Foto: Shutterstock

U vreme kad vladaju različiti virusi zbog kojih su odeljenja pedijatrije u domovima zdravlja širom Srbije puna, roditelji dece koja su zbog komplikacije virusne infekcije dobila za terapiju antibiotik na bazi penicilana, već danima muku muče kako da ga pronađu. Kažu da ih na rafovima u apotekama gotovo nema. O tome svedoči Ilinka Mirić iz beogradskog naselja Krnjača, koja je zbog sirupa "panklav" koji je njen četvorogodišnji sin dobio morala da pređe skoro ceo grad da bi ga našla.

„Uopšte nisam u toku, nisam znala da su u deficitu sirupi za decu koje pedijatri najčešće prepisuju. Bili smo na pregledu u Domu zdravlja u Krnjači i odmah pored ustanove nalaze se dve apoteke, ni u jednoj nisam mogla da nađem „panklav“. Farmaceuti su rekli da je nestašica i da potražimo na drugom mestu“, priča naša sagovornica.

Ona se potom uputila u naselje Borča kako bi pokušala da u državnoj apoteci kupi lek, ali nije imala sreće nego je morala da ide na drugu lokaciju – na Čukaricu u istu apoteku.

Pročitajte još:

„Odmah su rekli da nema sirupa. Luka je sklon visokim temperaturama, grlo mu je bilo jako upaljeno, tako da mi je „panklav“ bio preko potreban s obzirom na to da smo ga i ranije koristili, pa znam kako deluje na Luku. Radnica je u sistemu pronašla „panklav“ u njihovoj apoteci na Čukarici. Šta ću, nisam imala izbora, plašila sam se da ga neću nigde naći, pa sam sela na autobus sa sve bolesnim detetom i otišla po sirup kojeg je bilo samo tri pakovanja. Imali smo sreće“, zaključuje ova Beograđanka.

Foto:Pakua Piotr / Alamy / Alamy / Profimedia

Slično iskustvo imala je i Dragica Pašić iz beogradskog naselja Sremčica, čija je sedmogodišnja ćerka dobila kao terapiju sirup „ospamoks“, koji takođe spada u penicilinske antibiotike, zbog gnojne angine koju je imala. Ona je morala da ode čak u Obrenovac da bi kupila sirup.

„Celu Sremčicu sam prepešačila uzduž i popreko, nema nigde. Produžila sam i do Železnika, ali nisam ga pronašla. Vratila sam se kući, ostavila dete i zamolila komšiju da me odveze do Obrenovca da kupim sirup. Bilo je nekoliko komada. A baš mi kuma reče da je njen sin Boki dobio „ospamoks“ i da joj je muž uzeo kad se vraćao sa posla s Topčidera, nije mi rekla da je nestašica, valjda je tamo bilo. Bitno da smo našli sirup i da mi dete ozdravi“, kaže Dragica.

Foto: Tatyana Khanko / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovom nestašicom najviše su pogođena deca i to ona manja, koja moraju da piju sirupe i koja ne mogu da progutaju tablete. Tableta na bazi penicilina ima na tržištu i mogu se kupiti u apotekama, u šta smo se i mi uverili kad smo kontaktirali nekoliko beogradskih apoteka koje su nam potvrdile postojanje ovih tableta.

A šta se zapravo dešava i zašto se građani muče da pronađu ove penicilinske sirupe za mališane, koje pedijatri najčešće prepisuju?

Farmaceut u jednoj beogradskoj apoteci kaže za Nova.rs da vlada poteškoća oko pronalaska ovih sirupa kojih ima, ali očigledno ne dovoljno, te da se zato najlakše mogu naći na udaljenijim lokacijama.

„Nema ih ni u državnim, ni u privatnim apotekama, a nema ni zamena. Problem je kod dobavljača. Ipak, u nekoliko apoteka u Beogradu može se pronaći po nekoliko bočica ovih sirupa, ali, nažalost, građani moraju malo da se pomuče. Nisam sigurna, ali bi već sutra sva tri sirupa trebalo da se nađu na rafovima u svim apotekama“, kaže naša sagovornica.

Iz Udruženja privatnih apoteka takođe je potvrđeno da je u pitanju nestašica, s tim da ovaj problem traje već duže vreme.

Kontaktirali smo Farmaceutsku komoru Srbije kako bismo dobili informacije zašto vlada nestašica ovih penicilinskih antibiotika, a odgovorili su nam da oni ne prate, niti dobijaju izveštaje o stanju zaliha medikamenata u apotekama u Srbiji.

Pedijatri navode da u ovakvim slučajevima uglavnom prepisuju lekove iz drugih grupa koji mogu delovati na iste bakterijske sojeve, ali navode da jeste problem to što se u Beogradu u apotekama ne mogu kupiti sirupi na bazi penicilina.

BONUS VIDEO: Dr Samardžić : Zašto preterujemo sa lekovima za smirenje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare