Utisak nedelje Foto: Nova

O gradnji na lokaciji na kojoj se nalazi zgrada Generalštaba u Beogradu, oštećana u bombardovanju 1999. godine, prvenstveno treba da se govori iz ugla javnog interesa, saglasni su gosti "Utiska nedelje". Ipak, prema onome što je javnosti za sada dostupno - interesa za građane nema, ocenjuju predsednik Akademije arhitekture Srbije Bojan Kovačević, Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka i novinar Nemanja Rujević.

Predsednik Akademije arhitekture Srbije za televiziju Nova kaže da se ministar građevinarstva Goran Vesić „ofirao“ kada je rekao da postoji nekoliko firmi koje su zainteresovane da investiraju na lokaciji Generalštaba.

Prema rečima Kovačevića, ta Vesićeva izjava pokazuje da je „neko rekao ‘evo tamo može da se gradi’ „.

Bojan Kovačević, Utisak nedelje Foto: Nova

„Sve i da nema Generalštaba na tom zemljištu i zaštićenog kulturnog dobra, i Nikole Dobrojevića – ono što je predloženo, što se vidi na renderima Kušnera – neprihvatljivo je za Beograd“, naglasio je Kovačević.

„Formom, kapacitetom, namenama… To je van pameti, na tom mestu – to je državni centar Srbije, raskrsnica Kneza Miloša i Nemanjine ulice. Ti blokovi su bili vojni poslednjih 200 godina, od 1836. kad je napravio Knez Miloš kasarnu“, dodao je.

Naveo je i da se u renderu vidi i plan rušenja starog generalštaba u Kneza Miloša, za koju kaže da ima status spomenika kulture.

Bojan Kovačević, Utisak nedelje Foto: Nova

Kako kaže, javni interes u toj investiciji – nikako ne vidi.

Podsetio je da je on u oktoru 1999. godine u jednom tekstu napisao šta smatra da bi trebalo uraditi sa zgradom Generalštaba.

„Da se veća zgrada koja je manje oštećena, i čija kula sve vreme funkcioniše kao poslovni prostor vojske – da se ona popravi za one pare koje nisu abnormalne, a da se onda manja zgrada koja je više oštećena postepeno sređuje, kako neke stvari idu“, kaže predsednik Akademije arhitekture Srbije.

Pročitajte još

Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka ističe da pitanje investiranja na zemljištu gde se nalazi Generalštab, neće rešiti ni peticije ni „ovakve emisije“ nego, kako kaže – rad na terenu.

On je rekao da su Memorandum koji su predstavili na konferenciji za novinare, a kojim je Vesić ovlašćen da firmi Kušnera da to zemljište u zakup na 99 godina, dobili od izvora Ekološkog ustanka iz Generalštaba.

„Hvala toj osobi koja u ovom trenutku rizikuje da mu dođu i da mu se život pretvori u pakao, jer sigurno traže odakle nama taj dokument“, kaže Jovanović Ćuta.

Aleksandar Jovanović Ćuta, Utisak nedelje Foto: Nova

Prema njegovim rečima, u Memorandumu se navodi zakup na 99 godina zakupa a „bilo kad konverzija“.

„To znači poklon“, kaže Ćuta.

Pročitajte još

Novinar Nemanja Rujević kaže da je Njujork Tajms u svom tekstu izneo podatak da je reč o besplatnom zakupu na 99 godina i da Srbiji ide 22 odsto profita.

„Šema je slična kao kod Beograda na vodi“, ocenio je.

Nemanja Rujević, Utisak nedelje Foto: Nova

On dodaje da će građani Srbije o planovima za Generalštab biti obavešteni kada sve bude gotovo.

„Kada budemo obavešteni o svemu, tada će sve biti gotovo“, kaže Rujević.

„Da je sreće, oko ove stvari ali i drugih stvari, da su ljudi koji su stručni da se time bave. Nas građane treba da zanima je l’ to javna stvar i koji je interes za građane“, ističe Nemanja Rujević.

BONUS VIDEO Predlozi iz „Utiska“: „Ubistvo sa postumišljajem“, „Gde živite, bre, šta umišljate da ste (A.Vučić)“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare