Sputnjik lajt vakcina
Sputnjik lajt vakcina Foto:Shutterstock/Siraj Ahmad

Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ obavezan je da Novoj ekonomiji dostavi dokumentaciju koja je potpisana sa Rusijom u vezi sa proizvodnjom Sputnjik V vakcine protiv koronavirusa, navodi se u rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podatak o ličnosti.

Projekat proizvodnje ove vakcine je od samog početka bio netransparentan, ali je iz budžeta podržan sa minimum sedam miliona evra.

Nova ekonomija je u avgustu 2022. godine od „Torlaka“ tražila sve sporazume, ugovore, memorandume i druga dokumenta koja je ova institucija potpisala sa Ruskim fondom direktnih investicija (RDIF), Institutom za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja i farmaceutskom kompanijom Generijom od početka 2020. godine.

Međutim, „Torlak“ ni pola godine kasnije nije dostavio ovu dokumentaciju.

Zbog toga je Poverenik rešenjem od 23. februara 2023. godine naložio da „Torlak“ bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam dana od prijema rešenje, postupi po zahtevu Nove ekonomije.

Poverenik je tražio izjašnjenje „Torlaka“ o tome zbog čega nisu dostavili traženu dokumentaciju.

Iz ovog Instituta su prethodno odgovorili da su podaci označeni stepenom tajnosti „strogo poverljivo“.

Oni su naveli da su dokumenti koje je tražila Nova ekonomija pravni akti koji se odnose na proizvodnju vakcine protiv COVID-19, a da su svi podaci „do kojih se dolazi u cilju borbe protiv zarazne bolesti COVID-19 (…), o svim nabavkama lekova, testova, medicinskih sredstava, zaštitne lične opreme i drugih neophodnih sredstava i opreme (…) predstavlja tajne podatke i označeni su stepenom taajnosti strogo poverljivo.

„Torlak“ se pozvao na Zakon o o tajnosti podataka i odluku zamenika generalnog sekretara Vlade.

Na pomenutu odluku Generalnog sekretarijata Vlade donetu 11. marta 2020. godine pozivao se i Republički fond za zdrasvtveno osiguranje (RFZO) u ranijim odgovorima Novoj ekonomiji i drugim medijima kada su traženim podacima o sprovedenim nabavkama medicinske opreme, kao i dobijenim donacijama.

Tada je u odgovoru RFZO navedeno da stepen tajnosti „strogo poverljivo“ prestaje da važi „prestankom epidemije/pandemije zarazne bolesti COVID-19“.

U tadašnjim odgovorima pominjan je i zaključak Vlade od 15. marta 2020. godine kojim su takođe podaci o nabavljenoj opremi označeni stepenom tajnosi „strogo poverljivo“.

Ni zaključak ni odluka nikada nisu javno objavljeni.

U Torlaku se više ne proizvodi Sputnjik V, država potrošila milione

Podsetimo, u medijima je objavljena vest da je u aprilu 2021. godine Intitut „Torlak“ potpisao sporazum o transferu tehnologije radi proizvodnje Sputnjik V vakcine sa Ruskim fondom za direktne investicije i ruskom farmaceutskom firmom „Generijum“.

Ovu informaciju prvi je objavio tadašnji ministar za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović.

Tada je najavljeno da će „Torlak“ uzorke proizvedenih vakcina poslati Institutu „Gamaleja“ u Moskvi radi kontrole kvaliteta.

Detalji potpisanog sporazuma nikada nisu bili prezentovani javnosti, a i sama proizvodnja ruske vakcine dešavala se daleko od očiju građana.

Nova ekonomija je više puta slala pitanja „Torlaku“ u vezi sa brojem proizvedenih doza Sputnjik V vakcine, kupljene opreme, a tražili smo i sagovornika iz instituta koji bi sa nama razgovarao o ovoj temi. Međutim, na sve ove upite nismo dobili odgovore.

Stana Bekčić, doktor farmaceutskih nauka, članica predsedništva „Nova stranka – Da se struka pita” i bivša zaposlena u „Torlaku“, rekla je za naš medij da se na ovom institutu više ne proizvodi ruska vakcina.

Ona kaže da je u „Torlaku“ vršeno punjenje vakcine, što je takođe deo proizvodnje.

Iako u republičkom budžetu nijedne godine nije postojala stavka koja se konkretno odnosila samo na proizvodnju Sputnjik V, država je „Torlaku“ davala novac za ovu namenu iz tekuće budžetske rezerve, rešenjima Vlade.

U toku 2022. godine Vlada je iz budžetske rezerve za proizvodnju sputnjika V dala 821,3 miliona dinara, što je blizu sedam miliona evra.

Dostupni podaci o sprovedenim javnim nabavkama pokazuju da je „Torlak“ kupio opremu za oko 285,7 miliona dinara (2,4 milionа evra). Ova suma odnosi se na ugovore koje je Torlak potpisao sa dobavljačima. Procenjene vrednosti raspisanih nabavki bile su i veće, ali su pojedine partije u okviru tendera bile obustavljene jer nisu bile dostavljene odgovarajuće ponude, piše Nova ekonomija.

***

BONUS VIDEO: Vakcina Sputnjik se nije ni proizvodila na Torlaku?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar