Foto: Shutterstock

Krajem prošle godine, u srpsko zdravstvo uvedena je promena – zakazivanje specijalističkih pregleda moguće je obaviti svakog dana, umesto od 1. do 5. u mesecu kako je nalagala dotadašnja praksa. Međutim, sistem još uvek nije profunkcionisao, pa je i ministarka zdravlja Danica Grujičić ove nedelje izjavila da “situacija sa zakazivanjem pregleda kod specijalista još uvek nije dovoljno dobra”. Tome u prilog govori i jedan slučaj iz Doma zdravlja Vračar, o kome je obavestilo udruženje potrošača “Efektiva”.

Kako je za Nova.rs rekao predsednik ovog udruženja Dejan Gavrilović, pacijentkinja M.G. je u sredu, 25. januara otišla u Dom zdravlja Vračar kako bi zakazala ultrazvuk.

Budući da je praksa u ovom domu zdravlja takva da se pregledi zakazuju poslednjeg petka u mesecu, za naredni mesec, pacijentkinji je rečeno da dođe u petak, 27. januara.

Pročitajte još:

“Ona je u 8:15 već bila u domu zdravlja, a oni rade od 7. Međutim, ista osoba koja joj je u sredu rekla da dođe u petak, rekla joj je da je zakasnila i da su svi termini za naredni mesec već popunjeni”, objašnjava Gavrilović.

Ono što nije jasno, dodaje Gavrilović, jeste – kako je moguće da se svi termini za narednih mesec dana razgrabe u sat vremena.

“Ako ih već u sredu nije bilo, zašto odmah nisu rekli da ih nema, nego je pacijentkinja morala da dolazi u petak?”, pita se Gavrilović.

On ističe da se mnogo građana bori sa ovim problemom, širom zdravstvenog sistema, a da nije retkost da lekari, pod izgovorom nedostatka termina, nude pacijentima svoje usluge privatno kako ne bi čekali.

“Ovde je magnetna rezonanca nemoguća misija, a isto važi i za operacije. A onda, kada termina nema, lekari kažu ‘ko zna kada ćete doći na red, evo moja vizit karta, mogu to da vam uradim privatno’”, objašnjava Gavrilović.

Iako se Efektiva bavi prvenstveno problemima potrošača, Gavrilović kaže da se s vremena na vreme bave i ovakvim problemima sa kojima se građani često susreću, te da će ovu temu “isterati do kraja”, kako bi došao do odgovora šta je razlog zbog kog se u pomenutom domu zdravlja ovakve stvari dešavaju često.

Podsetimo, ministarka zdravlja Danica Grujičić ove nedelje je rekla da situacija sa zakazivanjem specijalističkih pregleda još uvek nije dobra, posebno kada je reč o gastroenterološkim i endoskopskim pregledima, ali da će biti normalizovana u drugoj polovini februara.

Ona je navela da je veliki problem i zakazivanje magnetne rezonance, kao i da su prioritet onkološki pacijenti.

BONUS VIDEO Kako radi novi sistem zakazivanja pregleda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare