Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; ATA Images

Pustoš na gradilištu nove zgrade dečje klinike, sada već čuvene "Tiršove 2". Rok za završetak radova, koji je najavljivan prvo za jul ove godine, pa za 2024, pomeren je još jednom na 2025, a u martu ove godine i na 2026. Dok čekamo “zidanje" Tiršove 2, bolesna deca sede u improviznovanoj ambulantnoj čekaonici, guraju se u sobama sa šest ili osam kreveta, u kojima regularno ne treba da bude više od četiri ležaja. Srbija je od Evropske unije upravo za izgradnju ove bolnice dobila 35 miliona evra. Zato se postavlja pitanje šta je sa tim novcem urađeno u međuvremenu imajući u vidu da je umesto objekta na gradilištu i dalje prazna livada zarasla u korov.

Euforija oko nove dečje bolnice krenula je još u jesen 2021. kada je bivši gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić svečano najavio početak radova i njihov završetak u prvim mesecima 2024, da bi predsednik države Aleksandar Vučić u maju 2022. izjavio da će zgrada biti gotova 2025, a već u martu 2023. čovek koji “upravlja novcem” Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja, poručio je da ćemo svečano, na vrata nove Dečje klinike ući do kraja 2026. godine.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ono što zabrinjava javnost, je što radnika na ovom gradilištu evidentno nema u poslednjih šest meseci. To potvrđuju zaposleni u Tiršovoj, koji povremeno obiđu pusto gradilište, a u njihove reči uverili su se i fotoreporteri Nova.rs. Umesto objekta i dalje je tu samo u korov obrasla livada, sa ostacima nekog stare raspadnute građevine.

“Tužno je sve to, kada pogledamo decu koja se pod temperaturom guraju u hodniku dok čekaju da prozovu njihovo ime, jedva dišu u onoj uzanoj prostoriji čija namena nije nikada ni bila – čekaonica. Najteže nam pada situacija sa teško obolelim mališanima koji leže u sobicama natrpanim krevetima. Sve je nagurano, improvizovano i stalno smo na čekanju, već decenijama, a jasno nam je da radimo i lečimo decu u zgradi iz 1936., koja apsolutno odavno nema uslova za ovoliki broj pacijenata, koje primimo svakoga dana. Iz tih razloga apelujemo i molimo da se nova zgrada što pre završi. Nažalost, na gradilištu nismo videli nijednog radnika od zime, a ništa se nije pomerilo sa mesta. Projekat za zgradu postoji, a samo su udarili potporne zidove, koji tako stoje već mesecima, od kraja 2022. godine. Niko nam ništa ne govori, ne znamo kada će krenuti radovi, a još manje kad se konačno selimo”, priča za Nova.rs doktorka iz “Tiršove“, koja nas je zamolila da ostane anonimna.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U bolničkim kuloarima, kako navodi, priča se da je nova zgrada Instituta za onkologiju i radiologiju – “Onkologija 2”, već dobila građevinsku dozvolu, a “Tiršova 2”, sa čijim se projektom krenulo još 2021, nema dozvolu za gradnju.

“Ako je to tačno, nije pošteno. Prvo se krenulo sa projektom za Tiršovu, počela je i izgradnja, pa stala, dobili smo mnogo novca iz EU, a za nas nema dozvole”, revoltirano priča ova doktorka.

Nekadašnji direktor bolnice u Tiršovoj i bivši gradonačelnik Beograda, dr Zoran Radojičić, kažu zaposleni, očigledno nije “imao veliki uticaj”.

Nova je pokušala da ga kontaktira, ali se on na brojeve telefona poznate redakciji nije javljao.

Pitanje zašto se ne pomera izgradnja “Tiršove 2”, postavili smo i aktuelnom direktoru ove bolnice, dr Siniša Dučić. On nas je uputio na ministra.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Pitajte ministra za javna ulaganja Marka Blagojevića, on zna sve detalje i bavi se projektom”, kaže za Nova.rs dr Dučić.

Naime, Ministar Blagojević je u martu 2023. sa guvernerom Razvojne banke Saveta Evrope Karlom Montičelijem potpisao sporazum o grantu u iznosu od 35 miliona evra za izgradnju dečje bolnice „Tiršova 2“.

“Pripremni radovi traju već godinu dana i još su u toku. Čekamo trenutak kada će moći da se uključe izvođači, a to će biti kada završimo administrativni deo oko dobijanja građevinske dozvole, koju očekujemo svaki dan. Onog trenutka kada raspišemo nabavku za izvođača, videćemo na horizontu početak izgradnje objekta”, samouvereno za Nova.rs kaže ministar Blagojević.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On, po ko zna koji put naglašava da je temeljna jama iskopana i obezbeđena.

Pročitajte još:

“To je 100 puta 75 metara u dubinu sa 14, 2 kilometra armiranog betona. Uveravam vas da će izgradnja početi uskoro. Rok za izvođenje radova je tri godine, pa ne može biti gotova pre 2026. Potrebna nam je i velika nabavka opreme, koja se sprovodi na specifičan način jer je sve vrlo kompleksno”, kaže Blagojević.

Podsetimo, još 2021, je dr Zoran Radojičić, najavio je da će prva faza izgradnje “Tiršova 2” trajati 210 dana.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Nova pristupna saobraćajnica do auto-puta će biti duga 365 metara, a kada radovi na klinici budu završeni, do nje će biti moguće doći direktno sa auto-puta. Biće izgrađen i veliki broj novih parking-mesta”, obećavao je Radojičić.

On je tada naglasio da je u vreme kralja Petra II i kraljice Marije, kada je 1936. godine građena prva dečja klinika, to bio najznačajniji događaj u Evropi, a da će nova zgrada biti gotova 2024.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Njegova vizionarska predviđanja srušio je 30. maja 2022. predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izjavio da će radovi na izgradnji Univerzitetske dečje klinike „Tiršova 2“ biti završeni najkasnije do početka 2025. godine. On je tom prilikom obišao gradilište sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejiem i naglasio da će Dečja klinika „Tiršova 2“ biti „prvoklasna ustanova“. Varheji je tada istakao da Evropska unija nikad nije podržala veći projekat u zdravstvenoj infrastrukturi i da očekuje da će deca u Srbiji imati najbolju zdravstvenu zaštitu u Evropi.

Intenzivna nega Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ulici Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ova projektna investicija vredna je 117,2 miliona evra, a ukupna vrednost građevinskih radova procenjena je na oko 95 miliona evra. Planirano je da kompleks ima više od 57.000 kvadratnih metara, od čega je 36.000 kvadrata medicinskog prostora sa osam najsavremenijih operacionih sala. Preostalih 21.000 kvadata biće garaža sa 550 parking mesta, namenjenih zaposlenima i pacijentima. Kompleks je projektovan za ukupno 286 bolničkih kreveta, od kojih je 37 na intenzivnoj nezi, koji će biti raspoređeni u 154 sobe, a cela zgrada će imati 11 spratova.

Kada će obolela deca u Srbiji dobiti priliku da uđu u novu zgradu dečje bolnice, niko sa sigurnošću ne zna, ali “ko čeka”…

***

BONUS VIDEO: Intervju dr Snežana Rsovac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar