Jovanovići bez struje Foto: N1

Porodica Jovanović već pet meseci živi bez struje u beogradskom naselju Resnik. Iako su predali svu potrebnu dokumentaciju, dobili rešenje i platili troškove priključenja, struja im još nije uvedena. Iz elektrodistribucije na pitanje kada će biti, rečeno im je da pitaju Svetog Petra i da bi sve bilo brže da nisu ušli u proceduru, nego da su se dogovorili u sopstvenoj režiji.

Godina je 2023, a u prestonici Srbije, trinestogodišnji Mateja uči u mraku.

„Moja najveća želja je da imam struju, da olakšam i mami i sebi, svima bi nam bilo lakše… Da mama ne pere na ruke, da može da pravi ručak, normalno kao svi i da ja mogu normalno da učim“, navodi Mateja Ilić za N1.

Struja ovoj tročlanoj porodici nije isključena, već nikada nije ni priključena.

„U 4 sata ovde je već mrak. Mi se grejemo na drva, ali osvetljenja nema, tople vode nema, grejemo vodu, peremo veš, grejemo vodu da kupamo se. Imamo đaka koji je odličan, koji uči pod lampom građevinskom“, priča nam Nionela Jovanović.

Saga s mrakom traje od kada su se u junu uselili u novu kuću. Samo dva meseca čekali su rešenje o priključku. Potom su uplatili 130 hiljada za priključenje, ali već mesec dana majstora nema. Nema ni konkretnog odgovora od zaposlenih u Elektrodistribuciji.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kako je on meni rekao – ljudi čekaju i po godinu dana. I da možda Sveti Petar zna kad ćemo dobiti struju. Tim rečima“, priča Jovanovićeva.

U odgovoru N1 Elektrodistribucija Beograd je koristila drugačiji rečnik. Kažu – priključiće Jovanoviće na struju u najkraćem mogućem roku. Ali, ne preciziraju kada. Do tada, akumulatori i građevinske lampe u ovoj kući rade u punom pogonu.

„Jedina opcija koju vam ostavljaju jeste da molite Boga kada ćete imati struju u 21. veku, koju ste pošteno platili i krvavo zaradili“, dodaje ona.

A možda molitva Bogu ne bi bila potrebna da je poslušala savet zaposlenog u Elektrodistribuciji. Audio snimak tog dijaloga preslušala je i ekipa N1.

„On je u tom razgovoru rekao da smo išli u sopstvenoj režiji, kako bih rekla između redova, da smo to nešto malo drugačije nelegalno, da bi to išlo mnogo brže. (…) Znači u tom momentu ima i podizvođača, u tom momentu ima i uslova za priključak i u tom momentu nije potrebno ništa“, dodaje.

Na ove tvrdnje EDB odgovara da postoji mogućnosti da korisnik uputi molbu za izvođenje radova u sopstvenoj režiji. A pošto to u ovom slučaju nije urađeno, radove po utvrđenoj proceduri izvodi Elektrodistribucija.

BONUS VIDEO: Šid u mraku, ekipe EMS na terenu: Obilne padavine izazvale veliku štetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare