Foto: State Emergency Service of Ukraine/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia, Nova.rs

Dok danima gledamo slike katastrofe posle zemljotresa u Turskoj, prisećamo se poslednjeg jačeg potresa koji je zadesio Srbiju. Kraljevo se još nije oporavilo od potresa pre 13 godina, a šta bi tek bilo da nas zadesi razoran potres, poput ovog u Turskoj. Jedno naselje u Kraljevu duže od decenije čeka sanaciju. Projekat urbane regeneracije tzv. Radničke kolonije u Dositejevoj ulici u Kraljevu nije daleko odmakao. Predviđao je da se stare zgrade, oštećene u zemljotresu potpuno poruše i naprave nove zgrade. Za trinaest godina, napravljena je samo jedna od četiri zgrade, a nijedna stara još nije porušena.

Stanari ovog naselja, kažu da je projekat osuđen na propast. Jer, kako je objašnjavaju, nije logično da se uređuju stare zgrade koje treba da budu porušene.

„Kada živite u konstantnom strahu, postajete paranoični. I to ima uticaja na zdravlje. Strah nas blokira i da razmišljamo. Svakog jutra gledate da li imate neku novu pukotinu u stanu. Malter opada, što znači da se sve vreme stresa. Nama ne treba zemljotres od pet stepeni. Dovoljno nam je još par od tri, i završićemo kao u Turskoj“, kaže Zorica Stamenković.

Foto: Nova.rs

U oktobru 2021. godine uručeni su prvi ključevi vlasnicima stanova u prvoj i jedinoj do sada sagrađenoj stambenoj zgradi. U ovu sedmospratnicu useljeno je stotinak porodica iz tri zgrade.

Plan je podrazumevao da se njihove oronule zgrade potom poruše. Zatim bi se na tom prostoru gradila druga zgrada. I tako sve dok se ne poruši šesnaest starih zgrada i ne naprave četiri višespratnice u koje bi se uselilo 370 porodica.

Foto: Nova.rs

„Mnogi su obnovili svoje stanove. Popunili smo pukotine kako bi mogli da živimo u njima. Jer, svake noći u strahu idem na spavanje. Ne znam da li ću ujutru da budem u krevetu ili ispod ruševina“, priča Gordana Kocka.

Inače, za projekat „Urbana regeneracija“ Vlada Srbije je odavno obezbedila 18 miliona evra od Razvojne banke Saveta Evrope.

Pročitajte još:

Kako je krajem prošle godine izjavio gradonačelnik Kraljeva, država je u rebalansu budžeta za 2022. godinu obezbedila sredstva za nastavak projekta Urbane regeneracije.

Foto: Nova.rs

On je rekao da će ove godine uspeti da završe javnu nabavku za rušenje dve i izgradnju druge zgrade. Kako je objasnio, tokom 2021. godine je sprovedena javna nabavka, ali da su firme izabrane za rušenje odustale jer nisu bili zadovoljni ponuđenim novcem.

Gorana Kocka Foto: Nova.rs

Zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale, koji je 2010. godine pogodio Kraljevo, napravio je veliku štetu. Dvoje ljudi je poginulo, a pedesetak osoba lakše povređeno.

Foto: Nova.rs

Oštećeno je oko 16.000 objekata, a materijalna šteta iznosila je oko 2,5 milijarde dinara. Uz pomoć donatora i države, umesto porušenih sagrađene su 462 montažne kuće, dok je popravljeno oko 13.000 porodičnih kuća.

BONUS VIDEO: Radnička kolonija 13 godina čeka nove zgrade jer su stare stradale u zemljotresu