Velelepna vila u Ulici Internacionalnih brigada 47 u naselju Neimar na Vračaru, juče je srušena do temelja, a na ruševinama je postavljena informativna tabla o novom gradilištu. Građani su ovu vilu „branili“ od 2021. godine, ali ističu da nisu mogli da stanu na put „varvarskom divljanju investitora“.

Predratna vila na Vračaru sagrađena je 1930. godine i pripadala je porodici Ivana Antića, poznatog i uglednog srpskog arhitekte.

Foto: Društvo za ulepšavanje Vračara

Na mestu gde se nalazila vila, od jutros je gomila šuta a srušena je juče u nedelju i to samo za šest sati, ispričala je reporterka Jutarnjeg programa „Probudi se“ u direktnom uključenju iz Ulice Internacionalnih brgada.

Pored šuta postavljena je info tabla o novom gradilištu, na kojoj je naznačeno da se radovi na toj parceli izvode od 1. juna i da će trajati do 31.12.2024. godine.

Reporterka je podsetila i da su protesti građana za odbranu vile, kao zgrade od značajnog kulturnog i arhitektonskog nasleđa počeli u aprilu 2021. godine, kao i da je u novembru iste godine srušen jedan deo te zgrade.

Foto: Društvo za ulepšavanje Vračara, Nova.rs

Odbornica u Skupštini grada Beograda iz Inicijative Ne davimo Beograd, Lola Joksimović, čin rušenja predratne vile okarakterisala je kao „nasilje“.

Ona je ukazala i da u zaštitu ovako vrednih zgrada, ne treba da staju građani, već da je to posao institucija i istakla da su „institucije bez integriteta“ te da ne pružaju nikakav otpor prema „investitorskom urbanizmu“.

„Opština Vračar daje dozvole šakom i kapom. Oni žure i jure interes investitora. Ja pretpostavljam da sada malo osećaju nervozu, pa su zato požurili i oko ove zgrade“, rekla je odbornica Joksimović.

Ona je podsetila da su građani i udruženja koja se bore protiv investitrskog urbanizma predali elaborat da se deo naselja Neimar proglasi za prostorno istorijsku kulturnu celinu, te da na taj način budu zaštićene vile koje su izgrađene pre 100 godina.

„Više od godinu dana se čeka da prođu elaborati. Sad postoji hijatus i  tu se dešavaju ovakve stvari. Ruši se bez ikakvih posledica. Ti eleborati stoje u fioci generalnog sekretara Vlade, a videli smo čime se on sad bavi“, rekla je odbornica Joksimović.

Vila u Ulici Internacionalnih brigada 47 preživela je nemačko i savezničko bombardovanje u Drugom svetskom ratu, bombardovanje 1999. godine i 50 godina komunističke vlasti.

Porodica arhitekte Ivana Antića ovu velelpnu zgradu prodala je posle Drugog svetskog rata, kasnije su se menjali vlasnici, a svojevremeno se u toj vili nalazila i ambasada Finske.

BONUS VIDEO: Rušenje vile na Vračaru

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare