kosančićev venac
Ilustracija; Foto:Shutterstock/Bobica10

Odobornička grupa "Srce grada" pozvala je zainteresovane građane i komšije da 27. jula u 8 časova u zgradi Gradske uprave grada Beograda učestvuju u javnoj raspravi i spreče usvajanje izmene Plana detaljne regulacije za Kosnačićev venac, koji bi omogućio da se "čuveni pejzaž srca Beograda, topli i rustični skyline Kosančićevog venca, bude uništen pohlepom i tajnim dogovorima iz kafane ili stadionske lože".

Saopštenje odborničke grupe „Srce grada“ koje potpisuje Đorđe Miketić prenosimo u celosti:

Kakav je to tajni spoj između bivših sportista, pogotovo fudbalera i pomahnitale divlje gradnje? Jasno je da sa bivši sportisti sa određenom svotom ušteđenog novca, uz par kafanskih pogodbi i isključen inspekcijski nadzor mogu lako zaraditi ogromne svote novca, ali da li je profit, iako ogroman, jedini motiv?

Tačnije, da li zaista sve staje na uobičajenom nepotizmu i dobroj prilici da se zaradi izvrdavajući sistem ili ozbiljnije sheme i tajni dogovori između politike i sporta stoje iza ovog trenda?

Najveći primer za koji su verovatno svi čuli je građevinska imperija Dejana Stankovića kao suvlasnika firme Stefial, odnosno Maison Royale. Nakon nekolicine izgrađenih zgrada u centru Beograda a potom i veoma sumnjivog ozakonjenja zgrade u Kursulinoj ulici na Vračaru jer gabarit ovog kompleksa uveliko prevazilazi propisane norme, na redu su još dva ogromna projekta.

Povezane vesti:

Prvi podrazumeva izgradnju stambeno poslovnog kompleksa koji zahvata ceo blok na Slaviji između ulica Nemanjine, Kralja Milana i Svetozara Markovića. Za ovaj urbanističko-građevinski poduhvat nismo videli nikakve studije održivosti i uticaj na postojeću infrastrukturu već samo skicu kolosalne zgrade koja natkriljuje park i trg. I da, najavi da će to biti luksizni stanovi od preko 3500 evra po kvadratu. Ovaj multimilionski projekat ipak ne zadovoljava nekadašnjeg golgetera, a danas i trenera Crvene Zvezde, već se sprema i za obilnu gradnju na najekskluzivnijem ali i zakonom zaštićenom prostoru istorijsko-ambijentalne celine Kosančićevog venca. Tu se sprema izgradnja nekakvog Royal Art Residence objekta, na najelitnijoj lokaciji u Beogradu, na Kosančićevom vencu sa spa centrom, teretanom, bazenima, garažama, a u reklamnom flajeru saznali smo da će i fasada biti od klesanog kamena sa velikim francuskim balkonima, prostranim terasama i ukrašenim žardinjerama po ugledu na arhitekturu i šarm Pariza!

Gospodo iz Urbanističkog zavoda, Zavoda za zaštitu spomenika, Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove i naravno svakom članu iz Komisije za planove grada Beograda ponavljamo da samo javne ustanove kulture dolaze u obzir za gradnju ili rekonstrukciju (obnova porušene Narodne biblioteke Srbije). Bilo kakva komercijalna gradnja luksuznih objekata i hotela, kao i podizanje spratnosti iznad sadašnjeg gabarita, će se smatrati kao združeno kriminalno delovanje protiv našeg grada, naše istorije i našeg identiteta. A za to ćemo tražiti profesionalnu, krivičnu i političku odgovornost, svih, pa i do poslednjeg urbaniste i saobraćajca, potpisnika ovih planova.

Stoga sve zainteresovane građane i komšije pozivamo da 27. jula u 8 časova u zgradi Gradske uprave grada Beograda (Kraljice Marije 1) učestvuju u javnoj raspravi i spreče usvajanje izmene Plana detaljne regulacije za Kosnačićev venac.

Čuveni pejzaž srca Beograda, onaj topli i rustični skyline Kosančićevog venca koji se nalazi na svim fotografijama, bezmalo od kada postoje fotoaparati, će biti uništen pohlepom i tajnim dogovorima iz kafane ili stadionske lože.

Dragi naš Dejane, čuveni Deki, ne treba nama lažni šarm Pariza, već samo da ostavite Beograd i njegov šarm na miru!

Nije jasno odakle ovakav iznenadni proboj Stankovićevih firmi, da li se ovim putem isplaćuje trener našeg slavnog kluba ili se umiruju navijači i armija zvezdaša koji su nekada itekako bili buntovni, međutim, svi oni divni driblinzi za pamćenje i svi golovi ovog izuzetnog fudbalera, ne mogu i ne smeju biti dovoljni za dopuštanje ovakve nekontrolisane gradnje, kršenje propisa i trajno ruiniranje najvrednije kulturne baštine Beograda i Srbije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar