Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

RFZO će obezbediti lek sa ciljem blagovremenog početka terapije za bebu kojoj je u okviru Akcionog plana neonatalnog pregleda, dijagnostikovana spinalna mišićna atrofija, rekla je za Tanjug direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Univerzitetska dečija klinika je juče, 25.07.2022. godine dostavila zahtev RFZO-u za lečenje bebe obolele od SMA, a bolest je dijagnostifikovana u okviru, Akcionog plana neonatalnog pregleda koji se od aprila meseca sprovodi u Ginekeloško – akušerskoj klinici „Narodni Front“, kaže Škodrić.

“U roku od 24 sata od donošenja odluke Komisije RFZO za lečenje retkih bolesti, čija je sednica u toku, RFZO će obezbediti lek sa ciljem blagovremeong početka terapije”, kazala je direktorka Fonda.

Dodaje da je država pokazala maksimalnu spremnost i posvećenost u unapređvanju procesa lečenja obolelih od SMA.

“To uključuje i obezbeđivanje lečenja beba kojima je dijagnoza postavljena po rođenju najsavremenijim terapijama i što je najvažnije, u najkraćem vremenskom roku”, objasnila je ona.

Škodrić navodi da se praksa odobravanja lečenja beba, kojima je SMA dijagnostikovana po rođenju, i do sada odigravala po hitnom postupku.

“SMA je teška bolest, koja veoma brzo napreduje zbog toga je neophodno započeti lečenje u najkraćem mogućem roku, uprkos velikim troškovima koje terapije iziskuju”, zaključila je Škodrić.

BONUS VIDEO: SMA u Srbiji i nada za normalnim životom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare