Jelena Riznić, Ženska solidarnost protest ispred Informera Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Prvo osnovno tužilaštvo prosledilo je Prekršajnom sudu prijavu beogradske policije protiv aktivistkinja koje su organizovale protest ispred redakcije Informera u utorak, potvrdila je za Danas portparolka Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Vanja Ćulibrk.

Članica Ženske solidarnosti Jelena Riznić kaže da organizatorke protesta nisu obaveštene o prijavi.

Vanja Ćulibrk, portparolka Prvog osnovnog tužilaštva, kaže za naš list da je dežurni zamenik tužioca obavešten o šaranju zidova i uzvikivanju parola, te da u kontekstu ovog protesta ima elemenata za prekršajnu prijavu.

„Zamenik tužioca na dežurstvu je od policije dobio poziv i izvestili su ga da su po zidovima šarali sprejem, da je bilo vike i galame. Po nalogu dežurnog zamenika predmet je prosleđen u prekršajni postupak. Prema saznanjima koje je dobio od policije stiču se elementi prekršaja za crtanje po zidovima i za viku i galamu, kao i eventualni napad na policajca u smislu uvreda“, objašnjava Ćulibrk.

Jelena Riznić iz Ženske solidarnosti za naš list kaže da organizatorke nisu obaveštene o prekršajnoj prijavi, niti o tome da je tužilaštvo naložilo istragu “napada” na Informer.

„Ono o čemu, međutim, jesmo obaveštene su laži koje su osvanule u listu Informer, a koje se odnose na navode o pretnjama ubistvom zaposlenima u Informeru. Reč je o već oprobanom receptu ovog i sličnih režimskih medija koji žele da oduzmu legitimitet našoj borbi“, kaže Riznić.

Ona ističe da je, budući da je ovo već peti protest, retorika organizatorki jasna i da se one zalažu protiv nasilja nad ženama i eksploatacije traume muškog nasilja nad ženama u medijima.

„Nema ni pomena pretnji ubistvom, ali je to ono čime se Dragan J. Vučićević i slični često služe kada žele da od sebe naprave žrtvu onda kad zapravo vrše nasilje“, objašnjava Riznić.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

BONUS VIDEO – Protest eskalacija šaranje ispred redakcije Informera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar