Foto: Vesna Lalić, Dragan Mujan/Nova.rs

Sećate li se fotografije na kojoj sedmogodišnja Maša Bošković iz beogradskog naselja Busije u potpunom mraku sedi za stolom, dok njena majka pali sveću i drži uperen mobilni telefon kako bi devojčica uradila domaći zadatak? Oni, kao i još 1.118 članova domaćinstava u Beogradu nemaju struju punu četiri godine. Neki od građana koji se godinama bore za priključak na elektroenergetsku mrežu su 30. decembra prošle godine bili na razgovoru u Elektrodistribuciji Beograd. Kako ovaj veliki problem nije rešen ni posle više od dve nedelje, viber zajednica "Želimo struju u 21. veku" koju čine ovi zabrinuti ljudi, organizuje skup ispred Predsedništva Republike Srbije u sredu 18. januara u 11:30 časova.

„Podržite svoj narod da ne živi više u mraku!“ glasi slogan ove viber zajednica koja će se prekosutra ponovo boriti da napokon dobiju struju jer, kako kažu, dosta je bilo mraka.

Foto: Nova.rs

Podsetimo, Marko Stevanović kog smo 30. decembra prošle godine ispred Elektrodistribucije Beograd u Jevremovoj ulici na broju 26-28 zatekli sa dvoje mališana, rekao je za Nova.rs da je „njihovom mraku kraj“ i da u 21. veku niko ne može da živi bez struje.

Pročitajte još:

„Ne možemo više da izdržimo. Lično ja sam sa ovih mojih deset prstiju sagradio kuću, pomagali su mi roditejli, braća, kumovi i prijatelji. Niko od nas nije zidao kuću zbog zarade i luksuza. Ustavnim i socijalnim prvaima zaslužujemo da imamo krov nad glavom, kao i osnovne stvari za život poput struje. Pojedine porodice imaju sreću da od svojih komšija koji imaju priključak na elektroenergetsku mrežu, dobiju povremeno produžni kabl da deca završe domaći zadatak nad svetlom, kupaju se, pojedu kuvani i topao obrok . Deca telefone i tablete koje su dobili za učenje, moraju da pune kod drugara i rodbine. Da li je to svrha naših života?“, pita se uznemiren Marko.

Foto: Nova.rs

Zajedno sa njim, rame uz rame bili su i Davor Divljanić i njegova supruga koji su pozajmljivali struju od komšije, sve dok im nije oduzeo kabl jer je, kako tvrdi Davor, dobijao pretnje od kontrolora Elektrodistribucije Beograd. Ipak, direktor ove kompanije Aleksandar Jokić rekao je Davoru da sme da pozajmljuje struju od komšije do 15. januara ove godine.

Šta se desilo sa Davorom, ali i svim ovim porodicama koje žive u mraku, saznaćemo u sredu na protestu.

BONUS VIDEO: Ne može više ni da se živi ni da se umre: Tužna sudbina baka Nade koja živi u blatnjari bez struje i vode

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar