Foto: Privatna arhiva, Nova.rs

Mladi bračni par Jevremović iz Šapca izgubio svoju tek rođenu bebu zbog, kako tvrde, grubog previda lekara u šabačkom porodilištu. Prema rečima oca Dejana Jevremovića, lekari su tek osam sati nakon komplikovanog porođaja primetili da beba otežano diše zbog plodove vode u plućima. Nakon nepunih deset sati života njihova ćerka je preminula u bolnici u Tiršovoj u Beogradu. Ministarstvo zdravlja najavilo je za danas vanrednu inspekciju u šabačkoj bolnici, po hitnom postupku.

“U noći 7. januara doveo sam suprugu na prijem u Šabačko porodilište jer je osetila bolove u stomaku a termin joj je već bio proša nekoliko dana. Oni su je zbrinuli, a u ponedeljak uveče, 9. januara je krenula da se otvara i da ima porođajne bolove”, kaže Dejan, napominjući da je dežurna doktorka bila vrlo neugodna i da je rekla njegovoj supruzi “zašto drami i jauče”, kada je “otvorena tek jedan prst”. Sutradan u 10 časova ujutro porođaj je, kaže otac, krenuo, a sve vreme mu je prisustvovala doktorka Danijela Zablaćanski koja je pratila porodilju kroz celu trudnoću.

“Svaki lek koji nam je propisan tokom trudnoće smo kupili, svaki test uradili, uključujući i prenatalni, svega smo se pridržavali i dete nije imalo nijedan jedini problem”, kaže Dejan, tvrdeći da su sve komplikacije, kao i sama tragedija, izazvane samim porođajem.

„U 15h zovu da čestitaju, u 20h da kažu da beba mora hitno u Beograd“

“Beba se popela gore i oni su mojoj ženi narednih sat vremena bukvalno skakali po stomaku da je spuste dole. U međuvremenu se dete zaglavilo u vaginalnom kanalu i kada više nisu znali šta će, urađen je hitan carski rez. Oko 15 časova me zovu sa čestitkama da sam postao otac i da su žena i dete dobro. Kažu da je bilo komplikacija i da je urađen carki rez, ali da je dete odlično i da je dobilo ocenu 9”, kaže Dejan, koji je trebalo prvi put da postane otac.

U međuvremenu se čuo i sa suprugom koja je rekla da su je “namučili”, ali da sa nestrpljenjem čeka da joj donesu bebu. U 20 časova je usledio novi poziv od supruge koja ga obaveštava da beba mora hitno za Beograd.

Foto: Privatna arhiva

“Posle osam sati od porođaja oni su primetili da dete teško diše i snimanjem su ustanovili da ima plodove vode u plućima. Tada ga hitno transportuju u Tiršovu gde stiže oko 22 časa, praktično deset i po sati nakon porođaja sa teškom kliničkom slikom”, kaže otac, pojašnjavajući da su lekari na Tiršovoj odmah posumnjali na aspiraciju mekonijuma, do koje dolazi upravo tokom dugih i teških porođaja. U većini slučajeva kada se posumnja na ovaj sindrom, doktori odmah po porođaju rade sukciju iz bebinih usta, nosa kako bi izvukli kontaminiranu tečnost.

Šabačka bolnica: Beba tokom rađanja nije trpela bolove i nije bila ugrožena

U težim slučajevima uključuje se dodavanje kiseonika, davanje antibiotika, inhalaciju azot-monoksidom … Većina beba se oporavi nakon nekoliko dana ili nedelja.  U saopštenju šabačke Opšte bolnice “Dr Laza K. Lazarević” potvrđena je hronologija i satnica događaja kako ih je i otac naveo, uz tvrdnju da je sam porođaj prošao u najboljem redu.

“Sve vreme praćeni su vitalni parametri bebe i majke, odnosno CTG zapisi bili su sve vreme dobri. Ovo navodi na zaključak da beba tokom rađanja nije trpela bolove niti je bila na bilo koji način ugrožena ili da je pretrpela trauma”, navodi se u saopštenju bolnice, gde je formirana komisija za “unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada”.

U saopštenju se potvrđuje da je osam sati kasnije “prilikom podoja uočeno da novorođenče ima problem sa disanjem” i da je hitno preveženo Dečiju klinku u Tiršovoj, gde je, nažalost i preminulo.

PROČITAJTE JOŠ

„Naša ćerka je kasno stigla u Tiršovu“

“U Tiršovoj su je odmah priključili na aparate, ali s obzirom da je stigla tako kasno i da se mekonijum do tada već slepio u plućima, nisu mogli ništa da urade. Posle silne borbe, naša ćerkica je preminula juče ujutro u 10 i 45”, kaže Dejan.

Prema negovim rečima, bolnica u Tiršovoj je već podenela tužbu protiv šabačke bolnice, dok će se istim pravnim putem uputiti i roditeljii, čim dobiju nalaze obdukcije.

“Mi samo želimo da se ovo više ne dogodi nijednoj porodici u Šapcu i da više ni jedan roditelj ne mora da saopšti svojoj suruzi oni što sam ja juče morao”, kaže otac.

BONUS VIDEO Intervju dr Snežana Rsovac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare