Šestoro učenika kragujevačke škole „Svetozar Marković“, na nesvakidašnji način se zahvalilo nastavnici informatike koja ih je pripremala za takmičenje.

Nastavnica Marija Andonović Radojević je na informatičkoj sekciji, od početka školske godine  pripremala šestoro učenika za takmičenja INFOS i DPIOS, koja organizuje Regionalni centar za talente u Boru.

Četvoro osmaka, jedna učenica sedmog i jedna šestog razreda, prošli su sve nivoe, od opštinskog do republičkog, a prošlog vikenda na međunarodnom takmičenju osvojili su medalje.

Njihov uspeh je bio dominantan, jer je od preko 70 takmičara, nagrade osvojilo samo 14, a od tog broja, pet nagrada pripalo je kragujevačkim osnovcima. Osvojili su četiri prva i jedno drugo mesto.

Za nastavnicu informatike, to je bilo dovoljno da sa svojim učenicima proslavi uspeh u jednoj poslastičarnici, ali je onda usledilo iznenađenje o kome nije mogla ni da sanja.

Medalju je dobila i ona. Ne od organizatora takmičenja, već od svojih učenika.

Oni su u tajnosti pripremili medalju na kojoj je ugravirano „Nastavnica Maja carica“.

Foto: Privatna arhiva

Ova „nagrađena“ nastavnica, za Nova.rs je izjavila, da je „u trenutku zanemela od uzbuđenja“.

„U školi radim duže od 15 godina. Bilo je mnogo i lepih i teških trenutaka, ali mi je ovo, definitivno, najlepši doživljaj u dosadašnjoj karijeri“, iskrena je ona.

Dodaje, da joj je uspeh učenika na međunarodnom nivou takmičenja, sam po sebi, bio ogromna nagrada, a da je „priznanje“ koje je dobila od dece, kako kaže, „dobar dan, učinilo još boljim“.

Foto: Video/Nova.rs

„Svakom kolegi je velika nagrada kada učenici iz njegovog predmeta ostvare rezultate. Uvek smo ponosni kada vidimo da deca koju smo učili, to znanje pokažu na takmičenjima. Mi smo tu za njih, da im budemo podrška, ali oni sve to na kraju sami iznesu.

Mene je duboko dirnuo gest ove dece, ostala sam bez reči. Naravno, da sam lično bila mnogo srećna što su mi priredili ovakvo iznenađenje, ali su oni ovim činom pokazali mnogo više. Pokazali su da umeju da rade kao tim, da budu zahvalni i pokazali su da cene trud i zalaganje nastavnika. Ja mogu da budem samo ponosna na njih“, rekla je za Nova.rs nastavnica Marija.

Foto: Privatna arhiva

Ona je istakla i da je reč o dobroj i talentovanoj deci, te da se troje od četvoro osmaka koji su učestvovali na takmičenju, priprema da upiše specijalizovano informatičko (SI) odeljenje u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Kragujevački „Robosapiensi“

U Regionalnom centru za talente u Boru, održano je 8. Međunarodno takmičenje talentovanih učenika iz informatike INFOS 2023.

U ekipi „Robosapiens“ iz kragujevačke Osnovne škole „Svetozar Marković“ bilo je šestoro učenika.

Foto: Privatna arhiva

Prvo mesto osvojili su Ana Petrović, Jana Jovanović, Janko Lekić i Stefan Stević, a drugo  Đurđina Simić.

Istovremeno sa ovim takmičenjem, održan je i međunarodni nivo smotre Državno prvenstvo istraživačkih radova (DPIOS), na kojem je Đurđina Simić osvojila treće mesto u naučnoj disciplini – Informatika.

BONUS VIDEO: Đaci genijalci – učenici Matematičke gimnazije smislili aplikaciju za pomoć izbeglicama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare