Zoran Đinđić Foto: EPA PHOTO/EPA/SRDJAN SUKI/SS

Koalicija za slobodu medija je danas osudila odluku Informera da objavi deo uvodne reči iz knjige Zvezdana Jovanovića, osuđenog na 40 godina zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, "kojim se targetiraju Veran Matić, produkcija B92 i Insajder".

Iz Koalicije su naveli da to smatraju pokušajem diskreditacije rada novinara Insajder-a i B92, koji su se istraživačkim i dokumentarnim serijalima svojevremeno bavili pozadinom atentata na Đinđića i Jedinicom za specijalne operacije i indirektnom pretnjom.

Podsetili su u saopštenju da su zbog rada na ovim serijalima Veran Matić i urednica Insajdera Brankica Stanković godinama bili pod policijskom zaštitom.

Naveli su da je tekst pod naslovom „Kriminalci i DOS radili zajedno! Zvezdan Jovanović objavio knjigu!“ objavljen 22. novembra, te da zabrinjava da se Informer „ni na koji način ne ograđuje od Jovanovićevih reči“.

Pozvali su i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i ostale relevantne institucije i organizacije da reaguju, jer su, kako su podsetili, pretnje i pritisci na novinare neprihvatljivi i opasni.

Tu koaliciju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

BONUS VIDEO – Polaganje venaca – Šetnja za Zorana Đinđića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar