Foto: Nova.rs, FoNet/Marko Dragoslavić, Privatna arhiva

Zbog problema sa srcem, dijabetesom, bubrezima, ali i brojnim drugim zdravstvenim komplikacijama, Miloje Radović (48) iz Beograda, otišao je početkom marta u dom zdravlja, gde mu je izabrana doktorka napisala hitan uput za endokrinologa u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS). Uput je, međutim, bio prazan, tačnije bez zakazanog datuma, jer slobodan termin, kako mu je rečeno, do 2025. godine - ne postoji.

Povišen krvni pritisak, šećer, benigni tumor iznad bubrega, razlozi su za hitno endokrinološko ispitivanje u Kliničkom centru.

Foto: Privatna arhiva

“Nakon što sam dobio izveštaj sa ozbiljnom dijagnozom i podužom terapijom, otišao sam kod doktorke u moj dom zdravlja po uput za endokrinologa. Kada sam ušao u ordinaciju, pogledala je izveštaj lekara specijaliste kod kojeg sam prethodno bio i koji je indikovao hitan endokrinološki pregled. Odmah mi je napisala uput, međutim na njemu nije bilo zakazanog datuma kad treba da odem kod lekara”, priča za Nova.rs Miloje, kojem je osim hitnog pregleda, naknadno savetovano da nađe i – vezu!

Zakazivanje za 2025. godinu

Doktorka u domu zdravlja iskreno mu je rekla da termina nema.

“Naglasila mi je da ne može ništa da mi zakaže do kraja godine, jer su svi termini zauzeti. Pitala me je da li poznajem nekoga u Kliničkom centru, da li bi neko mogao da mi pomogne da odem na specijalistički pregled, jer drugačije nema šanse. Naglasila je da, ako ne uspem ništa da ‘sredim’, da dođem opet sledećeg meseca, pa ako neko odustane i neki se termin otvori, zakazaće mi. Ako se to ne desi, onda da se opet narednog meseca vidimo, i tako do iznemoglosti, dok se meni za to vreme bolest i opšte stanje pogoršava”, revoltirano priča naš sagovornik, kojem je zdravlje ozbiljno ugroženo.

Foto: Privatna arhiva

Pre nego što je dobio uput za Kliniku za endokrinologiju, Miloje je hitno upućen na CT (skener) abdomena. Nažalost, i tada je, već očekivano, dobio uput bez zakazanog termina.

“Kada sam pitao da mi zakažu snimanje skenerom, rekli su da je prvi slobodan termin u aprilu 2025, što je za više od godinu dana. Imam bolove, ne osećam se dobro, doktori mi uporno pričaju da moram da završim svu dijagnostiku, da pribavim sve papire, kako bih dobio odgovarajuću terapiju, a niko i nigde ne može da mi zakaže pregled”, naglašava Miloje, koji je, nakon što je čuo za prvi slobodan datum za skener, odmah otišao u privatnu zdravstvenu ustanovu.

Foto: Nevena Milovanović/Promo

Ova vrsta dijagnostike u privatnoj ustanovi košta između 19.000 i 20.000 dinara.

Pročitajte još:

“To je za većinu građana Srbije ogroman novac, a ja sam preko firme imao neki popust, pa me je koštalo nekoliko hiljada manje. Sramota je da ljude maltene teraju da idu kod privatnika, jer u državnim ustanovama nema termina. Nije pitanje da li ja hoću ili neću da čekam, nego ne smem, vreme prolazi, a nemam dijagnozu. Ispostavilo se da postoji tumor iznad levog bubrega, na sreću benigni, ali to bih saznao u aprilu sledeće godine da nisam otišao privatno na snimanje. Sad je ista situacija sa pregledom, očigledno, ako ne pronađem vezu, moram da idem privatno na lečenje”, objašnjava Miloje.

Na magnet „samo jednim klikom“

Krajem 2022. godine, kada je Danica Grujičić postavljena za novu ministarku zdravlja, jedna od prvih mera, koje je uvela, bila je promena zakazivanja specijalističkih pregleda. Naime, pregledi su se do tada zakazivali samo od 1. do 5. u mesecu, a sada je moguće “rezervisati” termin svakoga dana. Ovaj plan je, nažalost, ostao samo na lepim rečima. Praksa nikada do kraja nije zaživela, ne zato što ustanove ne poštuju protokol, već nema ni blizu dovoljno lekara specijalista, za broj termina potrebnih srpskim pacijentima svakoga dana.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek, izjavio je u decembru 2022. da se specijalistički pregledi više neće zakazivati od 1. do 5. u mesecu, već svakodnevno, kako bi bolest bila što pre otkrivena i lečenje započelo u najkraćem roku. On je tada naglasio da po toj staroj dinamici zakazivanja pregleda, onom pacijentu koji dođe 10. ili 15. u mesecu, može biti veoma ugroženo zdravstveno stanje, pa i život, i da se stoga to moralo promeniti. Međutim, promene su neizvodljive u deficitarnom kadrovskom sistemu, pa su pacijenti i dalje primorani da se leče u privatnim ustanovama.

Foto:TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

Čekanje na dijagnostiku u Srbiji je uobičajena pojava, na koju svaki pacijent “računa”. Pregled koji se, međutim, najduže čeka, je magnetna rezonanca (MR), zbog čega je u novembru prošle godine ministarka Grujičić najavila zakazivanje MR samo jednim klikom. Ovaj sistem uveden je u ustanove u Beogradu, ali je plan da zaživi u celoj Srbiji. Ipak, i jedan klik je izgleda nemoguće dostići, a dokaz su pacijenti u našoj zemlji, najčešće u glavnom gradu gde bi ovaj sistem već uveliko trebalo da radi, koji i dalje, mesecima čekaju na ovu važnu dijagnostiku, koja uglavnom određuje dalji tok lečenja.

***

BONUS VIDEO: Užasno stanje klinike za endokrinologiju KC Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare