Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Amir Hamzagic/ATAImages

Dok se lekari u zdravstvenim ustanovama u Srbiji žale na sve veći broj obolelih, pune krevete i nedostatak kapaciteta za sve pacijente kojima je neophodna hospitalizacija, dve bolnice u našoj zemlji, koje su izgrađene za potrebe lečenja obolelih od koronavirusa, u Batajnici i Kruševcu, već godinu dana čekaju prenamenu, jer pitanje imovinsko-pravnih odnosa, tačnije vlasništva nad zemljištem - nije rešeno.

Iako je ministarka zdravlja Danica Grujičić, najavila da će do sredine februara ove godine biti rešeno pitanje bolnice u Batajnici, koja “leži” na delimično vojnom, a delom na privatnom zemljištu, budućnost ovog objekta i dalje je neizvesna. Ista je situacija sa ustanovom u Kruševcu, koja je takođe izgrađena na zemljištu koje pripada Ministarstvu odbrane.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Bolnica u Batajnici sa gotovo 1.000 kreveta, kompletnom i najsavremenijom medicinskom opremom na prostoru od 14.000 kvadrata, koja obuhvata čak tri objekta, u koju je uloženo više od 42 miliona evra, otvorena je kao “kovid bolnica” pre nešto više od tri godine, a u junu 2023. je zaključana i nažalost, od tada – beskorisna. Aparati i postelje skupljaju prašinu, dok ministarstva zdravlja i odbrane, mesecima pregovaraju o sudbini ove ustanove, čiji je jedan deo u vlasništvu Vojske, a drugi pripada privatnim licima. Prenamena koja je, prvobitno, trebalo da bude urađena najkasnije do novembra 2023. godine, i dalje je na čekanju.

Ko koči rešenje za bolnice?

Ako je vojska Srbije dozvolila izgradnju kovid bolnice u Batajnici, u jeku pandemije, “na brzinu”, još u decembru 2020., ostaje nejasno zašto ne odobravaju njen dalji rad sa pacijentima različitih dijagnoza, a ne koriste je ni u vojne svrhe. Međutim, ne zna se ko “koči” rešenje za bolnicu.
Podsetimo, još sredinom avgusta 2023. godine, državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, najavio je da će u bolnici u Batajnici biti otvoren centar za palijativno zbrinjavanje i dijalizu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On je tada naglasio da će ovaj plan biti realizovan za najdalje tri meseca. To se, međutim, nije dogodilo. Potom smo početkom februara ove godine, od ministarke Grujičić, čuli da bi vlasnička struktura kovid bolnice u Batajnici trebalo da bude rešena do sredine tog meseca, ali i ova najava ostala je na rečima.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ona je tada naglasila da ideja o planovima za tu bolnicu ima više, ali da to mora da bude odluka Vlade Srbije i predsednika. Prema njenim rečima, ono što je poznato je, da će to biti bolnica za produženo bolničko lečenje.

Neizvesna sudbina zdravstvenih objekata

Na odluku Vlade Srbije i predsednika, čeka se i po pitanju druge kovid bolnice u Kruševcu, koja ima podjednako neizvesnu sudbinu kao “njena sapatnica” u Batajnici. Ove ustanove, međutim, nisu ni blizu prioritetnih stavki na spisku brojnih problema srpskih vlasti.

Kovid bolnica u Kruševcu Foto: Nova.rs

Ipak, u krizna vremena pandemije smrtonosnog virusa, za čak tri kovid bolnice, Vlada Srbije odvojila je pozamašna sredstva, koja sada propadaju.

Naime, 20. decembra 2020. godine, u Kruševcu je otvorena druga kovid bolnica. Ovaj bolnički krug ima tri zgrade, dijagnostički centar, odeljenja intenzivne nege sa 150 i poluintenzivne nege sa 350 postelja, dve operacione sale i angio-salu. Od opreme poseduje 150 respiratora, 350 monitora, EKG aparata, a već godinu dana je – pusta, bez pacijenata i osoblja. Samo oprema za ovu ustanovu, koštala je 9,5 miliona evra.

Kovid bolnica u Kruševcu Foto: Nova.rs

“Ne znam šta se dešava sa bolnicom, koliko se sećam, ona je podignuta na zemljištu koje pripada vojsci, pa to verovatno treba rešiti sa njima. Godinu dana ne radim tamo i zasta nemam informacije šta će biti sa objektom”, kaže za Nova.rs dr Vladan Cvetanović, bivši direktor Kovid bolnice u Kruševcu.

Ministarku, izgleda, niko ne čuje

Podsećamo da je u aprilu 2023, ministarka zdravlja izjavila da će ova bolnica verovatno pripasti Opštoj bolnici Kruševac.

Pročitajte još:

“Videćemo šta nam je potrebno od odeljenja. Palijacija postoji u kruševačkoj bolnici, ali broj kreveta nije veliki. Neurologija je apsolutno puna. Opšte odeljenje, interna, kardiologija, endokrinologija, hematologija, pulmologija – puni su. Moramo napraviti neki komfor onim pacijentima kojih ima mnogo. Zavisiće od bolnice do bolnice, kao i od broja pacijenata”, rekla je tada ministarka, ali je, izgleda, niko nije čuo.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Ovaj objekat danas je u nadležnosti UKC Niš, a ministarka je dodala da konačnu odluku i zaključak o sudbini bolnice mora da donese, opet – Vlada. Od ove izjave prošlo je tačno godinu dana.

“Imajući u vidu da je Kovid bolnica Kruševac organizaciona jedinica UKC Niš, za sve informacije, obratite se njima”, rekli su kratko za Nova.rs u kruševačkoj bolnici.

Kovid bolnica u Kruševcu Foto: Nova.rs

Međutim, iz UKC Niš, na pitanja o sudbini bivše Kovid bolnice Kruševac, nismo dobili odgovore do objavljivanja ovog teksta.

Samo jedna bivša „kovid ustanova“ u funkciji

Ipak, treća bivša kovid bolnica u Srbiji, koja je otvorena u Novom Sadu, u septembru 2021, zasad je najbolje prošla. Ova ustanova poseduje 600 kreveta, u njenu izgradnju investirano je 3,9 milijardi dinara (oko 33 miliona evra), dok je za opremu izdvojeno blizu 17 miliona dinara (144 hiljade evra). Ova ustanova je jedina, bez čekanja, dobila prenamenu. U njene prostorije smeštena je Klinika za nefrologiju i kliničku imunologiju, odnosno dijalizni centar Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine.

Novi Sad kovid bolnica
Kovid bolnica u Novom Sadu Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Podsetimo, izgradnja svih kovid bolnica u Srbiji je finansirana iz budžeta Ministarstva odbrane, dok je za opremanje bilo zaduženo Ministarstvo zdravlja.

Na naša pitanja o statusu bolnice u Batajnici i Kruševcu, prenameni objekta i dogovoru dva ministarstva, iz Ministarstva zdravlja, ni iz Ministarstva odbrane, odgovori nisu stigli do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Kovid bolnica u Kruševcu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare