Kovid bolnica Batajnica
Kovid bolnica Batajnica Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Pacijenti oboleli od koronavirusa kod kojih se javi teža klinička slika i neophodna im je hospitalizacija, biće smeštani isključivo na Infektivnu kliniku, jer tri kovid bolnice koje su već sad gotovo puste, u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu, uskoro menjaju namenu, saznaje Nova.rs.

Sve zdravstvene ustanove tercijarnog tipa moraće da odvoje pet do 10 odsto postelja za ležeće, kovid pozitivne pacijente, dok će najkomplikovaniji slučajevi biti hospitalizovani u Infektivnoj klinici.

Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

„Stiglo nam je novo stručno metodološko uputstvo u vezi daljeg postupanja sa pacijentima zaraženim virusom Kovid-19. Ključno je da nadležnost prijema i trijaže u vezi Kovid-19, preuzima Infektivna klinika i da će sve ustanove morati da imaju pet do 10 odsto postelja za Kovid izolaciju. Najteži bolesnici lečiće se, osim Infektivne i u pulmološkim ustanovama. To znači da se bliži zatvaranje Kovid bolnice Batajnica, kao i bolnica u Novom Sadu i Kruševcu, koje su izgrađene u cilju zbrinjavanja obolelih od kovida“, kaže izvor Nova.rs, iz Ministarstva zdravlja.

U godini kada je proglašena pandemija, 2020., u decembru, otvorena je kovid bolnica u Batajnici, čija je izgradnja koštala blizu 48 miliona evra, a u kojoj je tada bilo zaposleno 1.600 ljudi, koji su sada većim delom raspoređeni u klinike Kliničkog centra Srbije. Bolnica u Batajnici raspolaže sa 930 postelja, od čega je 250 na odeljenju intenzivne nege, a prema saznanjima Nova.rs u ovoj ustanovi je trenutno manje od 40 pacijenata.

Kovid bolnica Batajnica
Kovid bolnica Batajnica Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Druga kovid bolnica otvorena je u Novom Sadu u septembru 2021., poseduje 600 kreveta, a u izgradnju je investirano 3,9 milijardi dinara (oko 33 miliona evra), dok je za opremu izdvojeno blizu 17 miliona dinara (144 hiljade evra), dok je samo oprema za kovid bolnicu u Kruševcu, koja raspolaže sa 500 kreveta, koštala 9,5 miliona evra.

Ukupno, u sve tri kovid bolnice, trenutno leži manje od 100 pacijenata, a kada saberemo kapacitete za hospitalizaciju, broj postelja u ovim ustanovama prelazi 2.000.

Pročitajte još:

Podsetimo, ministarka zdravlja Danica Grujičić predložila je da se deo prostora u kovid bolnicama pretvori u palijativne centre, koji su najpotrebniji obolelima od kancera, dok državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek procenjuje da bi plan o transformaciji kovid bolnica bio spreman do kraja godine.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Potrebno je više koraka da bi se sve to sada institucionalizovalo, da bi se kadar spremio, da bi odredili opremu, mesto, ja to očekujem pre Nove godine. Ne možemo ovako teške probleme rešavati preko noći, ali je bitno da imamo volju, plan i viziju kako da rešimo ovaj problem“, navodi Đerlek.

Za palijativu kažu da je zapostavljena oblast srpskog zdravstva, u prilog tome i podatak da je u celoj Srbiji samo šest lekara specijalista palijativne medicine.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar