svaku promenu koju žena napipa na dojci, mora odmah da prijavi lekaru, koji je dužan da završi ispitivanje do kraja i postavi dijagnozu.

„Mnogo naših pacijentkinja zove i traži pomoć kako da dođu do mamografa. U Vršcu imamo samo jedna mamograf i naravno da ne postižemo da radimo preventivne preglede tokom poslednje dve godine. Problem je što mnoge od tih žena ćute i ‘čekaju da prođe’, neke skupo plaćaju privatne preglede, a mnoge su osuđene na državnu bolnicu, pa se jave kasno i ubrzo umiru. Više od 80 odsto našeg stanovništva nema finansijske mogućnosti da se privatno leči. Žena treba da se odrekne jedne prosečne plate kako bi kod privatnika dobila dijagnozu teške bolesti. A gde je novac naših osiguranika? Kada pređemo 50 godina i počnu da se javljaju razne boljke, očekujemo da na računu imamo novac za lečenje koji je odlagan decenijama, a onda se ispostavi da sa knjižicom ne možemo ništa, već ponovo praznimo novčanike u privatnim bolnicama. Šta u ovoj zemlji rade oni koji kreiraju zdravstvenu politiku, nikome nije jasno” revoltirano priča doktorka Vešović.

Cene „dijagnoze“ raka dojke u privatnim klinikama

Ultrazvuk dojki od 3.000 do 5.000

Hirurški pregled 4.000

Mamografija od 5.000 do 8.000

Biopsija dojke od 11.000 do 15.000

Imunohistohemija 10.000

Magnetna rezonancija dojki sa kontrastom 18.200

Ukupno: između 50.000 i 60.000 dinara

Kad se javlja rak dojke

Rak dojke je zloćudna izraslina koja nastaje kada normalne ćelije počne da se ubrzano umnožavaju i uništavaju okolno zdravo tkivo dojke, a kasnije i druge organe.

Rak dojke se najčešće javlja kod starijih žena koje:

– imaju najbliže srodnice (majka, sestra, tetka, baka) obolele od ove bolesti

– su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine i poslednju imale posle 50. godine

– nisu rađale ili su imale prvi porođaj posle 30. godine života

– duže vreme koriste hormnosku terapiju, alkohol i duvan

– su gojazne i fizički neaktivne

Rak dojke, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, može biti potpuno izlečen.

Bonus video: Epidemija kancera uz kovid pandemiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar