Protest u Užicu zbog požara na deponiji "Duboko"Foto: Slavica Panić

Na protesnom skupu građana u Užicu, koji su digli glas protiv svega što ih je zadesilo sa deponijom “Duboko”, okupljenima se obratio i hemičar Milovan Petrović. Tvrdi da deponiju koja se zapalila 16.marta a ponovo buknula 3.maja i još gori, nije moguće ugasiti.

“Stariji me znaju a ima i onih koji me ne znaju jer nisu bili rođeni kada sam u ovom gradu vodio borbe. Ja sam onaj koji je predvodio pobunu seljaka u Lunovom selu kada smo branili Lužnicu, ja sam ispred mesne zajednice pisao dopise protiv deponije, tada ste svi ćutali. Ja sam bio u ovoj zgradi iza mene (zgrada Skupštine grada) kada su Italijani nudili tehnologiju deponiji. Pitao sam ih da li njihova tehnologija garantuje da će moja reka ispod biti čista a oni su me pitali: Koja budala pravi deponiju na reci? Taj što te doveo ovde da nudiš tvoju tehnologiju, odgovorio sam mu. Pozivao sam moje seljake i sve vas, govorio da ne može deponija u Duboko, napraviće haos, svi su ćutali i rekli da sam lud. Meni je drago što sam u ovoj zemlji lud među ovakvim pametnima”, počeo je svoj govor Petrović.

Protest u Užicu zbog požara na deponiji „Duboko“Foto: Slavica Panić

“Ovo je moj grad, ovo je naš grad i treba banda da zna da nije njihov. Ja ovde nisam čuo da neko kaže – deponija Duboko je bomba koja ubija ovaj grad sa okolinom, ubija vam decu, ubija vas. Nema ovde priče kako će neko uložiti pare i rekultivisati deponiju, hoće kad ne bude nas bilo. Treba da znate da ćete vi ovde i vaša deca biti ubijena od strane deponije u Dubokom. Deponija ne može da se ugasi, svi ćute i lažu. Ja sam diplomirani inženjer tehnološke hemije, pirotehnologije sa Vojnotehničkog u Zagrebu. Ne radim već 14 godina jer sam nepodoban u ovoj zemlji. Ucenjivali su me i nudili svašta da izdam moje seljake u Lunovom selu, oni su mene prodali ali ja njih nisam. Opet sam uz njih i rekao sam – nemojte dolaziti na protest ako mislite da nemate šta da branite, ako nemate od čega decu da branite. Ovde treba da se kaže – deponija u Dubokom ne može da se ugasi, deponija u Dubokom je bomba koja će vas potrovati, bivši direktor kaže goreće 16 godina”, nastavio je Milovan.

Vlastima je poručio da angažuju struku i institute da gase deponiju i da to urade što pre, jer građani nemaju vremena da čekaju, jer će biti potrovani. Objasnio je prisutnima šta se, prema njegovom mišljenju, desilo sa deponijom.

Protest u Užicu zbog požara na deponiji „Duboko“Foto: Slavica Panić

“Gore su bili instalirani trnovi koji su metan izvlačili na površinu. Ali alava banda i bitange koje su gore sedele i rukovodile, od ovih ovde u zgradi i na deponiji, su stavljali otpad iznad trnova i zatvorili ih, zato dolazi gore do eksplozije, zato što je zatvoren metam u deponiji. Kada stvori pritisak izazove eksploziju i požar, zato ne može da se ugasi deponija. Ne može da se ugasi, može li to neko da shvati. Šta ćemo kada ne može da se ugasi, znači trovaće nas. Hoćemo li sada da čekamo deset godina dok nam deca ne poumiru, pa šta će nam onda kuće, šta će nam grad Užice?“, upitao je građane Petrović, dok je masa skandirala: „Lopovi, lopovi, lopovi…“

Protest u Užicu zbog požara na deponiji „Duboko“Foto: Slavica Panić

“Neka izađe vlast i neka kaže – Ne možemo deponiju sanirati što znači vi ćete se trovati, što znači selite se. Izvolite gospodo iz vlasti i bando koja pljačka ovu zemlju i razbija je na svakom ćošku. izvolite i isplatite grad Užice pa nek se iseli narod da ne izginu i poginu im deca. To niko neće da kaže, svi ćute. Oni su zvali moje seljake da ne bude ovog zbora. To znači, žrtvovaćemo vas i vašu decu zbog naših g..i.a, da možemo da nastavimo kako smo se organizovali, da krademo i pljačkamo. I šta sad, mi možemo da odemo odavde i da imamo neke zahteve. Ovde može da bude samo jedan zahtev, da ode banda iz vlasti. Ali oni mogu da vrše vlast u ovom gradu zato što ste im vi dopustili. Poumiraće srpska deca u Užicu, biće bolesni, svi ćute. Kaže neko kako ovde danas ima dosta ljudi, ovo je ništa za ovaj grad, ovde je sve trebalo da bude puno, o deci našoj se radi bre! Neka izađu i kažu morate se seliti iz Užica, nema treće rešenje, lažu svi koji kažu da ima,a vi ako hoćete da žrtvujete svoju decu vi žrtvujte”, zaključio je ogorčeni hemičar Petrović.

Deponija “Duboko” u Užicu se već dve nedelje gasi svim raspoloživim sredstvima ali zaustavljanje požara nije ni na pomolu. Novi protest u Užicu zakazan je za utorak, 22. maj u 18.časova ispred zgrade Skupšine grada.

BONUS VIDEO: Deponija Duboko kod Užica gori danima, problem se samo zatrpava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare