Foto: Budi human

Još jednom detetu koje boluje od spinalne mišićne atrofije potrebna je pomoć da bi došlo do leka. U pitanju je Oliver Pal Gajodi, koji se mesecima nalazi u bolnici, na aparatima koji ga drže u životu. Kako bi doživeo svoj prvi rođendan u decembru, Oliveru su neophodna sredstva za najskupljii lek na svetu Zolgensma, troškove lečenja u inostranstvu, kao i za putne troškove i troškove smeštaja.

„Oliver je rođen kao zdrava beba. Nakon mesec dana, kada su ga odveli na prvu vakcinu, doktor je primetio da nešto nije u redu sa detetom – nije pomerao ni rukice ni nogice. Upućen je u Novi Sad u bolnicu. Nakon mesec dana hospitalizacije i brojnih ispitivanja, uspostavljena je dijagnoza. Rečeno je da Oliver boluje od smrtonosne neuromišićne bolesti – Spinalna mišićna atrofija, tip 1“ objašnjava se na sajtu fondacije „Budi human“, preko koje se prikupljaju sredstva.

Reč je o vrlo progresivnoj bolesti koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Sa dva ipo meseca je Oliver primio prvu terapiju, a nakon toga je bio jako slab i više vremena provodi u bolnici nego kod kuće.

I sada se nalazi u bolnici, na respiratoru.

Oliveru su neophodna sredstva za lečenje u inostranstvu, za genetsku terapiju, lekove i medicinski potrošni materijal, fizikalne terapije, rehabilitacije, kao i za putne troškove i troškove smeštaja.

Sve ovo košta neverovatnih 2,4 miliona dolara – što njegovi roditelji, bez naše pomoći, ne mogu obezbediti.

Stanje Olivera i akcija prikupljanja sredstava konstantno može da se prati na facebook stranici Olivér – SMA baby.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare