Đorđe Miketić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Poslanik stranke Zajedno u Skupštini Srbije Đorđe Miketić zatražio je danas od ministra građevinarstva, saonbraćaja i infrastrukture Gorana Vesića da hitno zabrani prevoz opasnih materija kroz Vračarski tunel u Beogradu.

Miketić je ovo zatražio nakon smrtonosnog iskakanja voza punog amonijaka u Pirotu i još nekolikolicine železničkih nesreća i prevrtanja koje su se desile u Srbiji u proketlih nekoliko nedelja.

„Ministar mora shvatiti da je ovo poslednja opomena i da hitno moramo sprečiti tempiranu katastrofu koja preti Beogradu. Svake noći ispod Beograda prolaze kompozicije sa najrazličitijim opasnim ali i eksplozivnim
materijama. Najčešće su to naftni derivati, tečni naftni gas, sumporna, sirćetna i azotna kiselina, veštačka đubriva i amonijak“, naveo je Miketić u pisanoj izjavi.

On je dodao da ukoliko bi se opasni (otrovni, zapaljivi, eksplozivni) teret izlio u tunelu, ne postoji mogućnost intervencije vatrogasno-spasilačke brigade, a zbog uzanog prostora tunela i velike naseljenosti – posledice bi bile, kako je istakao, užasavajuće.

„Zapisnik o inspekcijskom nadzoru iz maja 2018. kaže da vatrogasno spasilačke brigade Beograd nema mogućnosti za intervenciju ukoliko dođe do požara ili izlivanja opasnih materija. Spasilačke ekipe nemaju potrebnu opremu – boce sa kiseonikom za gašenje požara više od nekoliko minuta, nemaju specijalno šinsko vozilo za gašenje požara, niti mogu da priđu vatrogasnim kolima ka stanicama ‘Pančevački most’ i ‘Karađorđev park'“, rekao je Miketić.

Poslanik stranke Zajedno je istakao da zbog neplanskog razvoja železnice, rekonstrukcije pruga koje se ne koriste i ukidanja delova pruge iako most preko Dunava i dalje nije završen, svu „odgovornost za ovakvu tempiranu bombu snosi SNS“.

„Ovo je potencijalna katastrofa koja bi imala nesagledive posledice i smrtne ishode, a koju današnji ministar Vesić rešava po pitanju: Valjda neće.  Stoga, hitno zabraniti prevoz opsanih materija dok se most preko Ade Huje ne završi, a do tada opasne materije prevoziti drumskim ili rečnim saobraćajem. Ovo jeste skuplje za prevoznike, ali mi verujemo da životi ljudi nemaju cenu“, poručio je Miketić.

Podsetimo, putnički voz koji se ranije danas kretao iz Prahova ka Zaječaru delom je ispao iz šina kada je iskliznula dizelno-motorna garnitura.

Na svu sreću, nema povređenih, a reč je o vozu koji je u 8.55 krenuo iz Prahova i uputio se za Zaječar, gde je trebalo da stigne u 11.10, ali je u pet minuta do 11 došlo do iskliznuća kod sela Trnavac.

***
BONUS VIDEO – Kod Zaječara putnički voz iskliznuo iz šina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar