Za nepunih 20 dana biblioteka "Milutin Bojić" u Kotežu dva puta se našla na meti vandala. U biblioteku je provaljeno, prozori su porazbijani, police porušene, knjige razbacane. Ono što ovaj slučaj čini gorim je zapravo sumnja da je ovo obesni čin grupe delinkvenata koji su odlučili da svoj bes iskale na knjigama.

Ovo nije prvi put da je biblioteka demolirana, ali je sada najgore.

„Nekad uspeju da provale, a da ništa ne razbiju, sad su baš otišli do kraja. Ušli su verovatno preko vikenda. Kolega koji tu radi je bio na odmoru, kada se vratio, zatekao je potpuno polupanu biblioteku“, kaže za Nova.rs Jovica Krtinić, direktor biblioteke „Milutin Bojić“.

Dodaje i da je slučaj prijavljen policiji koja je izašla na lice mesta, obavila uviđaj i uzela otiske.

„Uglavnom, naš objekat je uz samu pijacu i oni se penju preko grova i upadaju gore. Sad idem upravo tamo da to dovedem u red, da stavimo nešto na prozor. Nisu ušli u ovaj deo gde nam je tehnika. To je čista obest, nije tu, čini mi se nikakav motiv bilo kakva krađa, niti je motiv da se nama pošalje neka poruka. To je onako iz besa“, kaže sagovornik našeg portala.

Krtinić napominje i da je biblioteka na meti napada bila dva puta u nepunih 20 dana.

„Prvi put su nam razbili prozor i ušli unutra, ali tada nisu ništa dirali. Ovog puta su se baš uživeli, Sve je poobarano. Tek sad se spremamo da idemo tamo, čekali smo da prođe uviđaj“, ističe direktor ove biblioteke.

PROČITAJTE JOŠ

Kaže i da su juče razgovarali sa ljudima na obližnoj pijaci, koji prolaze kroz slične probleme.

„Jedna gospođa mi je rekla da ta grupa negde oko osam uveče krene da se penje po krovovima i da svašta rade. Prilično je jedna napeta situacija. Imam utisak je da reč o jednoj bandi koja se iživljava iz čiste obesti“, kaže sagovornik Nova.rs.

Ova biblioteka se inače nalazi na više lokacija na teritoriji opštine Palilula i to u Ovči, Borči, Padinskoj skeli, Kotežu, Karaburmi.

Ogranak biblioteke u Kotežu je najviše na udaru vandala.

„To je jedan problem lokalni. Očigledno da svi znaju, tu se noću okuplja mala banda koja pravi svinjarije, a sada su se namerili na biblioteku jer je prilično nezaštićena. Mi sada moramo da hitno postavljamo neku zaštitu. Reštke, video nadzor i sve što ide uz to. i dalje emo prijavljivati policije, da bi se neko našao u kritično vreme. Preko leta je to svako veče“, kaže Krtinić.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare