Lena Marković Foto: Privatna arhiva

Milanovčanka Lena Marković boluje od cerebralne paralize. Ona je apsolvent psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a zbog svojih zdravstvenih problema otišla je na procenu radnih sposobnosti u junu prošle godine. U toj zdravstvenoj ustanovi je umalo proglašena nesposobnom za rad.

„Otišla sam na pregled. Bila sam tamo skoro dva sata. Psihološkinja je na izveštaju napisala da mi je stepen inteligencije 50, napomenuvši da ništa od testova nisam dobro uradila“ priča za naš portal Lena Marković. Kako kaže njen zaključak psihologa je bio da naša sagovornica ima ograničenu sposobnost za rad, a Lena planira da aplicira više mesta za posao.

Napominje da joj je ostalo pet ispita i u januarskom roku namerava da završi školovanje. Lena napominje da je reč o kliničkom spihologu koja je radila u bolnici u Gornjem Milanovcu, a u međuvremenu je otišla u penziju.

„Bila sam šokirana njenim izveštajem i ocenom. Uprkos mojoj bolesti stigla sam skoro do kraja školovanja. Uložila sam veliki rad i napor za to“, priča Lena.

Prema njenim rečima, nakon toga se obratila i povereniku za ravnopravnost i ispričala komletnu situaciju.

„Potom sam otišla kod drugog psihologa u Čačak u Medicinu rada. Ona je pročitala prvobitni izveštaj i rekla da „ova žena nije normalna“. Provela sam kod nje ceo sat i dala ocenu da sam sposobna za obavljanje radnih aktivnosti“, priča nam Lena. Upitali smo je da li se obratila direktoru milanovačke bolnice, a ona kaže da jeste.

„Tu sam izgubila dragoceno vreme. Na moje pitanje zašto sam dobila takvu ocenu rekao mi je da možda koleginci nije bio dan. Imala je verovatno „žutu minutu“. Verovatno nije tako mislila“, odgovorio mi je direktor Predrag Šutić braneći psiholološkinju.

Direktor milanovačke bolnice kaže za naš portal svako od lekara ima pravo na svoju procenu, a koleginica je nedavno otišla u penziju.

„Ta osoba je dolazila kod mene (Lena). Koliko znam doktorka je uvek bila pedantna prilikom rada i imala je pravo da iskaže svoje mišljenje. Rekao sam devojci da ode kod drugog psihologa i traži procenu“, kazao nam je Predrag Šutić. Na naše pitanje kada je psihološkinja otišla u penziju direktor kaže krajem prošle ili početkom ove godine.

Inače, Lena Marković živi sa roditeljima i mlađom sestrom. Veoma je vredna i namerava da u januaru završi fakultet i nađe posao, najverovatnije, u struci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare