Foto:shutterstock.

“Ovaj grad u Srbiji dobija novu bolnicu!”, “Konačno pacijenti više neće morati da putuju u Beograd na lečenje”, “Odvojena sredstva za novu zgradu klinike koju građani decenijama čekaju”, neke su od glamuroznih najava, koje smo tokom proteklih godina slušali kada se u javnosti govorilo o planovima za izgradnju novih bolnica po Srbiji. Međutim, od momenta ovih najava, koje se neprestano nižu, na prste jedne ruke mogu se prebrojati ustanove koje su do sada završene i čiji rokovi za kraj radova nisu pomerani minimum tri puta.

Aleksinac, Užice, Sremska Mitrovica, Prokuplje… samo su neki od gradova u Srbiji, čiji građani, koji su ujedno i potencijalni pacijenti, strpljivo čekaju završetak izgradnje nove ili rekonstrukcije starih, oronulih bolnica, u kojima su kapaciteti i uslovi takvi, da više od 50 odsto obolelih dobija upute za klinike u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, jer je lečenje u ovim ustanovama teško izvodljivo.

Izgradnja kovid bolnice u novosadskom naselju Miseluk
Izgradnja kovid bolnice u novosadskom naselju Mišeluk Foto:FoNet/MOD

Opšta bolnica Aleksinac

Završetak radova na renoviranju postojeće zgrade Opšte bolnice Aleksinac, ali i na izgradnji novog objekta za potrebe hirurško-ginekološkog bloka, prema najavama lokalnih vlasti, trebalo je da bude gotov do kraja 2023. godine. Međutim projektovanje je, kažu u Ministarstvu za javna ulaganja, još u toku, iako u bolnici tvrde da je završeno, a za ovu ustanovu država je opredelila više od 20 miliona evra, koje su “na čekanju”, baš kao i pacijenti koji se guraju u skučenim sobama, nadajući se skorijem rešenju.

Kako saznajemo, dve zgrade ove ustanove su spomenici kulture pod zaštitom države, pa je bilo kakvo planirano “dograđivanje”, o kojem su govorili nadležni, protivzakonito, što remeti i odugovlači inicijalni projekat.

Bolnica Aleksinac Foto: Dragan Mujan/ Nova.rs

“Decenijama čekamo novu bolnicu jer se postojeća raspada. Država je, koliko smo obavešteni, dala novac iz budžeta i projekat je napravljen. Međutim, projektant nije uzeo u obzir da je deo zgrada bolnice pod zaštitom i da ne mogu da je renoviraju, odnosno dozidavaju. Država je odvojila sredstva za rekonstrukciju, a onda neki projektanti odrade projekat koji nije odobren zakonom za objekte koji su pod zaštitom i sad propada renoviranje vredno više miliona evra. Ne znamo koliko ćemo još čekati bolnicu i da li ćemo je dočekati”, kaže za Nova.rs Vidoje A., koji živi u Aleksincu.

Od 2016. priča se o rekonstrukciji ove ustanove, a tek 2022. postignut je dogovor sa Kancelarijom za javna ulaganja (koja je krajem prošle godine prerasla u ministarstvo) koja će finansirati radove i opremu.

Međutim, u ovom ministarstvu tvrde da projekat još nije u njihovoj nadležnosti.

Bolnica u Aleksincu Foto: Miljana Isailović

“Mi smo investitori, ali nastupamo tek od trenutka kada se projekat završi i sve se usaglasi. Pošto je projektovanje još u toku, onda je sve u nadležnosti lokalne samouprave, pa vidite sa njima”, kratko je za Nova.rs prokomentarisao Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja.

Kada smo se obratili upravi bolnice, dobili smo potpuno drugačiji odgovor.

“Projekat za bolnicu je završen i u proceduri je izdavanje dozvole za izgradnju. Zgrada bolnice na kojoj će biti vršeni radovi nije pod zaštitom države, ali Opšta bolnica Aleksinac je paviljonskog tipa, a njene dve zgrade jesu pod zaštitom i na tim objektima ni na koji način neće biti vršena rekonstrukcija ili rušenje. Osim toga, pravi se potpuno novi objekat, uz rekonstrukciju stare bolnice. Tender će biti raspisan kada se dobije dozvola za izgradnju i rekonstrukciju. Tada će biti poznat i rok završetka radova. U ovom trenutku ne znamo koliko će sve to koštati. Čekamo i dozvolu od Republičke direkcije za imovinu za početak radova, a u ovom projektu predviđeno je i da hirurško-ginekoološki blok bude dograđen”, objašnjava za Nova.rs dr Goran Vidić, direktor Opšte bolnice Aleksinac.

Foto:Nova.rs

Plan je naime bio da ova bolnica, kako je izjavio njen direktor, pod jednim krovom dobije pet operacionih sala, ali i centralnu ventilaciju i sterilizaciju. Ova ustanova godišnje zbrine od 140.000 do 150.000 pacijenata, a u salama se obavi 1.300 operacija.

Pročitajte još:

Vrednost projektne dokumentacije za sanaciju ove Opše bolnice je oko 29 miliona dinara, a tokom bombardovanja 1999., potpuno je ruinirana, pa delimično renovirana 2002. godine. Firma „Pro-ing“ iz Novog Sada trebalo je, prema najavama, da projektuje ovu rekonstrukciju i dogradnju aleksinačke Opšte bolnice, a ukupna vrednost projekta je 35 miliona dinara.

Da je sanacija bolnice hitna, govori i podatak da su se građani tokom pandemije kovida često žalili na uslove lečenja, posebno na činjenicu da je bilo perioda kada su na jednom bolničkom krevetu ležala i po tri pacijenta.

Prošle godine, direktor bolnice dr Vidić, najavio je da će u dogovoru sa Ministarstvom za javna ulaganja nakon završetka projektovanja, odrediti datum raspisivanja javne nabavke za izvođača svih radova. Ovaj datum trebalo je da bude objavljen u prvoj polovini 2023., ali je izostao, a niko ne zna sa sigurnošću da kaže koliko će građane ovi radovi koštati i kada će konačno početi.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Rekonstrukcija Opšte bolnice u Užicu

Početak temeljne rekonstrukcije i dogradnje Opšte bolnice Užice, najavljen je krajem 2022. Projekat predviđa da se na prostoru bolnice ruše pojedini dotrajali delovi i grade novi objekti, odnosno novih 60.000 kvadrata. Ulagaće se, kažu nadležni, i u postojeće objekte u njihovu rekonstrukciju i opremanje.

Prema rečima direktorke Zdravstvenog centra Užice, Nataše Gagović, hirurgija će u okviru prve faze izgradnje biti izmeštena u novu zgradu.

“Biće izgrađen i objekat u kome će biti smeštena gerijatrija, palijativna nega, kao i nova psihijatrija. Biće reogranizovao i prošireno i infektivno odeljenje” najavila je ona.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zdravstveni centar Užice naime pokriva područje Zlatiborskog okruga sa oko 300.000 korisnika. Rekonstrukcija i dogradnja Zdravstvenog centra i Opšte bolnice Užice su projekti čija je vrednost procenjena na oko 80 miliona evra. Budući kompleks, kako je navedeno, sačinjavaće 20 objekata, ukupne BRGP oko 103.500 kvadratnih metara sa ukupno 1.020 planiranih bolničkih postelja.

Iako sve ovo divno zvuči, krajem aprila ove godine Gradski odbor Zeleno-levog fronta, podsetio je na to da još uvek nije počela rekonstrukcija užičke bolnice, koju je 2021., prilikom posete ovom gradu, obećao i predsednik države Aleksandar Vučić.

„To je, još jedno lažno i neispunjeno obećanje Aleksandra Vučića, koji je u avgustu 2021. godine obećao Užičanima i Užičankama potpuno nov zdravstveni centar“, saopštio je taj odbor.
Oni navode da “do danas po tom pitanju ništa nije urađeno”, a naglašavaju da je situacija u užičkom Zdravstvenom centru katastrofalna.

Bolnica Batajnica
Bolnica Batajnica

Nova bolnica u Sremskoj Mitrovici

Izgradnja nove bolnice u Sremskoj Mitrovici, na 17.000 kvadrata, najavljena je još u januaru 2022. godine, a predviđeno je da objekat bude smešten na platou oko nekadašnje Medicinske škole. Kako je tada planirano, početak gradnje očekivao se tokom prošle godine, ali tek krajem aprila ove godine, stigla je građevinska dozvolu za izgradnju i rekonstrukciju postojećeg objekta. Osim ovog projekta, koji još nije ni načet, dogovorena je i rekonstrukcija doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje i hitne pomoći koji će se nalaziti neposredno uz bolnicu. Za ove projekte, po rečima tadašnjeg ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, država će, samo u prvoj fazi, izdvojiti oko 20 miliona evra, pa samo još da dočekamo da radovi počnu.

Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Duska Stefanovic/MO

Opšta bolnica u Prokuplju

U prvoj fazi rekonstrukcije Opšte bolnice u Prokuplju, koja je završena još pre tri godine, izgrađen je kompletan spoljašnji deo objekta, od fasade do zamene krova, a druga faza još se čeka. Podršku ovom projektu, daleke 2020., dali su predsednik Aleksandar Vučić i rukovodilac tadašnje Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a sada ministar, Marko Blagojević.

Tada je najavljeno da će Prokuplje “konačno dobiti bolnicu koja je neizmerno potrebna gradu, a stanovnici topličkog okruga više neće morati da odlaze u Niš ili Beograd, već će većinu pregleda i lečenja moći da obave u svom gradu”.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Opštini Prokuplje gravitira oko 50.000 stanovnika, a plan je bio da se u ovoj ustanovi leče oboleli i sa Kosova i Metohije. Posle prve faze radova (pre tri godine), posao u ovoj ustanovi dobilo je više od 20 lekara specijalista. Druga faza obuhvatiće uređenje unutrašnjosti, odnosno gradnju operacionog bloka, uređenje ordinacija i sanitarnih prostorija i opremanje savremenim medicinskim aparatima i nameštajem, ali nažalost, još je na čekanju.

Prva, druga, treća, četvrta faza… radova

Iz faze u fazu, svečano se proglašavaju završenim radovi na zdravstvenim ustanovama, ali niko od nadležnih ne naglašava da su u pitanju samo to – faze. Kraj radova na svim ovim bolnicama, ali i na onim za čije izgradnje je tek planirano potpisivanje ugovora, odvajanje novca iz budžeta, traženje milionskih kredita i donacija, dočekaće, nadajmo se, dve do tri generacije posle nas.

***

BONUS VIDEO: Spot Vučića u Užičkoj bolnici