Dragan Milić Foto: Nova

Rukovodilac klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš Dragan Milić osporio je stavku po stavku saopštenje uprave ove medicinske ustanove u kojem tvrde da su u centralnoj laboratoriji instalirani neophodni reagensi i da nema potrebe da lekari prekinu rad. Prema tvrdnjama Milića, uvođenje nove metode je zakomplikovalo dosadašnje procedure koje su primenjivali, a osim toga je i dva puta skuplje i protivno zakonu.

Sredinom prošle godine javnost u Srbiji bila je ganuta gestom lekara niške Karidiohirurgije koji su operisali 12 vikenda uzastopno i na taj način ukinuli liste čekanja.

Usledile su krivične prijave, između ostalog, za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprave, a pokrenut je i postupak po krivičnoj prijavi zbog bavljenja naučno-istraživačkim radom tokom vanrednog stanja koje je zbog pandemije kovida uvedeno 15. marta 2020. godine.

Kardiohirurg Dragan Milić je na društvenim mrežama u petak objavio da je Kardihirurgija prinuđena da prekine sa radom zbog nedostatka reagenasa za svoju laboratoriju u kojoj rade testove za hemostazu kojim procenjuju sklonost ka krvarenju ili trombozama.

Iz UKC u Nišu negirali su ove tvrdnje, navodeći da je neophodna oprema instalirana, da je koristi institut „Dedinje“, kao i da je svaki prekid operativnog programa apsolutno neopravdan i odgovornost za posledice ne pripada Upravi UКC Niš koja je obezbedila zamenske aparate.

Sada je hirurg Milić stavku po stavku obrazložio kako iz ove medicinske institucije ne govore istinu i sa kojim se sve problemima suočavaju kardiohirurzi,

„Laž je da smo mi sa kardiohirurgije imali odluku i dopis RFZO ali ne i Uprava UKC Niš i njen direktor Perišić jer smo svi dobili mail od strane RFZO u isto vreme i na isti način (mail je primljen 28.2.2024. u 08.48 pre podne). To što Uprava ne radi svoj posao, ne čita dopise i saopštenja čak ni ona upućena od RFZO je problem Uprave i dokaz potpunog raspada sistema u UKC Niš“, naveo je doktor Milić.

Dodao je i da je laž da klinika nije iskazala potrebe za ovim reagensima na vreme, kao i da su postupajući po zakonu to učinili 12. januara ove godine.

PROČITAJTE JOŠ

Glavni problem nastao je zbog činejenice da su u centralnoj laboratoriji instalirani reagensi koji su dva puta skuplji od onih koje su koristili na Kardiohirurgiji, čime je znatno otežana procedura dijagnostike kod pacijentata koja je traja veoma kratko.

„Laboratorija je udaljena nekoliko stotina metatra od nas. Umesto da nam rezultati krvi stižu za 30 sekundi do minut, moraćemo da čekamo po sat vremena. Instalitranje je urađeno protivzakonito“, kaže Milić.

Odluka o novoj opremi je sporna i zbog činjenice da u centralnoj laboratoriji ne radi transfuziolog, pa nije jasno ko će čitati i verifikovati nalaze.

„Kao što znate, vaši prigovori (ukupno 2) za moje neetično ponašanje Komitetu za profesionalnu etiku Univerziteta u Nišu su odbačeni. Zašto ne podneste ostavku zbog lažnog optuživanja što vam očito jedino ide od ruke? Ili mislite i dalje da je UKC Niš partijski plen i prćija i da možete da radite šta hoćete i kako hoćete bez ikakve odgovornosti?“, objavio je Milić obraćajući se direktoru UKC Niš, dr Zoranu Perišiću.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare