Foto: FoNet

Udruženje stanara "Naša mesna zajednica" pokrenulo je peticiju da se sačuva spomenik kulture Kuća Bogdana Gavrilovića na Vračaru.

Udruženje je na Fejsbuku okačilo peticiju, navodeći da je ona pokrenuta sa stanarima Mišarske ulice na Vračaru, kako bi je sačuvali od napada investitora.

„U Mišarskoj 11 se nalazi spomenik kulture Kuća Bogdana Gavrilovića koja će biti ugrožena ako pored nje bude sagrađena zgrada od 27.5 metara“, piše u objavi udruženja „Naša mesna zajednica“.

Pročitajte još:

„Bitno je istaći i da je Mišarska ulica od 2010. godine prva ulica zona usporenog saobraćaja u Beogradu“, dodaje se u objavi.

Članica tog udruženja Sonja Solarević kaže za Nova.rs da peticija koju su pokrenuli jeste protiv izgradnje čak tri zgrade od preko 27,5 metara visine u Mišarskoj ulici. Ona navodi da bi jedna od tih zgrada praktično „zazidala“ kuću Bogdana Gavrilovića, a bila bi isuviše blizu zgrade u broju 9, kojoj bi potpuno zaklonila svetlost.

Zbog čega nam je važna kuća Bogdana Gavrilovića

Кuća Bogdana Gavrilovića podignuta je 1898. godine na Vračaru i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Кuća je podignuta za Bogdana Gavrilovića (1863-1947), nastavnika Velike škole, profesora Tehničkog i Filozofskog fakulteta, rektora Beogradskog univerziteta, akademika i predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti. U kući je sačuvana lična zaostavština koja svedoči o ovoj istaknutoj ličnosti srpske prosvete i kulture. Osim toga, kuća predstavlja solidno ostvarenje beogradske akademske arhitekture s kraja 19. veka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar