Potpisan ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg SSNO Foto: MGSI/Predrag Mitić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je danas, u ime Vlade Srbije, Ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu (SSNO) sa kompanijom "Affinity Global Development".

Vesić je naveo da je Vlada izabrala za partnera u ovom poduhvatu „uglednu američku kompaniju, koja će investirati u revatilizaciju kompleksa bivšeg SSNO-a koji se nalazi na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine“.

Ministar je istakao da će sve što se bude radilo u okviru revitalizacije kompleksa biti učinjeno u skladu sa zakonima Srbije, u saradnji sa Vladom Srbije i svim relevantnim institucijama u zemlji koje su nadležne za urbanizam i zaštitu kulturne baštine, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Prema njegovim rečima, biće obnovljen objekat 25 godina pošto je uništen u bombardovanju, dodavši da „za sve to vreme nikome nije palo napamet, pre ove Vlade, da kompleks obnovi. Vesić je istakao da će ovaj prostor kada bude revatilizovan doprineti razvoju Beograda i Srbije“.

Ministar je naglasio „zbog dezinformacija koje su se pojavljivale u javnosti, da Vlada Srbija nije prodala zemlju na kojoj se nalazi zgrada, već je kako stoji u ugovoru, zemljište iznajmila na 99 godina“.

Potpisan ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg SSNO Foto: MGSI/Predrag Mitić

Vesić je precizirao da je investitor preuzeo obavezu da ukoliko ne završi investiciju u roku koji je određen ugovorom, Srbiji vrati bez nadoknade zemljište i ono što do tada bude izgrađeno, napomenuvši da investitor, prema ugovoru, ima obavezu da na istoj parceli izgradi Memorijalni kompleks posvećen svim žrtvama NATO agresije iz 1999. godine, a koji Srbija, nažalost, još uvek nema.

„Memorijalni kompleks nalaziće se u vlasništvu Srbije koja će odlučiti o njegovom programskom sadržaju i upravljaće njime“, rekao je Vesić.

Izgled budućeg kompleksa biće određen na međunarodnom javnom arhitektonskom konkursu, na koji će sve zainteresovane arhitekte moći da se jave, navodi se u saopštenju.

Potpisan ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg SSNO Foto: MGSI/Predrag Mitić

Generalni direktor „Affinity Global Development“ Ašer Abešepa rekao je da projekat „obuhvata jedinstven aspekt saradnje u kojoj će srpske arhitekte i dizajneri biti pozvani da prijave svoje ideje za Memorijalni centar“.

„Na ovakav način rekonstrukcija ne samo da predstavlja fuziju srpske i američke inovativnosti, već iskazuje i poštovanje prema domaćem umetničkom izrazu“, naveo je on i dodao da rekonstrukcija ne podrazumeva samo izgradnju zgrada, već i izgradnju mostova među kulturama, poštovanje prošlosti i stvaranje temelja za prosperitetnu budućnost.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare