Foto: Nova.rs

Policija je danas najavila da će snimati učesnike protesta protiv Rio Tinta koji su zakazani za subotu, 8. januara.

Kako je MUP naveo u saopštenju, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova snimaće i fotografisati učesnike javnih okupljanja najavljenih za subotu.

„U skladu sa članom 52. Zakona o policiji Republike Srbije, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova snimaće i fotografisati učesnike javnih okupljanja koja će biti održana 8. januara 2022. godine na teritoriji Republike Srbije“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Podsetimo, Savez ekoloških organizacija Srbije najavio je za subotu, 8. januar, nove blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto. Okupljanje na blokadama počinje oko 13 sati, a za sada je poznato nekoliko lokacija.

Građani će puteve blokirati kod Novog Sada, Užica, Preljine, Vrbasa, blokada će biti organizovana i na raskrsnici Šepačkog i Zaobilaznog puta. Blokade su najavljene i u Beogradu, a biće precizirana lokacija, za sada se pominje izlazak na autoput kod Sava centra.

Predsedavajuća novosadske ekološke organizacije OSNA, koja organizuje proteste u Novom Sadu, Vesna Jakovljević potvrdila je za Nova.rs da će u subotu biti organizovan protest u ovom gradu, te istakla da će po prvi put biti blokiran autoput.

„Mi smo reagovali na poziv SEOS-a na blokadu 8. januara. Ići ćemo na autoput, pozivamo ljude da dođu kolima i peške, a zborno mesto je parking kod mega marketa Roda. To je do samog izlaza, parking se nalazi do samog puta, deli ga ograda jedna“, rekla je Jakovljević za Nova.rs.

Bonus video: Građani blokirali Gazelu – 3. januar

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare