Foto:Nova.rs; Dragan Mujan/Nova.rs; shutterstock

“Zbog čijeg nemara Aleksinac neće dobiti novu bolnicu?”, pita Vidoje A., čitalac našeg portala, koji kao i njegovi sugrađani, decenijama čeka novu zdravstvenu ustanovu. On naime podseća da je završetak radova na renoviranju postojeće zgrade Opšte bolnice Aleksinac, ali i na izgradnji novog objekta za potrebe hirurško-ginekološkog bloka, prema najavama lokalnih vlasti, trebalo da bude gotov do kraja 2023. godine. Međutim projektovanje je, kažu u Ministarstvu za javna ulaganja još u toku, iako u bolnici tvrde da je završeno, a za ovu ustanovu država je opredelila više od 20 miliona evra, koje su “na čekanju”, baš kao i pacijenti koji se guraju u skučenim sobama, nadajući se skorijem rešenju. Kako saznajemo, dve zgrade ove ustanove su spomenici kulture pod zaštitom države, pa je bilo kakvo planirano “dograđivanje” protivzakonito, što remeti i odugovlači inicijalni projekat.

“Decenijama čekamo novu bolnicu jer se postojeća raspada. Država je, koliko smo obavešteni, dala novac iz budžeta i projekat je napravljen. Međutim, projektant nije uzeo u obzir da je deo zgrada bolnice pod zaštitom i da ne mogu da je renoviraju, odnosno dozidavaju. Država je odvojila sredstva za rekonstrukciju, a onda neki projektanti odrade projekat koji nije odobren zakonom za objekte koji su pod zaštitom i sad propada renoviranje vredno više miliona evra. Ne znamo koliko ćemo još čekati bolnicu i da li ćemo je dočekati”, kaže za Nova.rs Vidoje A., koji živi u Aleksincu.

Bolnica u Aleksincu Foto: Miljana Isailović

Od 2016. priča se o rekonstrukciji ove ustanove, a tek 2022. postignut je dogovor sa Kancelarijom za javna ulaganja (koja je krajem prošle godine prerasla u ministarstvo) koja će finansirati radove i opremu.

Međutim, u ovoj kancelariji tvrde da projekat još nije u njihovoj nadležnosti.

“Mi smo investitori, ali nastupamo tek od trenutka kada se projekat završi i sve se usaglasi. Pošto je projektovanje još u toku, onda je sve u nadležnosti lokalne samouprave, pa vidite sa njima”, kratko je za Nova.rs prokomentarisao Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja.

Bolnica Aleksinac Foto: Dragan Mujan/ Nova.rs

Kada smo se obratili upravi bolnice, dobili smo potpuno drugačiji odgovor.

Pročitajte još:

“Projekat za bolnicu je završen i u proceduri je izdavanje dozvole za izgradnju. Zgrada bolnice na kojoj će biti vršeni radovi nije pod zaštitom države, ali Opšta bolnica Aleksinac je paviljonskog tipa, a njene dve zgrade jesu pod zaštitom i na tim objektima ni na koji način neće biti vršena rekonstrukcija ili rušenje. Osim toga, pravi se potpuno novi objekat, uz rekonstrukciju stare bolnice. Tender će biti raspisan kada se dobije dozvola za izgradnju i rekonstrukciju. Tada će biti poznat i rok završetka radova. U ovom trenutku ne znamo koliko će sve to koštati. Čekamo i dozvolu od Republičke direkcije za imovinu za početak radova, a u ovom projektu predviđeno je i da hirurško-ginekoološki blok bude dograđen”, objašnjava za Nova.rs dr Goran Vidić, direktor Opšte bolnice Aleksinac.

Bolnica Aleksinac Foto: Dragan Mujan/ Nova.rs

Plan je naime bio da ova bolnica, kako je izjavio njen direktor dr Goran Vidić, pod jednim krovom dobije pet operacionih sala, ali i centralnu ventilaciju i sterilizaciju. Ova ustanova godišnje zbrine od 140.000 do 150.000 pacijenata, a u salama se obavi 1.300 operacija.

Vrednost projektne dokumentacije za sanaciju ove Opše bolnice je oko 29 miliona dinara, a tokom bombardovanja 1999., potpuno je ruinirana, pa delimično renovirana 2002. godine. Firma „Pro-ing“ iz Novog Sada trebalo je, prema najavama, da projektuje ovu rekonstrukciju i dogradnju aleksinačke Opšte bolnice, a ukupna vrednost projekta je 35 miliona dinara.

“Najstarije zgrade u ovom kompleksu datiraju iz 1893. godine, a ‘najmlađa’ zgrada je iz 1981. Ovaj poduhvat biće temeljna rekonstrukcija, čime će se povećati standard lečenja”, rekao je on još tada.

Bolnica u Aleksincu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Plan je naime bio da ova bolnica, kako je tada izjavio njen direktor doktor Vidić, pod jednim krovom dobije pet operacionih sala, ali i centralnu ventilaciju i sterilizaciju. Osoblje ove ustanove ima pune ruke posla, jer godišnje zbrinu od 140.000 do 150.000 pacijenata, a u salama se obavi 1.300 operacija.

Vrednost projektne dokumentacije za sanaciju ove Opše bolnice je oko 29 miliona dinara, a tokom bombardovanja 1999., potpuno je ruinirana, pa delimično renovirana 2002. godine. Firma „Pro-ing“ iz Novog Sada trebalo je, prema najavama, da projektuje ovu rekonstrukciju i dogradnju aleksinačke Opšte bolnice, a ukupna vrednost projekta je 35 miliona dinara.

Da je sanacija bolnice hitna, govori i podatak da su se građani tokom pandemije kovida često žalili na uslove lečenja, posebno na činjenicu da je bilo perioda kada su na jednom bolničkom krevetu ležala i po tri pacijenta.

Foto:TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

Prošle godine, direktor bolnice dr Vidić, najavio je da će u dogovoru sa Ministarstvom za javna ulaganja nakon završetka projektovanja, odrediti datum raspisivanja javne nabavke za izvođača svih radova.

Ovaj datum trebalo je da bude objavljen u prvoj polovini 2023., ali je izostao, a niko ne zna sa sigurnošću da kaže koliko će građane ovi radovi koštati i kada će konačno početi.

U nadi da ćemo dobiti odgovore od lokalnih vlasti pisali smo i predsedniku Opštine Aleksinac, Daliboru Radičeviću, ali odgovore nismo dobili do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Vanredna situacija zbog klizišta u Aleksincu