Blokada u Novom Sadu Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Jedan od organizatora ekoloških protesta Miran Pogačar najavio je veliku blokadu auto-puta u Novom Sadu, u subotu, 8. januara sa početkom u 12.30 sati i sa jednim zahtevom - da se ukine Uredba Vlade Srbije za projekat Jadar i da Rio Tinto ne može ništa da kopa u Srbiji.

Zborno mesto za sve građane koji se protive otvaranju rudnika litijuma u dolini Jadra je – parking mesto kod Mega Rode.

„Krajem decembra bili smo u poseti Gornjim Nedeljicama, mestu gde je život stao. Među razrušenim kućama bez krovova i prozora dali smo obećanje narodu Jadra da ćemo učiniti sve da im se nasilno oteti životi što pre vrate. Ne zanimaju nas izmišljene milijarde evra. Ne zanimaju nas nikakvi dogovori. Dosta sa izgovorima!“, napisao je Pogačar na svom Fejsbuk nalogu.

On je pozvao „celu Vojvodinu i Srbiju i sve dobre, hrabre i spremne ljude da stanu u odbranu svoje zemlje i da pokažu da se za čast i slobodu mora i može boriti“.

„Stop uništavanju vazduha, zemljišta, zdravlja! Stop uništavanju života! Rio Tinto, marš iz Srbije!“, poručio je Pogačar.

On je pozvao sve ljude dobre volje da, ukoliko su u mogućnosti, doniraju novac za organizaciju blokade.

Račun: 325-9500700091417-66
Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA

Naznaka: za opremu.

Podsetimo, ekološki aktivisti blokirali su u ponedeljak, 3. januara, izmešu ostalih, i raskrsnicu kod Futoške pijace u Novom Sadu. Blokada i protestna šetnja trajali su tri sata, a okupljeni građani zahtevali su zabranu iskopavanja litijuma rudnika Jadar. 

BONUS VIDEO: Protestna šetnja u Novom Sadu 3. januara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar