Foto: Shutterstock/Tamara Marković/Nova.rs/hidmet.gov.rs

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su Informaciju o odlaganju početka grejne sezone i racionalizaciji potrošnje električne energije za novogodišnju rasvetu.

Za tu tačku dnevnog reda današnje sednice gradskog parlamenta glasalo je 57 odbornika, protiv je bilo 18, a uzdržanih nije bilo.

U Infomaciji se navodi da je imajući u vidu novonastalu situaciju sa snabdevanjem energentima potrebno doneti odgovarajuće mere u cilju neophodnosti štednje energenata zbog postojanja opasnosti od potpunog prekida u snabdevanju, do čega bi moglo doći zbog globalne energetske krize.

Podseća se da se pravilima o radu distributivnog sistema toplotne energije JKP “Beogradske elektrane” predviđeno da se isporuka toplotne energije u toku grejnog dana može prekinuti u slučajevima povoljne spoljašnje temperature spoljašnjeg vazduha (iznad 15 stepeni).

Beogradskim elektranama se nalaže da ne započinju isporuku toplotne energije krajnjim korisnicima dok god je prognozirana povoljna spoljašnja temperatura, a Gradskom štabu za vanredne situacije nalaže se da u skladu sa vremenskim prilikama svakodnevno daje preporuku Elektranama o početku grejne sezone.

Foto: Shutterstock

Javnom preduzeću Javno osvetljenje nalaže se da u cilju uštede električne energije i potrebe restriktivnog ponašanja prema potrošnji energenata novogodišnju rasvetu postavi od 15. decembra do 15. januara sledeće godine i to samo u centralnim gradskim celinama.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Zamenik gradonačelnika Miroslav Čučković izjavio je danas da je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić imao podršku kompletne stručne javnosti kada je doneo odluku o odlaganju početka grejne sezone, kao i da je uspeh svaki dan koji uspemo da odložimo početak grejne sezone, jer će nam ti energenti i novac koji bi utrošili na njih biti potrebni kada bude hladnije.

Na sednici Skupštine grada, pozivajući odbornike da glasaju za Informaciju o odlaganju početka grejne sezone i racionalizaciju potrošnje električne energije za novogodišnju rasvetu, Čučković je rekao da je svaki dan koji se ne troši gas velika pobeda za one dane koji su pred nama.

Miroslav Čučković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

On je dodao da je u istoriji Beograda bilo mnogo dana kada je isključivano grejanje zbog visokih temperature i pobrojao neke – Sveti Nikola 2019. , Badnje veče 2021. , kao i da su Elektrane uvek prekidale grejanje kada su temperature bile iznad 15 stepeni, a da su grejale i na Ðurđevdan kada je bilo šest stepeni.

“Pozivam vas sve zajedno da donesemo zajedničku odluku. U ovom učestvuje cela Srbija i to je jedinstven stav zemlje”,poručio je Čučković.

On je istakao da su najveći potrošači u Beogradu javna rasveta, BVK i Beogradske elektrane, a da je grad doneo 20 mera povodom tih preduzeća.

“Ugasili smo fontane i ustedeli 88.400 KWh struje, zamolili smo sve ugostitelje da ne greju bašte jer troše struje, skratili smo period dekorativne rasvete – 88 objekata nije osvetljeno kao ranije, sve zamenske bunare smo isključili”, pobrojao je Čučković.

Kako je rekao, tako se šalje poruka ljudima da se i oni tako ponašaju.

Potrošnja je pala 1,8 odsto u odnosu na prošlu godinu, navodi Čučković, što znači da ne pale svi grejna tela.

“Istina je da je ujutro i uveče hladnije, ali ako uspemo još nekoliko dana da uštedimo biće odlično za decembar kada budu niske temperature”, poručio je zamenik gradonačelnika.

On je pozvao sve da ne potpiruju aktivnosti koja bi dodatno opteretile energetski sistem.
“Zamislite da 330.000 potrošaca tuži svako svoj grad, povedeno raspravom ovde. A šta ćemo ako 2. maja bude sneg? Hajde da budemo odgovorni u teškim trenucima, a težak je trenutak, rat je u Evropi i situacija nije kao ranije, promenilo se”, istakao je Čučković.

On je dodao da je budžet Beograda 150 milijardi, a 17 milijardi plaćamo gas.

“Ukoliko budemo morali da ga kupimo negde drugde po tržišnim cenama i platimo 170 milijardi, onda nema vrtića, nema ni GSP-a, nema nijedne aktivnosti koju grad može da plati”, zaključio je Čučković.

***

BONUS VIDEO: Šapić potvrdio pisanje Nova.rs: Od 1. januara skače porez na imovinu Beograđana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare