Direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš dr Dragan Milić obavestio je javnost da ova ustanova, koja je još pre godinu i po dana očistila liste čekanja i od tada ih više nema, od danas neće raditi kardiohirurške operacije zbog nedostatka potrošnog materijala. Dr Milić za Nova.rs navodi da mu je žao što je klinika došla u ovu situaciju i što na ovaj način "mora da rešava stvari", ali da drugačije ne može.

I dok država pokreće akciju za čišćenje listi čekanja u zdravstvu, klinika za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš koja je još pre godinu i po dana očistila liste čekanja i od tada ih više nema, od danas neće raditi kardiohirurške operacije, zbog nedostatka potrošnog materijala.

Ovu informaciju je na društvenoj mreži X objavio direktor ove klinike doktor Dragan Milić, koji je za Nova.rs potvrdio da nedostaju oksigenatori – osnovno sredstvo bez kog ne postoji kardiohirurgija i bez čega operacije nisu moguće.

Zbog toga će pacijenti koji su imali zakazane operacije za danas, sutra i prekosutra biti odložene.

Dr Milić kaže za naš portal da je nakon objave na društvenim mrežama dobio informaciju da nedostajući potrošni materijal stiže u apoteke početkom nedelje, te pretpostavlja da će ih klinika tada i dobiti. Ali napominje da je skandalozno što na ovaj način mora da moli za bolnički materijal, da pacijenti ne bi čekali.

„Čovek treba da publikuje javno, da bi se nešto pokrenulo. Sramota! Iako smo tražili potrošni materijal pre više od mesec dana, navodno tender nije bio završen. Stalno imamo problem sa tenderima koji se ne raspisuju na vreme, a ovo je važno, u pitanju je primarni potrošni materijal, dakle osnovno sredstvo za EKG mašinu i bez njega nema kardiohirurgije“, naglašava doktor Milić.

Pita se da li se to namerno radi da bi se uštedelo na materijalu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Raspišete tendere sa nekoliko nedelja zakašnjenja, onda opet nekoliko nedelja kašnjenja dok se svi ugovori ne potpišu i onda vi tu ‘ukradete’ mesec-dva dana jer, zaboga, niste završili proceduru u skladu sa zakonom. Tako oni rade. Pa raspišite te procedure pre roka, završite ih na vreme kako ne bi bilo nedostatka tog potrošnog materijala. To je hroničan problem koji se neprekidno dešava, a kod nas je sada zaista upao u crvenu zonu zato što bez oksigenatora ne možemo da radimo operacije“, objašnjava doktor Milić.

Do kraja nedelje nema operacija

Kako dalje navodi, danas, sutra i prekosutra sigurno neće biti operacija, a pitanje je šta će se dogoditi sledeće nedelje.

„Navodno smo dobili informaciju da ćemo dobiti materijal, valjda čim su videli objavu. Prvo nam je jutros rečeno da to neće biti pre naredne nedelje, a onda da je neizvesno da li će stići materijal pre utorka. I onda kao potrudiće se da stigne ove nedelje. Bilo kako bilo, mi danas ne radimo, sala je uslovno rečeno, neiskorišćena, što je skandal! Mi u ovom trenutku nemamo veliki broj pacijenata na listi, zapravo nemamo listu. Ljudi koji prođu anesteziologa u jendoj nedelji, bivaju operisani ili te ili najkasnije sledeće nedelje. To je, znači, čekanje od nekoliko dana, najviše sedam. I želimo da tako i ostane jer je nama lakše“.

U zavisnosti od priliva pacijenata, ova klinika nedeljno operiše od seдam do 20 pacijenata, ističe dr Milić. Nažalost, sada će oni „malo sačekati“.

„Pacijentu kojem kažete da će biti operisan u sredu, pa ga pomerite, bude psihički poljuljan jer to nije rutinska intervencija, ipak se radi o srcu. Naša klinika radi vaskularne operacije, ali kardiohirurške koje su najteže i najzahtevnije gde ne smeju da budu liste čekanja, sada su odložene“.

Podseća i na period kada je klinika bila u problemu zbog reagenasa koji nikako da budu dopremljeni u ustanovu.

Dragan Milić Foto: N1

„I to su nam nabavili nakon objave u javnosti. I sve ćemo da publikujemo jer imamo obavezu prema našim pacijentima, oni treba da znaju da ovo nije naša odgovornost nego Uprave klinike koja lekarima treba da obezbedi sredstva za rad. Hiljadu puta se dešavalo da tražimo nečega 50 komada, a Uprava nam da 20. Onda opet tražimo nekoliko komada i sve tako na kašičicu. Pritom znam da postoji jasna instrukcija iz RFZO-a da budu zalihe tri odnosno šest meseci, što je sasvim logično jer zamislite da se desi neka katastrofa. Šta bismo tada radili, ako imamo materijala samo za 10 dana? To je jedna totalna neodgovornost sa različitim obrazloženjima“, smatra dr Milić.

BONUS VIDEO: Doktor Dragan Milić – nepravedni otkaz na Medicinskom fakultetu u Nišu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare