Blokada u Novom Sadu Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Savez ekoloških organizacija Srbije najavio je za subotu, 8. januar, nove blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto. Okupljanje na blokadama počinje oko 13 sati, a za sada je poznato nekoliko lokacija.

Građani će puteve blokirati kod Novog Sada, Užica, Preljine, Vrbasa, blokada će biti organizovana i na raskrsnici Šepačkog i Zaobilaznog puta. Blokade su najavljene i u Beogradu, a biće precizirana lokacija, za sada se pominje iylayak na autoput kod Sava centra.

Nećemo stati sa blokadama dok ne oteramo Rio Tinto i sve druge rudarske kompanije koje nameravaju da nam zatruju zemlju, vazduh i vodu, kaže za Nova.rs Ljiljana Bralović najavivši blokadu u Preljini za subotu 8. januar sa početkom u 13 časova.

„Nastavićemo sa protestima dok Vlada ne ispuni naše zahteve, a ukoliko do toga ne dođe, blokade ćemo radikalizovati. Tražimo povlačenje Uredbe o projektu Jadar i da iz naše zemlje odu sve rudarske kompanije koje nameravaju da sprovode istraživanja na našem poljoprivrednom zemljištu na litijum i borne materijale. Mi u Srbiji nećemo rudnike“, kategorična je Bralović.

Prema njenim rečima, nikada više, naročito ljudi sa sela, ne smeju dozvoliti da se bune malinari u Arilju, a da ćute proizvođači krompira.

„Da nezadovoljstvo iskazuju proizvođači mleka zbog cene , a da ne reaguju svinjari u Mačvi. Moramo biti složni. U Gornjim Nedeljicama, samo iz jednog sokaka treba da se iseli 30 dece. To ne smemo dozvoliti i borićemo se da do toga ne dođe“, odlučno kaže Bralović.

Ona ocenjuje da će pobeda biti izvesna, samo ukoliko narod ne misli samo na sebe, već o svima koji imaju neki problem.

„Oni koji pričaju da je Srbija balkanski tigar, kako ima visok BDP govore neistine. Mi ne osećamo to „zlatno doba“ po svojim džepovima. Nama nije bolje, a neće nam ni biti dok ne uzememo svoje živote u sopstvene ruke“, istakla je ona za Nova.rs.

Bralović je podsetila da Srbi u prošlosti nisu bili sebični, dočekali su hiljade i hiljade izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije, pa se i sada svi moraju ujediniti protiv trovača.

„Sada nam se desila ova samoživa vlast koja samo laže. Mi to nećemo „progutati“, poručila je Bralović.

I Ovčarsko-kablarska klisura je predviđena za geološka istraživanja tako da su nam i svetinje ugrožene, pdseća Bralović-
Prema njenim rečima, sve ono što je narodu Ustavom zagarantovano je u velikoj opasnosti.

„Premijerka je izjavila da zbog zakona o rudarstvu ne mogu da oteraju „Rio Tinto“! Pa ko donosi zakone? Kada je narod u pitanju mogu sve ustavne odredbe da prekrše, a ova kompanija im diktira šta će raditi“, ogorčeno navodi Bralović.

U pitanju je, ističe, firma „Konstantin Resources“ registrovana u Beogradu.

„Nećemo dozvoliti da nestanemo i borićemo se do pslednje kapi krvi, ali mirno i dostojanstveno, kao i do sada“, zaključila je Bralović.

Novi Sad blokira autoput

Predsedavajuća novosadske ekološke organizacije OSNA, koja organizuje proteste u Novom Sadu, Vesna Jakovljević potvrdila je za Nova.rs da će u subotu biti organizovan protest u ovom gradu, te istakla da će po prvi put biti blokiran autoput.

#related-news_0

„Mi smo reagovali na poziv SEOS-a na blokadu 8. januara. Ići ćemo na autoput, pozivamo ljude da dođu kolima i peške, a zborno mesto je parking kod mega marketa Roda. To je do samog izlaza, parking se nalazi do samog puta, deli ga ograda jedna“, rekla je Jakovljević za Nova.rs.

Zlatko Kokanović iz Udruženja Ne davimo jadar, za Novu je potvrdio da se organizuju blokade na više mesta, a još uvek postoji mogućnost da se prijave i organizuju protesti i na nekim drugim lokacijama. Mejl na koji se mogu prijaviti lokacije je: [email protected]

Bonus video: Blokada Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar