Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

Trovalentna umesto četvorovalentne vakcine protiv gripa, prozivodnja, a zapravo pakovanje ruske vakcine Sputnik V za kovid 19, zastoj, a potom i propadanje pogona za izradu cepiva BSŽ (BCG) protiv tuberkuloze, odlazak desetine najvećih stručnjaka u samo nekoliko godina, nepravilno odlaganje medicinskog otpada, masovno oboljevanje zaposlenih od najtežih bolesti usled neadekvatnih uslova rada, samo su deo zaostavštine bivšeg rukovodstva na čelu sa direktorkom doktorkom Verom Stoiljković, u Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, za koje smo verovali da su prošlost. Međutim, „repovi“ lošeg rukovođenja, nekada renomiranom i poštovanom ustanovom koja je proizvodila vakcine za čitav region, još nisu sasečeni.

Naime, vest o hitnom opozivu isporuke i korišćenja BSŽ (BCG) vakcine protiv tuberkuloze koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je izdao Institut „Torlak“ 15. marta ove godine, odzvonila je u javnosti, a javila se kao posledica višedecenijskog urušavanja i nebrige, koja je tokom rukovodstva bivše direktorke Stoiljkivić, ali i njenih prethodnika zadesila ovog, nekada farmaceutskog giganta.

VERA STOILJKOVIC, torlak, vakcina, sputnik v
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Od strane koordinatora za opoziv, prošle nedelje zahtevano je hitno povlačenje BSŽ (BCG) vakcine zbog „sumnje u kvalitet proizvoda, odnosno potencijalnog odstupanja broja živih, atenuisanih bakterija Bacillus Calmette-Guerin, u odnosu na deklarisani“, kako se navodi u dokumentu u koji je redakcija Nova.rs imala uvid.

„Zaustaviti isporuku i korišćenje navedenog proizvoda“, stoji u dokumentu.

Pročitajte još:

Prerthodno je javnost šokirana još u oktobru kada je ministarka zdravlja saopštila da je 600 beba u GAK „Narodni front“ dobilo umesto vakcine fiziološki rastvor, da bi ubrzo svima bilo jasno da deca tokom nekoliko meseci nisu ni primala Torlakove, već bugarske vakcine, koje nisu aplikovane prema uputstvu. U decembru je „Torlak“ ponovo proizveo BSŽ, ali i ovog puta bezuspešno Vakicna je hitno povučena.

Foto: Shutterstock

Osim BSŽ-a sa Instituta Torlak su javnost obmanjivali i 2021. kada je državna vlast saopštila da će u ovoj ustanovi biti proivedena ruska vakcina Sputnik V protiv kovida. Ta vakcina međutim nikada nije proizvedena na “Torlaku”, već je samo pakovana.

Podsetimo, u junu 2021., predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, svečano su označili početak „proizvodnje“ vakcine Sputnik V u Srbiji, na Institutu „Torlak”, a dugme kojim je pokrenuta traka sa koje će izlaziti ove bočice, pritisla je bivša v.d. direktorka Instituta dr Vera Stoiljković.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

“Nakon što je pritisla to čuveno dugme morali smo da se smejemo, ali od muke. Rusi su u to vreme došli kod nas samo jednom, da se uvere da li mi uopšte možemo da pakujemo njihove vakcine i da lepimo etikete, eto to je bio sav naš posao na Torlaku. Predstavljanje početka proizvodnje i pritiskanje dugmeta ‘za Putina’ je laž, sve je izmišljeno. Mi nikada nismo imali materijal, a ni recepturu za proizvodnju Sputnika V, a zašto bi nam Rusi to i dali, pa nisu toliko ludi, to niko normalan ne radi u svetu farmacije”, ispričali su za Nova.rs zaposleni na „Torlaku“ (identiteti poznati redakciji).

ruska vakcina
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Takođe, neobjašnjiva je, pa čak i tužna, činjenica da od 2020. godine nekadašnji farmaceutski gigant “Torlak”, proizvodi trovalentnu sezonsku vakcinu protiv gripa, za koju nema dozvolu za izvoz, pa se distribuira samo zdravstvenim ustanovama širom Srbije, iako gotovo sve doze koje se isporuče budu vraćene nakon što im istekne rok, jer pacijenti primaju uvozno četvorovalentno cepivo.

Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

“Problem je u starim pogonima koji su predviđeni za proizvodnju trovalentne vakcine, ali i u stručnom kadru koji je direktorka Stojiljković rasterala. Ona je te ljude ili otpustila ili ih je mobingom dovela do toga da sami odu. Većina naših stručnjaka koji su ovladali recepturom za trovalentnu vakcinu protiv gripa, više ne rade na Torlaku, pa je pitanje ko će je praviti iduće godine. Po svemu sudeći, neće je uskoro ni biti. Proizvodnju smo doveli do besmisla, samim tim što uvozimo savremeniju, kvalitetniju vakcinu koju mogu primati i deca i stariji od 65 godina, kao i trudnice, što sa Torlakovom TorVaxFlu, nije slučaj. Pompezno najavljena vakcina 2020. godine zapravo nam nije donela ništa. I sada imamo situaciju da nam ustanove konstantno vraćaju neutrošene vakcine kojima je prošao rok”, pričaju zaposleni u ovoj ustanovi.

Foto: TANJUG / DUSAN ANICIC / an

Prema rečima zaposlenih, u kancelarijama Instituta „Torlak“ odlaže se medicinski otpad, tačnije vakcine kojima je istekao rok, a koje bi trebalo da se unište po protokolu.

Podsetimo, Vlada Srbije je još 2018. godine obrazovala Koordinaciono telo za unapređenje i razvoj Instituta „Torlak“, a na čelo te komisije postavljena je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Članovi Komisije bili su tadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar finansija Siniša Mali, savetnik premijerke Danila Cicmila, državnog sekretara u Ministarstvu privrede Milan Trivunac, v. d. direktorka RFZO-a Sanja Radojević Škodrić, bivša v. d. direktorka Instituta „Torlak“ Vera Stoiljković i direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Saša Jaćović.

Ovo telo formiramo je sa ciljem predlaganja najpovoljnijih strateških rešenja za unapređenje i razvoj proizvodnje i prometa na veliko lekova i medicinskih sredstava Instituta „Torlak“, a rezultate njihovog delovanja, ni danas, pet godina kasnije, nismo imali prilike da vidimo.

BONUS VIDEO: Vakcina Sputnjik se nije ni proizvodila na Torlaku?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar