Foto: Shutterstock

Građani Niša kojima godinama već nemaju struju imali su danas priliku da o ponovnom priključenju na elektromrežu razgovaraju u Gradskoj kući sa predstavnicima grada i niške Elektrodistribucije. Po različitim osnovima, uglavnom zbog zaostalih dugovanja, više od 5.000 domaćinstava na području Niša isključeno je sa elektromreže, pa se u Gradskoj kući s vremena na vreme organizuju sastanci sa građanima, kako bi njihov veliki problem bio rešen.

Sastanci u Gradskoj kući otkrivaju tragične sudbine velikog broja niških porodica – bez struje su i duže od jedne decenije, sa malim penzijama i minimalnim platama i skoro nikakvim šansama da sijalice ponovo zasvetle u njihovim domovima.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Nadica Cvijanović koja živi u mraku već 12 godina i Dejan Mitić čijoj je desetočlanoj porodici struja isključena pre devet godina, bili su među građanima koji su danas došli u Gradsku kuću ne bi li rešili svoje probleme sa električnom energijom.

Nadica Cvijanović je kazala da da joj je struja isključena pošto dve i po godine nije mogla da plaća račune, jer nije imala nikakve prihode.

„Izdržavali smo se od suprugove invalidske penzije, međutim kada je on preminuo bile su mi potrebne dve i po godine da rešim papire i nastavim da primam njegovu penziju. Taj postupak je dugo trajao zato što smo mi raseljena lica iz Bosne i Hercegovine. Za te dve i po godine račun za struju je dostigao negde oko 80.000 dinara. Međutim, sa kamatom je mnogo uvećan, a sada i ne smem da pitam koliki je jer oni kucaju, kucaju kamatu. Išla sam u Elektrodistribuciju da pitam da platim na više rata. Kada su mi obračunali ispalo je da bi pola od moje penzije od 23.000 dinara trebalo da mesečno dajem za struju“, objasnila je Cvijanović.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ona je kazala da „živi nekako“ i snalazi se zahvaljujući dobrim komšijama.

„U komšiluku pogledam neku seriju na televizoru, napunim bateriju na telefonu. Nemam nikoga ko bi mogao da mi pomogne. Sin i ćerka imaju svoje porodice, ali se ni oni nisu snašli nakon dolaska iz Bosne u Srbiju, tako da nisu u prilici da mi pomognu. Imali smo rođake u Bosni dok smo živeli tamo, dok smo imali lep život, svoj stan i platu. Kada smo morali da dođemo u Srbiju bez ičega, svi ti rođaci koji su nam bili veoma dragi i sa kojima smo se mnogo voleli, nestali su“, rekla je Cvijanović.

Pročitajte još

Nišlija Dejan Mitić rekao je da su muke sa strujom njegove porodice počele onog dana kada su im strujome u kući zamenili strujomerom na banderi.

„Tada su počeli da nam stižu računi od 15.000 i 20.000 dinara, što je duplo više nego što smo do tada plaćali. Pisali smo jednu, drugu, treću žalbu, ali bezuspešno i tu nam se nagomilao dug od 140.000 dinara, zbog koga su nam pre devet godina isključili struju. Kada smo otišli da zatražimo da nam ponovo priključe struju zatražili su nam da isplatimo stari dug iz 90-tih godina, pa da nas tek onda priključe. Taj dug nastao je u vreme inflacije, jer otac i majka nisu mogli da izdržavaju brata i mene i da plaćaju sve račune. Elektrodistribucija je u to vreme zaračunavala ogromne kamate. Račun za struju bude 2.000 dinara, a oni dodaju još 20.000 dinara kamate. Sada taj stari dug premašuje milion dinara. Kada bi potpisali ugovor o isplati to znači da bi sami sebi stavili „glave u torbu“. Nema šanse da toliki novac isplatimo , istakao je Mitić.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

On je dodao u jednoj kući živi njih desetoro, otac, majka, brat i on sa suprugama i decom.

„Morali smo da kupimo agregat i da postavimo solarne panele, ali sa tim nemamo dovoljno struje. Uz to na panelima treba da se menjaju baterije, a jedna košta 500 evra. Nadamo se da ćemo da rešimo problem i da ćemo ponovo biti priključeni na elektromrežu. Zbog te nade svih ovih devet godina redovno plaćamo one fiksne troškove za struju koji mesečno iznose između 800 i 900 dinara, a sada 1.500 dinara“, kazao je Mitić.

Iz kabineta gradonačelnice Niša Dragane Sotrovski danas su saopštili da je do sada zahteve za ponovno priključenje struje podnelo 151 domaćinstvo, za njih 120 su urađena rešenja, a 111 domaćinstava je uplatilo novi priključak. Izgrađeno je ukupno 110 priključaka, a na elektromrežu je priključeno 91 domaćinstvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare