Foto: TANJUG / INSTAGRAM / BUDUCNOSTSRBIJEAV, Dragan Mujan/Nova rs

Prema odluci ministra zdravlja Zlatibora Lončara, snabdevanje nove kovid bolnice u Kruševcu izvršiće se preko Kliničkog centra Srbije (KCS), a za nju će biti zadužen direktor ove zdravstvene ustanove Milika Ašanin. Na ovaj način zanemarena uobičajena procedura da se medicinska sredstva za opremanje bolnica nabavljaju preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, što dovodi u pitanje transparentnost kompletne nabavke.

U  dokumentima do kojih došao portal Nova.rs, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je naložio direktoru KCS Srbije Miliki Ašaninu da njegova zdravstvena institucija preduzme sve neophodne mere prilikom obezbeđivanja lekova, sanitetskog i potrošnog materijala za potrebe novoformirane kovid bolnice u Kruševcu. Time je, kao i prilikom nabavke ventilatora u Batajnici, dovedeno u pitanje transaprentnost nabavke. Podsetimo, nabavka spornih ventilatora je, kao i većina nabavki medicinske opreme u Srbiji tokom epidemije potpuno netransparentna, i nema im traga ni na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao ni na sajtu Agencije za lekove i medicinskih sredstava, tako da zvanično nije moguće utvrditi kada su i kako stigli u naše bolnice.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kaže za Nova.rs da iz dopisa nije potpuno jasno da li Ministarstvo zdravlja od Kliničkog centra Srbije očekuje da sprovede nabavke lekova, sanitetskog i potrošnog materijala za potrebe kovid bolnice u Kruševcu ili je zapravo zahtevano da obezbedi sve to iz sopstvenih zaliha.

Pročitajte još...

“To je nemoguće proveriti, jer nijedna informacija o nabavkama, koje se vrše u svrhu borbe protiv pandemije, ne objavljuje. Vlada je svojim zaključkom još u martu mesecu proglasila sve nabavke tajnim, a razlozi za to nisu poznati, jer je i sam zaključak o određivanju tajnosti poverljiv”, napominje Nenadić i dodaje da su se tokom poslednjih meseci ipak pojavile neke informacije o nabavkama medicinskih sredstava.

Nemanja Nenadić Foto: Zoran Mrđa/FoNet

“Međutim, informacije su se objavljivale tek mesec dana pošto se okončaju nabavke koje su prethodno sprovedene bez objavljivanja, sa ograničenom ili nikakvom konkurencijom. Do sada smo videli, prilikom opremanja kovid bolnice u Batajnici, da se netransparentnost opravdava hitnošću. Hitnost uopšte nije sporna, u najvećem broju slučajeva, ali to ne znači da se informacije o tome da se nabavka sprovodi ne mogu objaviti odmah. Manja transparentnost dovodi do manje konkurencije, a to dovodi do plaćanja veće cene”, objašnjava naš sagovornik.

Podsetimo, kovid bolnica u Kruševcu trebala je da bude otvorena 15. decembra, međutim, zbog građevinskih radova, datum otvaranja, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prolongiran je za subotu 19. decembar, što je šef srpske države potvrdio na svom Instagram profilu.

“Sutra otvaramo novu kovid bolnicu u Kruševcu, u rekordnom roku izgrađenu”, napisao je on.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar