Foto:N1; Tanjug/Sava Radovanović; shutterstock

“Pozdravio vas je direktor BIA”, umela je da dobaci zaposlenima, kako bi im dala do znanja da paze šta rade i govore, a tužbe za mobing, zlostavljanje na radnom mestu, zloupotreba položaja, prikrivanje stravičnih problema u proizvodnji vakcina, kao i otpuštanja stručnjaka bez obrazloženja, samo su deo biografije i poznatog imidža doktorke Vere Stoiljković, koja je tokom 10 godina sprovodila strahovladu u Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, čemu je konačno došao kraj.

Pročitajte još:

Podsetimo, od 26. januara ove godine, dr Stoiljković je odlukom Vlade Republike Srbije razrešena dužnosti, a inače je na mesto v.d. direktora ove ustanove postavljena još u februaru 2013. godine.

Na portalu Nova.rs objavili smo niz tekstova i istraživanja o urušavanju Instituta „Torlak“ u poslednjih 10 godina, dok je na njegovom čelu bila upravo dr Stoiljković. Poslednje veliko istraživanje tiče se obmane javnosti o takozvanoj proizvodnji ruske vakcine protiv kovida 19 – Sputnik V, koja se u ovoj ustanovi samo pakovala, jer pogoni za proizvodnju ove vrste cepiva u našoj zemlji ne postoje. Uprava „Torlaka“ uspela je čak da obmane i ministarku zdravlja prof. dr Danicu Grujičić, koja je primila ovu vakcinu, verujući da je proizvedena u Srbiji. U junu 2021. godine, predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, svečano su označili početak navodne proizvodnje vakcine Sputnik V u Srbiji, na Institutu „Torlak”, a dugme kojim je pokrenuta traka sa koje će izlaziti ove bočice, pritisla je v.d. direktorka Instituta dr Vera Stoiljković. Pakovane vakcine nisu čak ni čuvane po standardima i propisima struke.

Propadanje pogona za proizvodnju BSŽ (BeSeŽe – BSG) vakcine za novorođenčad i njihov uvoz iz Bugraske, potom ogromna ulaganja u zastarelu trovalentnu vakcinu za grip, koju niko u Srbiji ne prima, kao i mobing nad kolegama, otpuštanja vrhunskih stručnjaka, samo su deo malverzacija, sada već bivše direktorke Stoiljković.

Foto: Nova.rs

Početkom 2022. javnost je uzdrmala vest o sumi u iznosu od 200.000 dinara koju je Institut Torlak morao da isplati na ime odštete nekadašnjoj zaposlenoj zbog zlostavljanja na radu, koje je pretrpela od strane direktorke Vere Stoiljković. Nju je više zaposlenih tužilo po istoj osnovi, a mnogi su samo napustili svoja radna mesta zbog nemogućnosti komunikacije sa direktorkom.

“Bruka ste za kuću i van nje”, ovim rečima obratila se dr Stoiljković jednoj koleginici, stručnjaku, koja je tada radila na Institutu, pisao je BIRN. Tokom šest meseci, u periodu od kraja 2014. i početkom 2015. godine, pozivala je istu koleginicu na sastanke, a zatim ostavljala da satima čeka ispred njenog kabineta, omalovažavala njen rad pred drugim kolegama, grubo joj se i agresivno obraćala, i nezakonito je opterećivala preteranim poslom, što je rezultiralo tužbom.

Početkom marta 2015., čak sedam žena na rukovodećim pozicijama na Institutu “Torlak” daju ostavke na mesto pomoćnice direktorke zbog, kako su u ostavci navele “stalnih neopravdanih kritika i omalovažavanja rezultata rada”, ali i zbog “neprimereno kratkih rokova”, davanja radnih zadataka koji prevazilaze njihove kvalifikacije, “čestih sastanaka uz povišen ton i čestog neplaćenog prekovremenog rada”.

Foto: Miloš Perić

U otvorenom pismu o problemima na “Torlaku” iz marta 2015. godine, sedam pomoćnica direktorke, koje su ujedno i šefice najvažnijih službi instituta, u to vreme pišu kako “Institut nema niti jednog pomoćnika.” One navode da međunarodne projekte od izuzetnog značaja za institut kao što je saradnja sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, te njeno finansiranje projekta proizvodnje vakcine protiv gripa, vodi saradnik u odseku, pisao je BIRN.

Zaposleni pričaju da im je direktorka često nabacivala da ih posmatra, ali i pozdravlja BIA.

“Jednom je došla na sastanak i rekla da nas je pozdravio direktor BIA. Nije nam bilo jasno šta to znači, a onda smo je nekoliko puta videli u prostorijama Torlaka, sa Aleksandrom Đorđevićem, koji je do 2017. bio na čelu ove agencije”, ispričali su za Nova.rs zaposleni na “Torlaku”.

Foto: Miloš Perić

Doktorka Vera Stoiljković je specijalista fizikalne medicine, a pre postavljanja na mesto v.d. direktorke Instituta “Torlak”, početkom 2013. godine, bila je načelnica Odseka za prijem i obradu naloga za intervencije u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Nakon isteka četvorogodišnjeg mandata, “Torlak” raspisuje konkurs za novog direktora tokom maja 2017. godine na kome je ponovo izabrana dr Stoiljković. Konkurs je raspisan pod uslovima koji su diskriminisali brojne stručnjake, tačnije eliminisao je sve njene poritvkandidate.

U poznatoj “aferi Hitna pomoć” iz 2005. godine, dr Stoiljković bila je na strani organizatora. U to vreme je doktor Borko Josifovski, uzbunjivač i bivši direktor Hitne pomoći, ukazao na spregu lekara i privatnih pogrebnika. On je objasnio da određene ekipe Hitne pomoći pacijentima namerno ne pružaju adekvatnu negu prilikom izlaska na teren, dok privatnim pogrebnicima odaju podatke o adresama pacijenata. Prema njegovim rečima dr Stoiljković je do mesta načelnika kol centra u Hitnoj pomoći, došla upravo zbog toga što je bila bliska sa ljudima koji su organizovali pomenutu aferu.

VERA STOILJKOVIC, torlak, vakcina, sputnik v
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC.

„Još uvek nam se čini da sanjamo. Ne možemo da verujemo da ćemo joj konačno videti leđa. Planiramo veliko slavlje, ovo je najlepša vest koju smo čuli u poslednjih 10 godina. Ta žena je upropastila Torlak, najvećeg srpskog proizvođača vakcina i pretvorila ga u običan magacin. Rasterala je naše najveće stručnjake, najprofesionalniji kadar, naučnike, mikrobiologe, svi su otišli u inostranstvo ili su samo pobegli od nje. Brojne tužbe za mobing govore o odnosu direktorke, koja je vodila strahovladu svih ovih godina, prema zaposlenima. Ona je sa svojim najbiližim saradnicima, čije su plate bile ogromne u odnosu na obične zaposlene, godinama zloupotrebljavala svoj položaj u malverazaciji sa vakcinama, uvozom, izvozom i proizvodnjom, što će, nadamo se, ubrzo ispitati tužilaštvo“, vidno uzbuđeni i srećni, ispričali su za Nova.rs zaposleni u ovom Institutu, koji se spremaju za veliku proslavu i „ispraćaj direktorke“.

BONUS VIDEO

 

Komentari

Svi komentari (11)