Trinaesti protest Inicijative pacijenata Paunove održaće se danas, 16. novembra u 18 časova ispred Ministarstva zdravlja, a pacijenti Paunove će izvesti performans "Protestna terapija".

„Ovim performansom pacijenti žele da prenesu poruku da jedino što može biti lekovito i terapijsko po mentalno zdravlje u ovakvim okolnostima jeste da istrajemo u pobuni zbog naših ugroženih prava već skoro četiri meseca. Pre dva dana, Ministarka zdravlja (Danica Grujičić, prim. aut) izjavljuje ֦potpuno novu i senzacionalnu informaciju – uskoro na Vračaru i praktično gotove radove, te nama ne preostaje ništa drugo, no da budemo tu do daljnjeg“, navodi se u saopštenju Inicijative pacijenata „Paunove“.

Na prethodnom protestu na kome su pacijenti takođe bili u lekarskim mantilima, predstavnica Inicijative pacijenata Paunove Snežana Timotijević je izjavila da okupljeni performansom žele da prenesu poruku da su gradska vlast i Ministarstvo zdravlja bili itekako nesavesni i neodgovorni donošenjem Rešenja o zatvaranju Paunove bez istovremenog kompletnog obezbeđivanja nastavka lečenja pacijenata. Ako je već, prema ministarkinim rečima, svejedno gde se pacijenti leče mi lečimo, kada, koliko, po kojoj metodologiji, oni su odlučili da probaju tehniku grupne samopomoći u lekarskim mantilima, i to ispred resornog ministarstva.

Protest Inicijative pacijenata Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti „Prim. dr Branko Gačić“, Paunova 2, ispred Ministarstva zdravlja Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

„Valjda je i to neki legitimni način zbrinjavanja pacijenata koji se leče od bolesti zavisnosti, odnosno mentalnog zdravlja, u zemlji Srbiji. Ova stolica ispred nas, odnosno hoklica, reprezentuje i to da – ako je svejedno kako se mi lečimo, moguće da bi onda i ministarki zdravlja bilo svejedno da li sedi na stolici na kojoj trenutno sed ili recimo na ovoj hoklici ispred nas. Druga simbolika ove stolice jeste da se mi večeras obraćamo upravo toj ministarki zdravlja, koja je doktor i profesor, s obzirom da sa njom nijednom nismo imali direktnu komunikaciju, već – evo upravo ovako, kao što večeras sa ovom praznom stolicom, možete da doživite. Čitava tri meseca bilo je pominjano zbrinjavanje pacijenata, alternative koje su nuđene pacijentima, pa čak i u poslednjoj izjavi ministarke mi smo kao pacijenti dobili izvinjenje, ali smo uz to izvinjenje takođe dobili i rečenicu da smo govorili neistinu odnosno da smo sve vreme mogli da se lečimo u nekim drugim institucijama. Zato želim da podsetim još jednom da mi nismo želeli da se lečimo u drugim institucijama, da mi nismo došli u Paunovu bez razloga, nego da smo došli po određenu metodologiju lečenja (koja se ne praktikuje u drugim institucijama), po određeni kvalitet terapeuta i lekara i po jedno višedecenijsko dobro iskustvo i praksu te bolnice, da ne kažem i najbolje u Srbiji. Dakle, to je bilo naše izabrano lečenje“, rekla je Timotijević.

PROČITAJTE JOŠ

Ona je tada istakla da ni na jednu „polu-alternativu“ nisu odreagovali „sa osmehom“, jer je pacijentima u osnovi oduzeto pravo na izabrano lečenje. I to tvrdimo do samog kraja, odnosno do rešenja o preseljenju koje bi trebalo da se desi 1. decembra.

Dodala je da lečenje pacijenata obuhvata intenzivnu, rehabilitacionu fazu i socio-rehabilitacioni klub određenog trajanja i kvaliteta, i to u zajednici, odnosno van rigidnog institucionalnog okvira – to je nešto što se dešavalo na ovaj način samo u Paunovoj. Zato Timotijević podvlači da okupljeni itekako imamo pravo na protest.

„I još da podsetim – ni u samom Rešenju o zatvaranju Paunove nisu bili poštovani zakoni, a svakako  i nama pacijentima su po osnovu tri zakona ugrožena prava već duže od tri meseca.
Zašto to pominjem? Mi ni u jednom trenutku nismo rekli da želimo neko bolje rešenje od Paunove, dakle to je bila jedna iznuđena situacija – i kako je došlo do toga da bez nje ostanemo, nakon određenog vremena pristajali smo na kompromis ponuđenog preseljenja na Vračar, s obzirom na to da su predstavnici našeg Instituta za mentalno zdravlje, kome Paunova pripada, to prihvatili. Ali, to nikako ne znači da nas ne zanima sudbina Paunove i istina iza cele te nepovoljne situacije koja se desila, tako da ćemo nastojati da dođemo do istine u vezi sa Paunovom“, rekla je Timotijević.

Protest Inicijative pacijenata Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti „Prim. dr Branko Gačić“, Paunova 2, ispred Ministarstva zdravlja Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

Posledice perioda odužeg od 110 dana nerešavanja problema, zbog kojih su, kako se navodi u saopštenju, pacijenti i lekari zabrinuti i očajni, jesu drastično povećani broj kriza, odustajanja od lečenja i recidiva pacijenata u svim terapijskim grupama i klubu. Stanje je alarmantno i zahteva hitno obezbeđenje humanijih i bezbednijih uslova za rad na lečenju, koje je dosadašnjim postupcima nadležnih ugroženo. Pružanje delimične podrške zbrinjavanja pacijenata, smanjenog obima, učestalosti i celovitosti terapije nije bilo izabrano lečenje ovih pacijenata.

„I dalje stojimo iza tvrdnje da su za višemesečne poteškoće pacijenata i porodica sa svih terapijskih grupa i kluba, odgovorne nadležne institucije. Podsećamo još jednom da je adekvatna, izabrana, medicinska pomoć ustavno i zakonsko pravo svakog građanina, kao i da je Dnevna bolnica ‘Prim. dr Branko Gačić’ specijalizovana, između ostalog i za lečenje posebno ranjivih grupa, kao što su deca od 12 do 18 godina koja se leče od video igara i kompjutera, kao i žena koje se leče od alkoholizma, patološkog kockanja, psihoaktivnih supstanci i zavisnosti od tableta. Peticiju Odbrani zdravlje – Odbrani ‘Paunovu’ je dosad potpisalo više 2.900 ljudi. U podršku Inicijativi pacijenata Paunove, na apel za odbranu njihovih prava na izabrano lečenje u celosti, uključilo se i više političkih stranaka i organizacija civilnog društva. I ovom prilikom, pozivamo sve građane i organizacije kojima je stalo do očuvanja i zaštite mentalnog zdravlja da potpišu peticiju, da nam pruže podršku na sebi svojstvene načine i pridruže na sutrašnjem protestu ispred Ministarstva zdravlja“, zaključuje se u sopštenju.

BONUS VIDEO Protest pacijenata Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti u Paunovoj ulici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar