Desetine belih balona sa natpisom "Smena", okružilo je danas u 15 i 30 časova, zgradu Vlade Republike Srbije, pred kojom su se, već četvrti put u poslednja tri meseca, okupili zaposleni Instituta za reumatologiju u Beogradu, na protestu pod sloganom "Dežurstvo za odbranu dostojanstva", a koji od države traže samo jedno - hitnu smenu v.d. direktora prof. dr Gorana Radunovića.

„Ja sam medicinska sestra, a ne kreten“, „Pomozite nama i našim pacijentima“, „Ja želim da pišem izveštaje, a ne izjave“, samo su deo transparenata kojima lekari i medicinske sestre neumorno pokušavaju da ukažu na teške uslove, mobing i maltretiranje kojima su već predugo izloženi od strane uprave Instituta.

Foto:Nova.rs

„Na posao idemo sa strepnjom, svesni da svaka od nas može da bude Jelena Lazarević, Olivera Stanković ili Ivica Jeremić. Građani Srbije, oni kojima ste nekada aplaudirali, sada traže da uradite nešto veoma važno za njih! Tražimo smenu doktora Gorana Radunovića i trenutnog rukovodstva koji nas vode u sunovrat. Nije Institut za reumatologiju Goran Radunović, Institut, to smo svi mi sa našim pacijentima!“, naglasila je u obraćanju okupljenima Olivera Mladenović, medicinska sestra u ovoj ustanovi.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle emotivnih obraćanja zaposlenih, okupljeni lekari, medicinske sestre, svi zdravstveni radnici, pa i njihovi pacijenti, koji su došli da pruže podršku, pustili su istovremeno desetine balone sa natpisom „Smena“, da lete prema nebu, simbolično prikazavši na taj način nadu u skoriji odlazak v.d. direktora Gorana Radunovića.

Iako su balone pustili da lete visoko, oni su promenili pravac i uputili se baš prema Institutu za reumatologiju, kako bi i uprava, kroz prozor, možda mogla da ih ugleda, pa da uskoro „lete“ sa njima.

Foto:Nova.rs

Peticiju za smenu v.d. direktora potpisalo 165 zaposlenih

Zbog neprimerenog ponašanja v.d. direktora prof. dr Gorana Radunovića, nipodaštavanja i zastrašivanja zaposlenih i primene dvostrukih standarda, peticiju za njegovu smenu potpisalo je junu ove godine 165 zaposlenih u Institutu za reumatologiju, što čini više od dve trećine ukupno zaposlenih, odnosno 80 odsto zdravstvenih radnika, uključujući i 70 odsto nastavnika i saradnika Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, koja je potom i zvanično predata ministarki zdravlja i predsednici Vlade RS.

Foto:Nova.rs

„Zahvaljujući medijskoj podršci na našim prethodnim protestima, organizovan je sastanak naših predstavnika sa Ministarkom zdravlja prof. dr Danicom Grujičić, a zatim i sa predsednicom Vlade republike Srbije, Anom Brnabić. Međutim, situacija u Institutu  za reumatologiju se pogoršava iz dana u dan, naročito posle objavljenog skandaloznog audio snimka, u kom v.d. direktora prof. dr. Goran Radunović, viče na medicinsku sestru, preti joj i naziva je pogrdnim imenima. Svakodnevno se  suočavamo sa nedopustivim verbalnim ponižavanjem, a od skora i fizičkim nasiljem od strane v.d. direktora. I pored nekoliko prijava podnetih za verbalno nasilje i mobing, prof. dr Goran Radunović nastavlja sa pretnjama i zastrašivanjem, nastavlja da nas diskredituje u profesionalnom i moralnom smislu“, kažu zaposleni.

Foto:Nova.rs

Oni ističu da je ukinuta svaka mogućnost komunikacije sa njim, jer se “blindirao” u svom kabinetu, ispred kog je postavio interfon i kamere.

„Ne održavaju se stručni sastanci, haotično se zaposlenima menjaju radna mesta, tako da je funkcionisanje Instituta za reumatologiju ozbiljno ugroženo, a rešenja još uvek nema. Uprkos nastojanju v.d. direktora da na sve moguće načine osujeti sindikalno delovanje lekara, zakonom propisano, uspeli smo da našu podružnicu vratimo centrali Sindikata lekara i farmaceuta. S obzirom da smo do sada iscrpli sve mogućnosti, da i pored upornog ometanja v.d. direktora, održimo kontinuitet rada zbog naših pacijenata, doneli smo odluku da naša dva sindikata (Sindikat lekara i farmaceuta Srbije i Sindikat medicinskih sestara i tehničara) proglase štrajk od 26. oktobra 2023. godine, u skladu sa Zakonom“, najavljuju zaposleni u Institutu.

BONUS VIDEO: O stanju na Institutu za reumatologiju – Olivera Stanković INTERNISTA REUMATOLOG

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar