Građani iz odborničke grupe "Srce grada" i združenih inicijativa, u okviru kojih se nalaze i "Pešaci nisu maratonci i "Bitka za Košutnjak", prekinuli su danas sednicu opštine Stari grad na kojoj je trebalo da bude prikazana maketa novog projekta za preuređenje istorijsko-ambijentalne celine Kosančićev venac. Na ovu akciju pozvali su članovi odborničke grupe Srce grada koji su prethodno pokrenuli i peticiju sa apelom da se hitno obustave svi gradski urbanističko – građevinski projekti do okončanja pandemije.

Prema rečima predsednika ove odborničke grupe Đorđa Miketića i jednog od osnivača platforme Združene inicijative i pokreti, u ovom trenutku je neophodno na svim nivoima zaustaviti bilo kakvo donešenje odluka koje bi po zakonu trebalo da uključuje građane.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Danas imamo situaciju da se pod maskom pandemije u nekoliko navrata već pokušava zaobilaženje građana u procesima javnih rasprava. Pre samo dva dana bili smo svedoci slične situacije u slučaju Makiškog polja. Takođe, mi nismo nužno protiv revitalizacije ovog gradskog područja, a još manje protiv projekata koji bi trebalo da doprinesu kulturnoj ponudi Beograda, ali smo snažno protiv toga da se jednog jutra probudimo i vidimo bagere na padini ka Savi, a da mi kao zainteresovani građani ne znamo šta je odlučeno, ko su investitori, koliko će nas takav projekat koštati i da li je zaista taj prostor namenjen svim građanima“, istakao je Miketić.

Podsetio je i da je javni uvid za plan detaljne regulacije ovog područja već jednom odložen sredinom avgusta ove godine, takođe uz pritisak javnosti. Građani, nevladine organizacije i mnoga strukovna udruženja ovih dana su u snažnom otporu prema pokušaju vlasti da ipak neke od javnih uvida sprovede i na taj način ipak postavi temelje za neke od budućih projekata koje planira da realizuje.

Ovim zahtevima pridružila se i odbornička grupa Srce grada pozivajući vlast pre svega na odgovornost prema građanima.

„Na snazi su vanredne mere epidemiološke zaštite, mnoge državne službe zatvorile su svoja vrata za prijem stranaka, a građanima Srbije i Beograda su zabranjeni skupovi što apsolutno onemogućava bilo kakvo učešće građana u cilju zakonskog i nužnog uključivanja u sam tok realizacije ovih projektata. Stoga, ovim apelom opominjemo aktuelnu gradsku, ali i republičku upravu da ne pokušava trenutnu alarmantnu situaciju po javno zdravlje iskoristiti kao dimnu zavesu za ubrzanu realizaciju sumnjivih projekata, često i nezakonitih, a koji su svakako u suprotnosti sa javnim interesom ili doneti bez upita javnosti“, napisali su u svom saopštenju članovi ove odborničke grupe.

Oni su prilikom prekidanja javne sednice podneli na uvid i preko četiri stotine potpisa pomenute peticije ukazavši na snažnu podršku građana Starog grada.

Ispred zgrade opštine nalazili su se i aktivisti Inicijative „Ne davimo Beograd“.

Dobrica Veselinović ispred ove inicijative kaže da on nije ulazio na sednicu, već je sa građanima bio ispred.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Rade isto što i sa Makišem. U aprilu su doneli odluku o obustavljanju javnih uvida i sednica zbog pandemije. Onda su n aleto to vratili, a pre ovog sa Makišem u subotu objavljuju novi pravilnik, prema kojem po svakoj podnetoj primedbi sednici može da prisustvuje po jedna osoba. Posle javnog dela sednice, obično sledi zatvoreni deo, na kojoj se donosi odluka. Još ne znamo šta su odlučili, ali pretpostavljamo da će sve primedbe biti odbijene“, navodi Veselinović.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare