Foto: Shutterstock

Srbija je, srazmerno svojoj veličini, veoma bogata mineralnim sirovinama, uključujući i onima koje Evropska unija prepoznaje kao kritične za privredni razvoj, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike i dodalo da je u našoj zemlji pronađen kalcit dobrog kvaliteta.

Srbija je, srazmerno svojoj veličini, veoma bogata mineralnim sirovinama, uključujući i onima koje Evropska unija prepoznaje kao kritične za privredni razvoj, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike i dodalo da je u našoj zemlji pronađen kalcijum-karbonat dobrog kvaliteta.

„Kako se u fokusu javnosti od nedavno našao kalcit, Ministarstvo rudarstva i energetike oseća se obaveznim da javnosti približi značaj i upotrebnu vrednost ovog minerala pogotovo njegove ekološke karakteristike, imajući u vidu da se ovaj mineral upravo koristi, između ostalog, i u filterima za prečišćavanje vode i odsumporavanje“, navodi se u saopštenju.

Kalcit je vrsta kalcijum karbonata (formula CaCo3), izuzetno čistog prirodnog kalcijum karbonata – u našem slučaju čistoće 99,63 odsto, što ga čini jednim od najčistijih kalcijum karbonata u svetu, ističe Ministarstvo.

Njegova primena je izuzetno širokog spektra i koristi se gotovo u svim industrijama – od boje lakova, plastike, papira, pa sve do sirovine za farmaciju, kozmetiku, aditiva za prehranu i u hemijskoj industriji.

„Vrednost kalcijum karbonata je srazmerno velika njegovoj čistoći, tačnije kada nema primese olova, žive, kadmijuma, magnezijuma u velikim količinama, baš kao onaj koji je nađen u Srbiji. Uspešno se vrše istraživanja mogućnosti primene kalcijuma za proizvodnju baterija budućnosti koje bi mogle da zamene litijumske baterije“, navelo je Ministarstvo.

Ministarstvo tvrdi da je vađenje kalcijum karbonata „jednostavno, bezbedno i nije štetno po životnu sredinu, zahvaljujući savremenim tehnologijama koje se koriste u postupku“.

„Kiselost šuma se rešava kalcijum karbonatom, koristi se za odsumporavanje u filterima u elektranama na ugalj i fabrikama. Takođe se koristi i u filterima za vodu i za poboljšanje PH vrednosti zemljišta vode u bazenima i kao reagens u laboratorijama. Važno je napomenuti da se trenutno za industrije farmacije, kozmetike i prehrambene reagense, sirovina kalcijum karbonata uvozi u Srbiju i region u potpunosti, što otvara prostor za pozicioniranje Srbije kao vodećeg regionalnog izvoznika u budućnosti“, navodi se u saopštenju.

Stav kojim se, kako se tvrdi, Ministarstvo rudarstva i energetike rukovodi jeste da „moderno rudarstvo i zaštita životne sredine mogu i moraju biti komplementarni procesi“.

„Takva strategija najbolje se može primeniti upravo na kalcitu, čime bi se obezbedilo ne samo puko očuvanje životne sredine, već aktivno učešće u njenoj zaštiti. Naša mineralna bogatstva će nam mnogo značiti u godinama koje dolaze, imajući u vidu da su mineralni resursi ključni i za proces energetske tranzicije, za razvoj novih, ekološki prihvatljivih tehnologija bez kojih nema razvoja obnovljivih izvora energije, skladištenja električne energije i novih ‘pametnih’ tehnologija“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Naš cilj treba da bude ne samo da sačuvamo rudarstvo, već da omogućimo dalji razvoj i modernizaciju, gde je jedna od najbitnijih stvari da stalno podižemo zahteve i kriterijume kad je reč o uticaju na životnu sredinu. Mineralno bogatstvo naše zemlje pripada ne samo sadašnjim, nego i budućim generacijama, i zbog toga je važno da znamo čime raspolažemo i kakav je potencijal kad je rudarstvo u pitanju.“

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandr Vučić ranije je objavio da je u Srbiji nađen kalcijum-karbonat, ali i da je u jednom od najsiromašnijih delova Srbije pronađeno veliko nalazište zlata.

***

BONUS VIDEO – Nova litijumska tema

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare