Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić potvrdila je saznanja portala Nova.rs da je 18. septembra predala zahtev Vladi Republike Srbije za smenu v. d. direktora Instituta za reumatologiju u Beogradu Gorana Radunovića, kojeg zaposleni u ovoj ustanovi mesecima optužuju za mobing, uvrede i različite pritiske, što je za posledicu imalo brojne otkaze nekih od najboljih lekara i medicinskih sestara.

Od avgusta do danas, zaposleni na Institutu za reumatologiju u Beogradu protestuju ispred Vlade Republike Srbije tražeći hitnu smenu v.d. direktora dr Gorana Radunovića zbog neprimerenog ponašanja u smislu nipodaštavanja i zastrašivanja zaposlenih i primene dvostrukih standarda.

Nakon prve žalbe koju su zaposleni dostavili Ministarstvu zdravlja, ministarka Grujičić je, prema njihovom svedočenju, posetila Institut i razgovarala sa direktorom Radunovićem, nakon čega je ubrzo dostavila dokumentaciju za njegovu smenu.

To je i potvrdila u izjavi za Nova.rs rekavši da je najgore od svega što su se žalili i pacijenti.

„18. septembra predala sam zahtev za smenu direktora Radunovića i to je na Vladinoj komisiji. Dakle, sve je na Vladi. Najgore je što su se žalili pacijenti. Zbog toga smo dali predlog da se direktor smeni. Ne znam gde je zastalo, morate pitati Vladu“, kazala je ministarka zdravlja za naš portal.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje da je lično razgovarala i sa direktorom Instituta i sa nezadovoljnim zaposlenima kojih, prema njeni mrečima, ima mnogo.

Protest zdravstvenih radnika Instituta za reumatologiju Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Mnogo je nezadovoljnih, a kada je velika količina nezadovljnih zaposlenih, baš kao što je bilo u Lazi, nije dobro. Samo što su oni izdržali. E sad, da li će ovi protestvovati, šta će biti, to je na njima. Svakako, nadam se da će njihovo pitanje nezadovoljstva biti rešeno, ali pitanje nije na meni, ja sam svoje mišljenje dala“, podvlači ministarka Grujičić.

Podsetimo, dr Radunović poznat je po neprimerenom ponašanju i odnosu sa zaposlenima, mobingu, uvredama, premeštajima sa jednog na drugo radno mesto, zabranama odlazaka na kongrese i stručna usavršavanja za lekare, a na našem portalu objavili smo i audio snimak, na kojem se jasno čuje, kako vređa medicinsku sestru Jelenu Lazarević, nazivajući je kretenom.

Nakon ujedinjenja i izlaska na proteste u poslednja tri meseca, kao i posle štrajka upozorenja, zaposleni su verovali su da će v.d. direktor sam podneti ostavku i povući se, ili da će Vlada Republike Srbije do sada nešto učiniti da prekine agoniju kroz koju zdravstveni radnici prolaze iz dana u dan.

Nažalost, agonija još uvek traje.

BONUS VIDEO: O stanju na Institutu za reumatologiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare