Foto: Shutterstock

Da u Srbiji vlada nestašica penicilinskih antibiotika "Panklava", "Ospamoksa" i "Sinacilina" koji se najčešće prepisuju deci zbog gnojne angine i bolnog grla, potvrdio je za Nova.rs Republički fond za zdravstveno osiguranje. Iz fonda kažu da je do trenutnog nedostatka lekova koji sadrže amoksicilin došlo zbog otežavajućih okolnosti u samom postupku proizvodnje "amoksicilin" sirupa kod proizvođača leka amoksicilin sirup, "Sinacilin".

„Upravo zbog toga povećana je potrošnja drugih penicilinskih sirupa, lekova „Ospamoks“ i „Panklav“. Proizvođač leka „Panklavće će u narednih 10 dana isporučiti novoproizvedenu količinu ovog sirupa koja odgovara mesečnim potrebama“, kažu iz RFZO-a za naš portal.

Oni dodaju da će novoproizvedene količine leka „Ospamoks“ biti dostupne sredinom narednog meseca, dok se za proizvodnju „Sinacilina“ pregovara o alternativnoj promeni prozvodnog mesta“.

„Imajući sve to u vidu, i pored neplaniranih poteškoća u proizvodnji i značajno veće potražnje za penicilnskim antibiotskim sirupima, isplanirane su i preduzete neophodne mere, te neće biti diskontinuiteta u obezbeđivanju leka“, tvrde iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Pročitajte još:

Podsetimo, juče smo kontaktirali nekoliko beogradskih apoteka u kojima su nam rekli da nemaju pomenute penicilinske sirupe zbog problema sa dobavljačima, ali da ih je moguće pronaći na nekim drugim lokacijama. Savetuju građane da prvo pitaju farmaceuta da proveri u sistemu da li ima sirupa, kako ne bi lutao gradom.

Takođe, naša sagovornica Ilinka Mirić iz beogradskog naselja Krnjača, ispričala je za Nova.rs da je zbog sirupa „panklav“ koji je njen četvorogodišnji sin dobio zbog bolnog grla, morala da pređe skoro ceo grad da bi ga pronašla i to na Čukarici.

BONUS VIDEO: Prof. dr Milica Bajčetić: Velika je zabluda da su antibiotici lek za viruse

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare